Vladan Vukosavljević (foto: Đorđe Đoković)
Vladan Vukosavljević (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2019, 07:48

Vukosavljević: "Podržaćemo otvaranje Muzeja fantastike"

č: | fb:

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, koji je juče posetio Valjevo i Modernu galeriju, rekao je da će Ministarstvo podržati projekat da se u zdanju na Desankinom vencu otvori Muzej fantastike gde bi bile izložene slike iz postojeće zbirke Moderne galerije, kao i druga sakupljena umetnička dela koja imaju status nacionalnog umetničkog blaga.

 

On je potvrdio da je o tome bilo reči na sastanku predstavnika Ministarstva sa rukovodstvom grada i Moderne galerije i da su "snažno podržali tu ideju".

 

- Smatramo da je to dobar projekat, to je načelno apsolutno nesporno. Na sastanku smo istakli da je vrlo važno da se uradi precizna tehnička i projektna dokumentacija, a da se po okončanju tog posla pristupi i realizaciji, verovatno početkom sledeće godine, što se tiče Ministarstva kulture i informisanja - najavio je ministar.   

 

Vukosavljević je u Valjevo došao, kako je rekao, pre svega povodom formalnog okončanja realizacije projekta "Gradovi u fokusu" , ali i da se upozna sa radom ovdašnjih ustanova kulture.

 

Ministar informisanja i novinari

Ministar informisanja i novinari (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar je obraćajući se novinarima istakao da je zadovoljan načinom na koji se sprovode kulturne aktivnosti u Valjevu, čestitajući svima koji učestvuju u kulturnom životu "na trudu i entuzijazmu koji aktivno ulažu".

  

- Sa predstavnicima grada Valjeva imali smo vrlo dobre razgovore o tome kako i na koji način Ministarstvo kulture u predstojećem periodu može da pomogne rad vaših ustanova kulture. Istakli smo naš stav da je Valjevo veoma važan grad srpske kulture i istorije, da ovde postoji jedna zajednica kulturnih poslenika koja vrlo aktivno, energično i sa puno entuzijazna obavlja svoje poslove. Ministarstvo kulture i informisanja u narednom periodu sa punom pažnjom će pratiti i podržavati one kvalitetne projekte koji se u oblasti kulture planiraju i realizuju. Pored Moderne galerije, tu su biblioteka, muzej... Zadovoljni smo onim što smo čuli i videli, zadovoljni smo što je Moderna galerija bila jedan od laureata konkursa "Gradovi u fokusu" - rekao je Vukosavljević.

 

Dodao je da su poslovi iz oblasti kulture temeljni i važni poslovi za sudbinu jednog društva, naglašavajući da nema rezultata preko noći, i da je potrebno dosta sredstava kako za rekonstrukciju i obnovu ustanova kulture, tako i za manifestacije.

 

Prema rečima ministra, takođe je važno i to što se aktivno sprovodi politika Ministarstva kulture i informisanja a koja se odnosi na decentralizaciju kulturne politike i kulturnog života.

 

- Mi stalno insistiramo na tome, i to je jedan od ciljeva projekta "Gradovi u fokusu", decentralizacija. Kultura u Srbiji mora da živi u svakoj varoši, u svakom selu, u svakom mestu, u svakom regionu, jer je Srbija zemlja bogate kulturno-istorijske tradicije, kulturnog nasleđa, ali i izvor savremenog stvaralaštva. Prema tome imamo oko čega da se trudimo, imamo šta da radimo - zaključio je ministar kulture i informisnja Vladan Vukosavljević.

  

Na pitanje novinara da li je pored kulture tema u Valjevu bila i informisanje, ministar Vukosavljević je odgovorio da ovoga puta nije bilo reči o informisanju nego samo o kulturi i temama iz te oblasti.

Vladan Vukosavljević i Vojislav Jovanović

Vladan Vukosavljević i Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministarstvo kulture i informisanja je prošle godine Gradu Valjevu odobrilo sedam miliona dinara za projekat "Tragom velikana", kojima su kupljene slike "Sećanje na Džejmsa Frejzera - Triptih o materiji i smrti" akademika Ljube Popovića, zatim slike "Slavoluk" i "Lavirint" Branka Miljuša, "U 19.55 časova" Miloša Šobajića i "Iz centra 4A i dalje" Olje Ivanjicki. Ove slike svrstane se u nacionalno umetničko blago i postale su deo zbirke dela fantastičnog slikarstva Moderne galerije u Valjevu.

 

"Sa tim projektom se ne završava saradnja Ministarstva kulture i informisanja sa Modernom galerijom. Imamo ideje i planove, tako da se nadamo da ćemo bar neke od njih zajedničkim snagama u narednom periodu i realizovati", rekao je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 36 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 12 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara