IUS Trnavac (foto: Đorđe Đoković)
IUS Trnavac (foto: Đorđe Đoković)
25.10.2018, 09:24

Izložba slika i crteža Uroša Toškovića

č: | fb:

Izložba Uroša Toškovića, jednog od najpoznatijih crnogorskih umetnika koga mnogi evropski likovni kritičari smatraju jednim od najboljih crtača današnjice, biće otvorena večeras u 19 časova u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".

 

Postavka broji ukupno 28 radova ovog večitog umetničkog buntovnika "garavog lica i čiste duše", nastalih u periodu od 1950. do 2014. godine. Među tim radovima, potpisanim sa njegovim svetski prepoznatljivim "Tochkowitch", su slike i crteži različitih formata, rađeni tehnikama ulje na platnu i kartonu, pastel na platnu i kartonu, kombinovanom tehnikom, tušem i grafitnom olovkom na papiru, temperom na kartonu, kao i jedan objekat rađen od drveta.

 

Toškovića često opisuju kao nimalo veselog neshvaćenog genijalca. Asketski je posvećen crtanju. Smatra da je u sudbinskoj vezi sa umetnošću i da su se umetnici samim rođenjem zakleli da štite umetnost. "Ja ne sedim pred modelom, nego se on u meni stvara dok na kraju ne sazri i ne izađe, kao majci kojoj treba vremena da rodi svoje dete. Znači, ja rađam svoje radove", rekao je u jednom intervjuu Tošković upitan da opiše krik koji crta.

 

Ovaj crnogorski umetnik odrastao je u godinama Drugog svetskog rata, u nemaštini i oskudici, a sve to ostavilo je posledice i na njegov život i na njegov umetnički izraz. Za sve što je postigao kaže da duguje ratu, gladi i svojoj genijalnosti. "Vrlina postojanja je tragedija, koja je suštinski deo slovenske rase, a svoju snagu hrabrosti treba crpiti iz sopstvenog beznađa", govori ovaj veliki umetnik, koji je tokom svog dvodecenijskog života i stvaralaštva u Parizu (1956-1976) poznavao najveće umetnike tog doba, poput Pikasa, Dalija, Sartra, Joneska.

 

Mrtva priroda

Mrtva priroda (Foto: Uroš Tošković )

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac, čija likovna kritika "otvara" katalog koji prati ovu značajnu izložbu u Internacionalnom umetničkom studiju, opisuje Toškovića kao "nepatvorenog osobenjaka i samotnjaka", čije svako delo, svejedno da li je crtež, ulje ili skulptura, svedoči da je on "ličnost koja svim suštinskim životnim pitanjima pristupa srcem, duboko emotivno, iskreno i spontano".

 

Kusovac kaže da se drugačije ne bi mogla razumeti, a potom tumačiti mera Toškovićeve ispoljene upornosti, stvaralačke nepokolebljivosti i nepomirljivosti, kojom je u višedecenijskom periodu, ne pitajući za cenu, "nastojao i uspevao da ostane isključivo svoj, privržen jednoj poetici i jednom, po svemu autentičnom umetničkom iskazu, ustvari jednom izrazu koji proističe iz nastojanja da se umetnik poistoveti sa Tvorcem, kako bi na taj način sačuvao njegovu veliku tajnu stvaranja".

 

Izložba "Uroš Tošković – Crteži, slike i objekat" biće otvorena mesec dana u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara