Radionica (ilustravija) (foto: Đorđe Đoković)
Radionica (ilustravija) (foto: Đorđe Đoković)
10.08.2014, 18:18

U svetu stripa

č: | fb:

Stripovi su nekada bili neodvojivi deo odrastanja, a danas ih čitaju pretežno istinski ljubitelji. Zahvaljujući internetu strip je mladima dostupniji, ali na draž listanja stranica između korica deci uglavnom ukazuju roditelji, od kojih mnogi još uvek čuvaju svoje omiljene priče i junake. Svet stripa mladi sugrađani danas mogu upoznati na radionicama koje se tri puta nedeljno održavaju u prostorijama Centra za kulturu u okviru „Valjevskog kulturnog leta“.

Filip Stanković i Jovan Marković sa učesnicima radionice stripa

Filip Stanković i Jovan Marković sa učesnicima radionice stripa (Foto: Đorđe Đoković)

Radionice vode trojica mladih Valjevaca Jovan Marković, Stefan Nastić i Filip Stanković koji su pre nekoliko godina učestvovali u radu art grupe „Crna mrlja“, pa su odlučili da nastave započete ideje, da strip i crtanje ponovo zažive, posebno kod najmlađih.  

- Nas trojica smo odlučili da ovu priču ponovo pokrenemo u okviru Centra za kulturu. I dalje pratimo ciljeve koje je prethodna grupa imala, a to je da podstičemo individualnost, samopouzdanje, da povežemo decu, da im damo neko mesto gde mogu da crtaju, s tim što ćemo sada ovo proširiti i animacijom. Kada sam pričao sa ljudima o radionici uglavnom su imali stav da je ovo nešto posebno, da treba dobro da se crta i piše, a u suštini ništa od toga nije toliko presudno da bi se neko bavio time i da bi dolazio na radionice. Deci govorimo da je dobro ako crtaju onako kako žele i pišu one stvari koje bi i sami hteli da čitaju. To nam je neka glavna ideja, da pokrenemo mlade, da im damo neko mesto gde mogu da rade i koje je za njih uvek otvoreno – rekao je Filip Stanković.

 
Filip Stanković

Filip Stanković (Foto: Đorđe Đoković)

Na radionice, koje se održavaju ponedeljkom, sredom i petkom od 18 do 20 časova, redovno dolazi petnaestoro dece, uzrasta od 9 do 17 godina. Filip kaže da među njima ima i onih koji ranije nikada nisu pročitali strip, ali su došli jer su želeli da crtaju i tako su ga i zavoleli.

- Iako se ranije nisu interesovali za strip uspeli su da shvate neke metode koje smo im preneli i odlični su. Trudimo se da decu uputimo u osnove crtanja i pisanja, ali tako da mogu da crtaju ono što njima odgovara, da nadogradimo stil koji oni žele. Radimo osnove tehnike, što digitalnu, što klasičnu metodu, govorimo im da može da se radi olovkom, da crtež može tušem ili rapidografima da se pređe, koji materijal da koriste, da li je dobro crtati na običnom papiru ili je bolji „hamer“... Kada je u pitanju pisanje, pričao sam im da mogu da napišu neki filmski scenario i da ga pretoče u strip, jer strip nema konkretan format scenarija, ali i da mogu u tezama nešto da napišu i ako ih prenesu u svaki kadar zasebno, dobijaju strip. Sada ćemo se baviti i animacijom, biće reči oko tih digitalnih medija, o programima u kojima se može raditi, bavićemo se bojom, uklapanjem boja, ali i time koje su metode najbolje i najisplativije da se realizuje strip. Na kraju ovoga svako može da napravi i odštampa, a možda i jednog dana da izda svoj strip. Na jedno od predavanja sam donosio animirane kratkometražne filmove da vide kako to može da izgleda i šta mi možemo da uradimo u okviru naših mogućnosti, jer iste takve animirane filmove danas možemo preko kompjuterskih programa da napravimo, što je ranije bilo nemoguće – objašnjava Stanković, koji sa svojim prijateljima i učesnicima radionice priprema izložbu za Tešnjarske večeri.

Stefan Krunić

Stefan Krunić (Foto: Đorđe Đoković)

Međutim, jedan od učesnika radionice, petnaestogodišnji Stefan Krunić, već je predstavljao svoj strip. Na konkursu koji je nedavno organizovalo Udruženje ljubitelja devete umetnosti „Svet stripa“ u Kragujevcu zauzeo je prvo mesto u kategoriji učesnika do 15 godina.

- Oduvek sam voleo da crtam, a strip mi je pokazao otac koji je ranije skupljao Zagora, Dilana Doga i te Bonelijeve stripove, pa sam tako i ja počeo da ih čitam. Vremenom sam poželeo da ih sam stvaram. Išao sam na radionicu pre nekoliko godina, ali tada nisam radio toliko ozbiljno, više po motivima nekih igrica. Kako je vreme prolazilo smislio sam neke svoje likove, neki svoj svet i priče i ubacio ih u strip. Konkurs sam video na internetu i odlučio da probam. Uradio sam tri strane stripa koji sam nazvao „Novo oružje“, pošto se radi o robotu koji je doneo svoje oružje da ga popravi neki majstor, pa ga je posle iskoristio da se bori protiv neprijatelja. Bio sam presrećan kada su mi javili da sam pobedio, a kao nagradu sam dobio komplete stripova izdavačke kuće „Veseli četvrtak“. Sada sam odlučio da se prijavim na još jedan konkurs koji organizuje SKC u Beogradu i na kome učestvuje 150 zemalja. Uradio sam još četiri strane stripa i nadam se da ću i tu nešto uspeti da osvojim – kaže Stefan Krunić, koji od septembra polazi u prvu godinu Valjevske gimnazije, upisao je prirodno-matematički smer, u budućnosti planira da se bavi medicinom, a strip će mu uvek biti hobi.

Najmlađi na radionici

Najmlađi na radionici (Foto: Đorđe Đoković)

Povratak stripa

Jovan Marković, Stefan Nastić i Filip Stanković pripadaju generaciji mladih u čijem detinjstvu do stripa nije bilo lako doći, ali oni su se uvek snalazili. Ipak, ne pripadaju onoj deci koja su stripove krila u udžbenicima, jer su danas svi studenti, a najmlađi je Jovan koji je i fakultet birao u skladu sa svojim hobijem, nedavno je upisao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i to smer animacija u inženjerstvu. I na taj način sva trojica su dobar primer učesnicima njihovih radionica, koji pripadaju novim generacijama pred koje se strip vratio.

- Kod mene je strip uvek bio prisutan, još devedesetih kada nije moglo lako da se dođe do njih, osim do nekih Bonelijevih. Ja sam hteo američke stripove, poput Marvelovih, i kada god bi neko odlazio u inostranstvo tražio sam da mi kupi strip iako je na drugom jeziku. Iz moje perspektive je strip uvek bio tu, ali činjenica je da je bio jedan period kada je nestao i kada je generacija dece odrasla bez njega. U Srbiji je nekako obrnuta situacija, dok se širom sveta smatra da su stripovi za klince, ovde su uglavnom za starije, jer Zagora, Dilana Doga, Alana Forda čitaju oni koji su ih čitali kao deca. Mislim da su se stripovi danas vratili na veća vrata zbog filmova, ali i zbog interneta jer je sada lakše doći do njih, ima dosta stripova koje crtači tako objavljuju. Stefan Krunić i ja smo planirali da pokrenemo i tu priču početkom sledeće godine. Želimo da podignemo sajt gde bismo „kačili“ naše radove, jer uvek crtamo i imamo nešto u pripremi. Tu bi autorske stripove mogli da objavljuju članovi radionice, ali i svi drugi koji vole i bave se stripom -  kaže Filip Stanković.

Radionica stripa

Radionica stripa (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 16 sati 9 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 6 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara