Opera Didona i Enej (foto: Đorđe Đoković)
Opera Didona i Enej (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2018, 11:42

Opera "Didona i Enej" na bis!

č: | fb:

Pred prepunom salom Centra za kulturu u petak je premijerno izvedena opera "Didona i Enej", koja  je kruna višemesečnog paralelnog rada gudačkog orkestra "Feniks" valjevske muzičke škole i hora i solista Gimnazije Širen iz Pfafenhofena.

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Bio je to praznik za valjevsku publiku koja je uživala u ovom muzičkom spektaklu, a aplauz koji je usledio i poziv na bis, značili su ne samo pohvale za aktere nego i zahvalnost Valjevaca da nakon 15 godina u svom gradu uživaju u operi.

 

Veruju da, kako su rekli, neće proći još 15 godina da se ovako nešto ponovi u našem gradu. Upućuju sve pohvale muzičkoj školi, profesorima, učenicima, ali pre svega direktorki  mr Suzani Radovanović Perić, kojoj ne manjkaju ideje, energija i volja da zajedno sa kolegama i đacima naprave nešto novo u Valjevu.

 

Razgovor za Kolubarske.rs, nakon premijere opere, mr Suzana Radovanović Perić otpočela je citatom francuskog filozova Žan Pol Sartra

 

- "Ovo možda nije najbolje vreme ali je naše vreme", rekao je jednom prilikom Sartr. A da naše vreme jeste vreme za sjajno stvaranje, dokazala je naša muzička škola zahvaljujući kojoj je Valjevo posle 15 godina ponovo na sceni Centra za kulturu slušalo operu - kaže direktorka muzičke škole.

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Ideja da se u našem gradu na sedam dana udruži 50 đaka iz dve zemlje, uzrasta od 14 do 19 godina da bi napravili operu, zvuči maštovito, a mnogima i nemoguće.

 

- Ali, desilo se! 37 učenika Gimnazije Siren iz Pfafenhofena i 17 učenika gudačkog odseka naše muzičke škole, okupljenih u gudačkom orkestru "Feniks", pod dirigentskom palicom prof. Stefana Daubnera i orkestarskim vođstvom mr Snežane Stevanović, izvelo je svoju prvu pravu operu za pamćenje! Počev od sjajnog orkestra, preko režije, koreografije, kostima, svetla, zvuka i odličnog hora i pevača iz Nemacke, do prepune sale i fenomenalne reakcije Valjevaca na još jednu novu muzikalnu priču u 65 godina dugoj istoriji valjevske muzičke škole - kaže direktorka muzičke škole.

 

Dodaje da činjenica da su premijeri opere "Didona i Enej" u Valjevu prisustvovali i ataše za kulturu ambasade Nemačke, jedna od najvećih srpskih dirigenata,Vesna Souc i Zorana Grbić, ćerka Živorada Grbića, dokazuje da je ovaj program retkost ali i privilegija sredine koja ima potencijal za ovakve poduhvate.

 

- Smišljena i stvarana sa radošću i snagom prijateljstva, prva valjevska premijera opere je sa radošću i zaokružena. Betoven na bis, kroz Odu radosti ujedinio je i izvođače i publiku, i poslao jasnu poruku da smo deo lepote, deo Evrope i deo društva koje se lepotom razvija, ali i da smo grad čije najlepše lice zvuči kroz aplauz - zaključuje direktorka muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić.

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

Aktuelno

Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
U Internacionalnom umetničkom studiju Pre 12 minuta

Otvorena izložba "Terra – Skulpture"

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba pod nazivom "Terra -Skulpture". "Čast nam je da imamo priliku da ovde u Interancionalnom umetničkom studiju...

 (foto: )
Ponosni na ovaj jubilej Pre 11 minuta

Škola u Brežđu obeležila 130 godina postojanja

Škola u Brežđu, koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića, proslavila je sto trideset godina postojanja. Škola "Vojvoda Živojn Mišić" osnovana je 1892. godine, a jubilej je proslavljen uz...

Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Podrška akademcima Pre 21 sati 13 minuta

Konkurs opštine Ub za studentske stipendije

Do 2. decembra otvoren je konkurs za dodelu stipendija studentima koji žive na teritoriji opštine Ub. Uslovi za sticanje ove vrste podrške u studijskoj 2022/23. godini  nisu menjani u odnosu na...