Registracija Prijava preko FB
Vladan Vukosavljević (foto: Đorđe Đoković)
Vladan Vukosavljević (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2019, 07:48

Vukosavljević: "Podržaćemo otvaranje Muzeja fantastike"

č: | fb:

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, koji je juče posetio Valjevo i Modernu galeriju, rekao je da će Ministarstvo podržati projekat da se u zdanju na Desankinom vencu otvori Muzej fantastike gde bi bile izložene slike iz postojeće zbirke Moderne galerije, kao i druga sakupljena umetnička dela koja imaju status nacionalnog umetničkog blaga.

 

On je potvrdio da je o tome bilo reči na sastanku predstavnika Ministarstva sa rukovodstvom grada i Moderne galerije i da su "snažno podržali tu ideju".

 

- Smatramo da je to dobar projekat, to je načelno apsolutno nesporno. Na sastanku smo istakli da je vrlo važno da se uradi precizna tehnička i projektna dokumentacija, a da se po okončanju tog posla pristupi i realizaciji, verovatno početkom sledeće godine, što se tiče Ministarstva kulture i informisanja - najavio je ministar.   

 

Vukosavljević je u Valjevo došao, kako je rekao, pre svega povodom formalnog okončanja realizacije projekta "Gradovi u fokusu" , ali i da se upozna sa radom ovdašnjih ustanova kulture.

 

Ministar informisanja i novinari

Ministar informisanja i novinari (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar je obraćajući se novinarima istakao da je zadovoljan načinom na koji se sprovode kulturne aktivnosti u Valjevu, čestitajući svima koji učestvuju u kulturnom životu "na trudu i entuzijazmu koji aktivno ulažu".

  

- Sa predstavnicima grada Valjeva imali smo vrlo dobre razgovore o tome kako i na koji način Ministarstvo kulture u predstojećem periodu može da pomogne rad vaših ustanova kulture. Istakli smo naš stav da je Valjevo veoma važan grad srpske kulture i istorije, da ovde postoji jedna zajednica kulturnih poslenika koja vrlo aktivno, energično i sa puno entuzijazna obavlja svoje poslove. Ministarstvo kulture i informisanja u narednom periodu sa punom pažnjom će pratiti i podržavati one kvalitetne projekte koji se u oblasti kulture planiraju i realizuju. Pored Moderne galerije, tu su biblioteka, muzej... Zadovoljni smo onim što smo čuli i videli, zadovoljni smo što je Moderna galerija bila jedan od laureata konkursa "Gradovi u fokusu" - rekao je Vukosavljević.

 

Dodao je da su poslovi iz oblasti kulture temeljni i važni poslovi za sudbinu jednog društva, naglašavajući da nema rezultata preko noći, i da je potrebno dosta sredstava kako za rekonstrukciju i obnovu ustanova kulture, tako i za manifestacije.

 

Prema rečima ministra, takođe je važno i to što se aktivno sprovodi politika Ministarstva kulture i informisanja a koja se odnosi na decentralizaciju kulturne politike i kulturnog života.

 

- Mi stalno insistiramo na tome, i to je jedan od ciljeva projekta "Gradovi u fokusu", decentralizacija. Kultura u Srbiji mora da živi u svakoj varoši, u svakom selu, u svakom mestu, u svakom regionu, jer je Srbija zemlja bogate kulturno-istorijske tradicije, kulturnog nasleđa, ali i izvor savremenog stvaralaštva. Prema tome imamo oko čega da se trudimo, imamo šta da radimo - zaključio je ministar kulture i informisnja Vladan Vukosavljević.

  

Na pitanje novinara da li je pored kulture tema u Valjevu bila i informisanje, ministar Vukosavljević je odgovorio da ovoga puta nije bilo reči o informisanju nego samo o kulturi i temama iz te oblasti.

Vladan Vukosavljević i Vojislav Jovanović

Vladan Vukosavljević i Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministarstvo kulture i informisanja je prošle godine Gradu Valjevu odobrilo sedam miliona dinara za projekat "Tragom velikana", kojima su kupljene slike "Sećanje na Džejmsa Frejzera - Triptih o materiji i smrti" akademika Ljube Popovića, zatim slike "Slavoluk" i "Lavirint" Branka Miljuša, "U 19.55 časova" Miloša Šobajića i "Iz centra 4A i dalje" Olje Ivanjicki. Ove slike svrstane se u nacionalno umetničko blago i postale su deo zbirke dela fantastičnog slikarstva Moderne galerije u Valjevu.

 

"Sa tim projektom se ne završava saradnja Ministarstva kulture i informisanja sa Modernom galerijom. Imamo ideje i planove, tako da se nadamo da ćemo bar neke od njih zajedničkim snagama u narednom periodu i realizovati", rekao je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

Aktuelno

Kamere (foto: Kolubarske.rs)
Podeljeno 7,3 miliona dinara za informisanje Pre 2 sati 40 minuta

Iz budžeta Valjeva skoro polovina novca za projekte van Valjeva

Iz budžeta Valjeva za 21 projekat u oblasti javnog informisanja izdvojeno je 7,3 miliona dinara. Za deset projekata van Valjeva, najviše iz Beograda i po jedan iz Niša i Šapca, i dve valjevske...

Cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću  (foto: Đorđe Đoković)
Polaganjem cveća obeležena godišnjica Pre 5 sati 47 minuta

NATO agresiju ne smemo ni zaboraviti ni oprostiti

"Taj stepen razaranja, taj stepen žrtava i taj stepen agresije na jednu zemlju i jedan narod ne smemo nikada ni zaboraviti ni oprostiti", poručeno je danas na obeležavanju dve decenije od NATO...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 8 sati 21 minuta

Zakuni se

"Bolje ispasti budala, nego ispasti iz voza", Max Bunker....

Protest 1 od 5 miliona u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 39 minuta

Važan je početak, ali on ima kraj...

Protestna okupljanja i "šetnje" traju dovoljno dugo da im se može i treba "gledati i u zube". Ne samo zlonamerno, kako se sa odgovarajuće strane gledalo i pre nego što je do njih došlo......