Vojislav Karanović  (foto: Đorđe Đoković)
Vojislav Karanović (foto: Đorđe Đoković)
17.05.2019, 07:00

Vojislav Karanović dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

č: | fb:

Pesnik Vojislav Karanović dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Desanka Maksimović", koju dodeljuje njena zadužbina za ukupni doprinos srpskoj popeziji. Nagrada je po 26. put uručena juče u Brankovini na rođendan Desanke Maksimović.

 

Karanović se zahvalio članovima žirija što su njegovu poeziju doveli u vezu sa poezijom Desanke Maksimović, i sa poezijom prethodnih dobitnika ove lepe nagrade.

 

- Hvala im na tome što su poverovali da neke od mojih pesama potiču iz domovine praštanja i svetlih čuda, i da neka reč u mojoj poeziji, iako tek trošni most, omogućava prelazak sa jedne na drugu stranu i pomaže da jedna duša dodirne drugu dušu. To nije malo. To je zapravo ono što čini lepotu pevanja. A u osnovi te lepote, lepote pevanja, nalazi se radost življenja. Upravo nas na to sve vreme podseća naša pesnikinja - rekao je Vojislav Karanović.

Bojan Đorđević uručio nagradu Vojislavu Karanoviću

Bojan Đorđević uručio nagradu Vojislavu Karanoviću (Foto: Đorđe Đoković)

Nagradu, koju čine povelja i statua Desanke Makimović, uručio je upravitelj Zadužbine "Desanka Maksimović" Bojan Đorđević koji je Vojislavu Karanoviću poželeo dobrodošlicu u veliku porodicu dobitnika ove nagrade. 

 

Jednoglasnu odluku da se nagrada ove godine dodeli Kranoviću doneli su članovi žirija u sastavu Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, predsednik. 

 

U obrazloženju žirija piše da je Karanović pesnik koji je do sada dao višestruk podsticaj razvoju pesničke reči na srpskom jeziku.

 

"Od prve zbirke "Tastatura", pa sve do poslednje "Izbrisani tragovi" Vojislav Karanović izgrađuje suptilno mesto na pesničkoj mapi srpske književnosti. Karanovićeva poezija predstavlja govor presnika o sopstvu, jedinstvenosti presničkog bića, tananostima naših osećanja i krhkom tkivu unutrašnjeg sveta savremenog čoveka", navodi se u obrazloženju žirija.

 

Vojislav Karanović

Vojislav Karanović (Foto: Đorđe Đoković)

Vojislav Karanović rođen je 1961. godine u Subotici, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na grupi za jugoslovenske književnosti i opštu književnost, a poeziju objavljuje od 1978. godine.

 

Među njegovim delima su "Tastatura", "Zapisnik sa buđenja", "Živa rešetka", "Strmi prizori", "Sin zemlje", "Svetlost u naletu", "Izbrisani tragovi".

 

Dobitnik je i niza pesničkih nagrada – Pečat varoši sremskokarlovačke, Zmajeve, Disove, Branko Miljković, Branko Ćopić, Zlatni suncokreti, Meša Selimović.

Cveće na grob Desanke Maksimović

Cveće na grob Desanke Maksimović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pre uručenja nagrade Vojislav Karanović je, zajedno sa predstavnicima Zadužbine "Desanka Maksimović", Grada i Biblioteke, položio cveće na grob Desanke Maksimović u porti crkve u Brankovini.

 

Pesničku nagradu sa Desankinim imenom, svakog 16. maja na njen rođendan, od 1994. dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović". Prvi dobitnik 1994. godine bio je akademik Ljubomir Simović, dok je prošlogodišnji laureat bila Ana Ristović.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 1 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 10 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara