Nađa Mandić, Nikola Polić i Miroslav Jeremić (foto: VAKUM)
Nađa Mandić, Nikola Polić i Miroslav Jeremić (foto: VAKUM)
17.12.2018, 09:33

Nikoli Poliću nagrada "Leman" za najbolji kratki film

č: | fb:

Dodelom nagrada i projekcijom filma "Ederlesi rising" sinoć su u Bioskopu 85 završeni peti po redu "Valjevski filmski susreti" u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM).

 

Nagradu za najbolji kratki igrani film "Leman", delo likovne umetnice Jelene Popović, ove godine je osvojio naslov "Mogu sam" Nikole Polića. Žiri koji čine rediteljka Jelena Tvrdišić, glumica Sonja Kolačarić i direktor fotografije Dušan Ivanović istakao je u svojoj oceni da je autor preporučio sebe žiriju izborom teme koja se na ovim prostorima ponavlja mnogim generacijama.

 

"Zanimljiva filmska priča reditelja Nikole Polića oslikava svakodnevicu bezimenog filmskog lika, svršenog studenta arhitekture, koji kao što i naslov filma kaže pokušava da se osamostali. Progutan od strane društvenog sistem naš junak dobija osećaj nesnađenosti što intenzivira junakovu depresiju. Posekotina koja je nastala na njegovoj ruci ne zarasta i dolazi do infekcije. Katarza u završnoj sceni filma kroz petominutni kadar, oslikava bezizlaznost u kojoj se naš filmski junak nalazi. Autor na kraju filma ne razrešava problem već ga na veoma intenzivan način podcrtava. Interesantnim rediteljskim postupkom koji se prvenstveno oslanja na dugi kadar, autor uvlači gledaoca u stanja kroz koja prolazi glavni lik", stoji u saopštenju žirija.

 

Nikola Polić

Nikola Polić (Foto: VAKUM)

Prva dobitnica nagrade mladom reditelju je Tamara Todorović, autorka filma "Roze". Prema oceni žirija "Roze" nas provocira da razmišljamo o mestu mladih u našem prilično poljuljanom društvu.

 

"Odlučili smo se za jedan hrabar i odlično ispričan film, koji od prvog kadra preispituje sve nedoumice i očekivanja jedne devojčice u završnoj fazi njenog puberteta. "Roze" je sjajno i autentično vizualizovan tabu seksualnosti, promena i odrastanja. Dinamične sekvence i kamera se odlično uklapaju u kadrove emotivne glume, posebno glavnog lika. Ovaj film je izuzetno lepo i autentično ogledalo odrastanja u tipičnoj sredini.", ocena je žirija.

 

Žiri koji odlučuje o ovoj nagradi čine sineasta Zoran Đorđević, na čiju inicijativu je ova nagrada i uvedena, te snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović, filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Nagrada se sastoji od plakete, novčanog iznosa i slike slikara Miodraga Pešića.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tokom četiri dana festivala u Bioskopu 85 publika je imala priliku da uživa u bogatom programu, koji su pored dugometražnih činili i kratkometražni filmovi u takmičarskoj selekciji kao i filmska retrospektiva reditelja Zorana Đorđevića. "Valjevski filmski susreti" se i ove godine mogu pohvaliti dobrim odzivom publike na sve projekcije. Filmske radionice namenjene osnovcima i srednjoškolcima završene su uspešno. Kao proizvod radionice animiranog filma tu je kratki film na temu aerozagađenja, što je glavna tema tokom zimskih meseci u Valjevu.

 

"Valjevski filmski susreti" realizovani su uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Valjeva u partnerstvu sa Centrom za kulturu i Valjevskom gimnazijom.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 43 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 53 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara