Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
21.05.2019, 06:42

Treća nagrada za Dušana Arsenića

č: | fb:

Na 16. Izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, u okviru 64. "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu, plakat za prošlogodišnji "Abro fest", autora Dušana Arsenića osvojio je treću nаgrаdu.

 

Žiri u sastavu – Atila Kapitanj, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, (predsednik), Branislav Dobanovački, grafički dizajner – profesor u penziji i Slobodan Štetić, redovni profesor, pregledao je 115 radova 45 autora i izabrao najbolje.

 

Među prispelim radovima 99 posto čine plakati profesionalnih pozorišta iz Srbije, i reč je o produkciji u prethodne tri godine, što dovoljno govori u koliko jakoj konkurenciji je bio valjevski dizajner.

Nagrađeni plakat Abro fest 2018.

Nagrađeni plakat Abro fest 2018. (Foto: Dušan Arsenić)

Ovogodišnja nagrada za plakat je peta koju valjevski arhitekta, grafički dizajner, scenograf, karikatirista Dušan Arsenić osvaja na Trijenalu  pozorišnog plakata na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Prvi put na ovoj Izložbi Arsenić je nagrađen 2004, da bi potom usledile nagrade 2017, 2013. i 2016. godine.  

 

Arsenić kaže da ga ova nagrada raduje, posebno mu je drago zbog cele priče pozorišnog živita u Valjevu i dodaje da je nagrada za plakat praktično potvrda da je valjevsko pozorište mnogo više od amaterizma.

 

On naglašava da su predstave Gradskog pozorišta "Abrašević" već poodavno u konkurenciji sa profesionalnim pozorištima s obzirom na to da se svakoj predstavi, od režisera, glumaca, scenografije, kostimografije, muzike dovizuelnog identiteta, pristupa na najvišem - profesionalnom nivou.

 

Dušan Arsenić je za svoj rad višestruko nagrađivan. Od prve nagrade 1989. godine, kada je dobio "Smeli cvet" za najboljeg mladog umetnika u Srbiji za scenografiju pozorišne predstave Teatra Nove forme "Prosjačka opera", pa do ovogodišnje treće nagrade za plakat, na pobedničkom putu Dušana Arsenića je 26 nagrada.

 

U knjizi "Znakovito" Radomira Vukovića, u kojoj su sabrani najbolji srpski grafički simboli i logotipi u poslednjih pedeset godina, od 328 autora i 5200 radova, Dušan Arsenić je među deset dizajnera koji imaju najveći broj radova zastupljenih u toj  selekciji.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati 28 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati 28 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara