Registracija Prijava preko FB
Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
21.05.2019, 06:42

Treća nagrada za Dušana Arsenića

č: | fb:

Na 16. Izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, u okviru 64. "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu, plakat za prošlogodišnji "Abro fest", autora Dušana Arsenića osvojio je treću nаgrаdu.

 

Žiri u sastavu – Atila Kapitanj, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, (predsednik), Branislav Dobanovački, grafički dizajner – profesor u penziji i Slobodan Štetić, redovni profesor, pregledao je 115 radova 45 autora i izabrao najbolje.

 

Među prispelim radovima 99 posto čine plakati profesionalnih pozorišta iz Srbije, i reč je o produkciji u prethodne tri godine, što dovoljno govori u koliko jakoj konkurenciji je bio valjevski dizajner.

Nagrađeni plakat Abro fest 2018.

Nagrađeni plakat Abro fest 2018. (Foto: Dušan Arsenić)

Ovogodišnja nagrada za plakat je peta koju valjevski arhitekta, grafički dizajner, scenograf, karikatirista Dušan Arsenić osvaja na Trijenalu  pozorišnog plakata na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Prvi put na ovoj Izložbi Arsenić je nagrađen 2004, da bi potom usledile nagrade 2017, 2013. i 2016. godine.  

 

Arsenić kaže da ga ova nagrada raduje, posebno mu je drago zbog cele priče pozorišnog živita u Valjevu i dodaje da je nagrada za plakat praktično potvrda da je valjevsko pozorište mnogo više od amaterizma.

 

On naglašava da su predstave Gradskog pozorišta "Abrašević" već poodavno u konkurenciji sa profesionalnim pozorištima s obzirom na to da se svakoj predstavi, od režisera, glumaca, scenografije, kostimografije, muzike dovizuelnog identiteta, pristupa na najvišem - profesionalnom nivou.

 

Dušan Arsenić je za svoj rad višestruko nagrađivan. Od prve nagrade 1989. godine, kada je dobio "Smeli cvet" za najboljeg mladog umetnika u Srbiji za scenografiju pozorišne predstave Teatra Nove forme "Prosjačka opera", pa do ovogodišnje treće nagrade za plakat, na pobedničkom putu Dušana Arsenića je 26 nagrada.

 

U knjizi "Znakovito" Radomira Vukovića, u kojoj su sabrani najbolji srpski grafički simboli i logotipi u poslednjih pedeset godina, od 328 autora i 5200 radova, Dušan Arsenić je među deset dizajnera koji imaju najveći broj radova zastupljenih u toj  selekciji.

Aktuelno

Konferencija za novinare Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
6. izdanje festivala "Valjevski filmski susreti" Pre 20 sati 4 minuta

"Van okvira" preko 30 filmova za četiri dana

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević, otvoriće šeste "Valjevske filmske susrete" koji počinju večeras i trajaće do 15. decembra. Za četiri dana biće prikazano preko 30...  · 3 komentara

Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Stranka moderne Srbije proverava nezvaničnu informaciju Pre 17 sati 12 minuta

Da li će na Gradcu biti izgrađena mini hidroelektrana?

Povodom nezvaničnih informacija da bi se moglo dogoditi da mini hidroelektrana bude izgrađena na Gradcu oglasila se Stranka moderne Srbije sa ciljem da se, ukoliko su informacije tačne, na vreme...  · 1 komentar

Novogodišnji ukrasi u Krađorđevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Vlast kao da je izgubila entuzijazam Pre 23 sati 12 minuta

Praznici dolaze, a nakit...?

U Valjevu još uvek nije postavljena novogodišnja rasveta. Trebalo bi da bude do kraja nedelje. Novi ukrasi nisu kupljeni jer u kasi nema para. Iz istih razloga kasni i tender za klizalište,...  · 5 komentara

 (foto: )
U organizaciji Udruženja Open minded Pre 21 sati 18 minuta

"DECEMBAR OTVORENOG UMA"

Zanimljivi programi u "Decembru otvorenog uma". Večeras u Osečini svoja dela predstavljaju Željko Obrenović i Luka Tripković, sledeće nedelje dr Nele Karajlić predstaviće svoj novi roman, biće...