Opera Didona i Enej (foto: Đorđe Đoković)
Opera Didona i Enej (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2018, 11:42

Opera "Didona i Enej" na bis!

č: | fb:

Pred prepunom salom Centra za kulturu u petak je premijerno izvedena opera "Didona i Enej", koja  je kruna višemesečnog paralelnog rada gudačkog orkestra "Feniks" valjevske muzičke škole i hora i solista Gimnazije Širen iz Pfafenhofena.

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Bio je to praznik za valjevsku publiku koja je uživala u ovom muzičkom spektaklu, a aplauz koji je usledio i poziv na bis, značili su ne samo pohvale za aktere nego i zahvalnost Valjevaca da nakon 15 godina u svom gradu uživaju u operi.

 

Veruju da, kako su rekli, neće proći još 15 godina da se ovako nešto ponovi u našem gradu. Upućuju sve pohvale muzičkoj školi, profesorima, učenicima, ali pre svega direktorki  mr Suzani Radovanović Perić, kojoj ne manjkaju ideje, energija i volja da zajedno sa kolegama i đacima naprave nešto novo u Valjevu.

 

Razgovor za Kolubarske.rs, nakon premijere opere, mr Suzana Radovanović Perić otpočela je citatom francuskog filozova Žan Pol Sartra

 

- "Ovo možda nije najbolje vreme ali je naše vreme", rekao je jednom prilikom Sartr. A da naše vreme jeste vreme za sjajno stvaranje, dokazala je naša muzička škola zahvaljujući kojoj je Valjevo posle 15 godina ponovo na sceni Centra za kulturu slušalo operu - kaže direktorka muzičke škole.

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Ideja da se u našem gradu na sedam dana udruži 50 đaka iz dve zemlje, uzrasta od 14 do 19 godina da bi napravili operu, zvuči maštovito, a mnogima i nemoguće.

 

- Ali, desilo se! 37 učenika Gimnazije Siren iz Pfafenhofena i 17 učenika gudačkog odseka naše muzičke škole, okupljenih u gudačkom orkestru "Feniks", pod dirigentskom palicom prof. Stefana Daubnera i orkestarskim vođstvom mr Snežane Stevanović, izvelo je svoju prvu pravu operu za pamćenje! Počev od sjajnog orkestra, preko režije, koreografije, kostima, svetla, zvuka i odličnog hora i pevača iz Nemacke, do prepune sale i fenomenalne reakcije Valjevaca na još jednu novu muzikalnu priču u 65 godina dugoj istoriji valjevske muzičke škole - kaže direktorka muzičke škole.

 

Dodaje da činjenica da su premijeri opere "Didona i Enej" u Valjevu prisustvovali i ataše za kulturu ambasade Nemačke, jedna od najvećih srpskih dirigenata,Vesna Souc i Zorana Grbić, ćerka Živorada Grbića, dokazuje da je ovaj program retkost ali i privilegija sredine koja ima potencijal za ovakve poduhvate.

 

- Smišljena i stvarana sa radošću i snagom prijateljstva, prva valjevska premijera opere je sa radošću i zaokružena. Betoven na bis, kroz Odu radosti ujedinio je i izvođače i publiku, i poslao jasnu poruku da smo deo lepote, deo Evrope i deo društva koje se lepotom razvija, ali i da smo grad čije najlepše lice zvuči kroz aplauz - zaključuje direktorka muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić.

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 44 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 41 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara