Valjevski filmski susreti  (foto: Đorđe Đoković)
Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
13.12.2018, 13:08

Počinju "Valjevski filmski susreti"

č: | fb:

Peti "Valjevski filmski susreti" u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM), biće otvoreni večeras u Bioskopu 85 filmom Koste Ristića "Banditi u potrazi za mamom". Festival, koji se ove godine održava uz slogan "Poraslo dete", trajaće do nedelje, 16. decembra. Pored večernjih filmskih projekcija biće organizovane prepodnevne projekcije filmova za najmlađe, edukativne radionice i muzičke večeri.

 

Na "Valjevskim filmskim susretima", kao i prethodnih godina, biće prikazana domaća ostvarenja, kratkih i igranih filmova, među kojima su nagrađivani filmovi i to na prestižnim domaćim i međunarodnim festivalima.

 

Tokom četiri dana trajanja festivala publika će, pored filma Koste Ristića, imati priliku da pogledaju filmove "Izgrednici" Dejana Zečevića, "Teret" Ognjena Glavonića, "Zlogonje" Raška Miljkovića, "Srbenka" Nebojše Slijepčevića i "Ederlesi rising" Lazara Bodrože. Pred publikom će se naći i dokumentarna ostvarenja,"Kada dođu svinje" Biljane Tuturov, "Živeti znači boriti se" Bojane Đurić, "Dan oslobođenja" Mortena Travika i "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića.

 

U takmičarskom programu koji čine kratki igrani filmovi naći će se naslovi: "Lijana" Ivana Đurovića, "Loop" Matije Gluščevića, "Zemlja 2.0" Igora Stanojevića, "Roze" Tamare Todorović, "Krila i stvari" Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića, "Škrge" Nikole Zdravkovića i "Peloid" Bojana Stijovića. Van takmičarske konkurencije biće prikazani kratki filmovi "Untravel" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora i "Norveška" Katarine Janković.

 

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Tijana Radovanović i Nadežda Todorović)

O ovogodišnjem dobitniku nagrade "Leman" odlučivaće žiri koji čine rediteljka Jelena Tvrdišić, glumica Sonja Kolačarić i direktor fotografije Dušan Ivanović. Pored nagrade "Leman" prvi put će se dodeliti i nagrada mladom reditelju koju dodeljuju filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Žiri koji odlučuje o ovoj nagradi čine reditelj Zoran Đorđević, snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.


U okviru festivala biće organizovane i dve edukativne radionice. "Mali film”" namenjen osnovcima, od petog do osmog razreda, koji se organizuje u saradnji sa "Filmkulturom" i radionica animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak junior.

 

U okviru ovogodišnjeg festivala biće prikazana i retrospektiva filmskih ostvarenja Zorana Đorđevića. Kao i prethodnih godina, tako će i ove na kraju filmskih večeri,od 22 časa, biti organizovan muzički program koji će se odvijati u klubu "Abraš". Na žurci otvaranja nastupiće di džej Aleks Mark, u petak "NF bend", dok će u subiotu nastupiti bend "Buč Kesidi" iz Pančeva.

 

Veća podrška Republike nego Grada

 

"Valjevske filmske susrete", koji su već postali prepoznatljivi i van granica Valjeva, Ministarstvo kulture je podržalo sa 400 hiljada dinara, dok je iz gradske kase izdvojeno 100 hiljada dinara, što pokazuje u kojoj meri je Gradu stalo do ovog festivala. Izvršni direktor festivala Dragana Jakovljević kaže da novac koji je izdvojila republika, navodi na zaključak da je Ministarstvu kulture više stalo do Valjeva nego Valjevu.

 

- Komisija Ministarstva kulture, u kojoj su bili Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije, Vuk Ršumović, dramaturg i reditelj i Svetislav Goncić, glumac, je afirmativno ocenila projekat i dosadašnja izdanja festivala, uz napomenu da je "projekat značajan za lokalnu sredinu, podsticanje kulture i oživljavanje bioskopa u gradu". Oni su dodelili 30 odsto više novca u odnosu na prošlu godinu, što smo iskoristili da dovedemo vrhunske profesionalce za edukativni program, nastavljajući tako da radimo sa omladinom u pravcu njihove filmske edukacije. Sa druge strane, Grad nam je dao 100 hiljada dinara, što je za 40 hiljada manje nego prošle godine i umesto da osnažujemo i unapređujemo festival, da rastemo sa njim mi dobijamo sve manje podrške na lokalnom nivou, dok na republičkom nivou podrška raste – rekla je Dragana Jakovljević.

Dragana Jakovljević

Dragana Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Da Valjevo nije previše zainteresovano za "Valjevske filmske susrete" govori i to da se Dragana Jakovljević, u ime Valjevske kulturne mreže (VAKUM) obraćala gradonačelniku Valjeva Sobodanu Gvozdenoviću sa željom da se održi sastanak na kome bi mu predstavili projekat.

 

- Tražili smo razgovor, ali nismo dobili nikakav odgovor. Želeli smo i da dobijemo bilbord u centru Valjev, ispred zgrade Grada, kao i prethodnih godina, kako bi promovisali festival, ali je taj reklamni prostor zauzela neka nova manifestacija koja se pojavila "Oskar popularnosti". Umesto gradonačelnika, nazvao me je Dejan Bogojević, zadužen za pitanja kulture u gradu, i objasnio da ni drugi festivali neće dobiti taj bilbord u centru. Grad nam je dao reklamni prostor na autobuskim stajalištima – rekla je Dragana Jakovljević.

Bilbord ipred zgrade Grada

Bilbord ipred zgrade Grada (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ona je podsetila da je festival nastao iz entuzijazma mladih valjevskih filmadžija, koji su spojili ljubav prema rodnom gradu i profesiji sa ciljem da se oživi bioskop u gradu, da mu se vrati publika, ali i da se kroz festival edukuju mladi, koji žele da se bave filmom.

 

Sa posebnim zadovoljstvom novinarima je prenela da je profesorka Pete osnovne škole Marija Nožica prijavila preko 30 dece za filmske radionice koje će biti organizovane za vreme trajanja festivala. "Nažalost nemamo kapacitet da primimo više od deset polaznika, ali ova želja profesorke i njenih đaka je za nas podstrek da nastavimo sa radom i da održimo ovaj festival", rekla je Dragana Jakovljević.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 59 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara