Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
25.06.2019, 07:22

Tamara Jokić delila scenu sa Marizom

č: | fb:

Valjevka Tamara Jokić, koja je ove godine završila studije na Berklee College of Music, jednom od najprestižnijih muzičkih fakulteta na svetu, svoj raskošni glas i talenat nedavno je podelila sa publikom u Madridu.

 

Produkcijska kuća Casa Limon je u okviru proslave dvadeset godina postojanja napravila dva koncerta u teatru Sarsuela u Madridu, predstavljajući umetnike mediteranske muzike uz čuvenu prvu damu fada Marizu. Među njima bila je i naša Tamara Jokić, vokalna umetnica i kantautorka. Pevala je "Volaron Hoy", pesmu koja govori o notama, rečima, neispričanim snovima i gorkom ponosu.

 

Poziv da bude deo proslave dvadesetogodišnjice Produkcijske kuće Casa Limon, uputio joj je Havijer Limon, producent, gitarista, i osnivač te muzičke kuće, koji je i profesor na Berklee College of Music u Bostonu, gde je Tamara Jokić, kako je prenela televizija N1, "uspela svojim glasom da ureže svoje ime u njegove notne sveske i projektne planove".

 

Za Tamaru Jokić, koja je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu španski i portugalski jezik, do pre tri godine muzika je bila hobi.

 

"Kao diplomirana kantautorka, ali i master filolog, Tamara se može pohvaliti i nagradom Instituta za Mediteransku muziku bostonskog koledža, koji je prepoznao njena dostignuća i napore da svojom muzikom sačuva nasleđe kultura koje se protežu duž obale Mediterana. Na bini Madridskog teatra Sarsuela Tamara je svojim glasom ujedinila balkanski i mediteranski sentiment kroz španski tekst i zvuke Limonove gitare. Uz očiglednu čast, Tamaru Jokić je ispunjavao svojevrsni osećaj neverice kako je na početku školovanja maštala o prilici da se susretne sa pevačima koji su utkali u nju ljubav prema fado i flamenko muzici", piše N1.

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (Foto: Fanny Bergé)

Kada se 2016. godine u ovo vreme Tamara Jokić pripremala za odlazak u Ameriku na Berklee College of Music ni sanjala nije da će nakon samo tri godine pevati na istoj sceni sa Marizom. "Kada sam dobila poziv da nastupam na koncertu u teatru Sarsuela u Madridu, sve je zvučalo kao san. Velika je čast i radost bila biti na sceni ne samo sa Marizom, već i sa celom bivšom i sadašnjom postavom produkcijske kuće Casa Limon: Havijer Limon, Mariza, Diego Del Morao, Kiki Morente, Arkanhel, Mala Rodriges…", kaže za Kolubarske.rs Tamara Jokić.

 

Kolubarske.rs: Izgleda kao da se sve brzo odigralo. Znam da si u studiranje i muziku utkala veliki deo sebe, znanja, posvećenosti, volje..., ali ipak čini mi se da su uspeh i ukazana čast stigli za kratko vreme. Da li je to potvrda tvoje vrednosti, ali i da je tvoja odluka bila prava - da se baviš muzikom i otputuješ u Ameriku?

Tamara Jokić: Pa, meni je nekako uvek teško da govorim o uspehu kao o nekoj finitnoj stvari, ne znam kako da objasnim. Ja mislim da Berkli ili koncerti u velelepnim dvoranama nisu potrebni da bi neko bio uspešan, niti je uspeh merljiv u vidu pojedinačnih događaja. E sad, tu moju filozofiju na stranu, verujem da se dosta toga brzo odigralo i neizmerno sam zahvalna zbog toga, ali isto tako, dosta je i truda uloženo i sa moje strane i od strane divnih ljudi s kojima sarađujem. Takođe, moja porodica je dosta rada i žrtve uložila u sve to, tako da, kada shvatite da je u pitanju kolektivni napor sa svih strana, to "kratko vreme" postaje rastegljiv pojam. Svakako, o nekim stvarima pre tri godine nisam ni sanjala i osećam se zaista neizmerno počastvovano i srećno zbog mnogih stvari.

 

Kolubarske.rs: Da li ćeš se više posvetiti koncertima – izvođenju, ili komponovanju? Gde je veće zadovoljstvo i ispunjenost, ukoliko uopšte može da se poredi?

Tamara Jokić: Teško je porediti ove dve stvari, obe su kreativne i usko povezane, a opet obe bude različite emocije. Rekla bih da je kompozicija introspekcija i neka vrsta intime, a izvođenje je nešto što šaljemo ka spoljašnjem svetu na licu mesta, vrlo aktivno: ljubav, tugu, radost… Volim i jedno i drugo.

 

Sarađuje i piše autorsku muziku sa basistom Petrom Krstajićem sa kojim je ovog proleća nastupala u Njujorku u okviru koncerta sevdaha pevačice Amire Medunjanin.

 

 

Kolubarske.rs: Kada si na sceni deluje kao da ne postoje granice. Da li se tako osećaš dok pevaš?

Tamara Jokić: Ponekad, u nekim momentima osećam kao da smo publika i ja jedan organizam koji prolazi kroz kojekakvu katarzu zajedno. Mislim da je zato izvođenje muzike kolektivno iskustvo, bilo da je u publici 10 ili 1000 ljudi.

 

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (Foto: Fanny Bergé)

Kolubarske.rs: Da li i planiraš da tvoja muzika bude na španskom i portugalskom, da i dalje "muzikom spajaš mnoge kulture" ili će zvuk Balkana postati dominantan?

Tamara Jokić: Planiram da koristim sve jezike, uticaje i iskustva koja imam u svom izrazu u narednom periodu. U poslednje vreme preovladava španski, sledeći put će možda biti dominantniji srpski ili portugalski, ali svakako se radujem da koristim sva sredstva komunikacije, jer je pravo čudo kako jezikom otkrivamo svet i nove ljude i priče.

 

Kolubarske.rs: Nisi od onih koji "jure" uspeh, ali cilj sigurno imaš. Koji je tvoj cilj i šta je uspeh?

Tamara Jokić: Uspeh je biti u miru sa sobom i drugima, održavati odnose, poštovati ljude i negovati ljubav. Kako na karijernom, tako i na privatnom planu. Bar ja tako mislim.

 

Kolubarske.rs: Kada te danas pogledam, naročito nakon ovog koncerta u Madridu, sve mi izgleda tako lako i jednostavno. Zasluženo jeste, a da li je bilo lako?

Tamara Jokić: Uh, nije bilo lako. Dosta unutrašnje i spoljašnje borbe, dosta promišljanja, planiranja, moje žrtve i žrtve moje porodice, neviđanja dragih ljudi, sati i sati provedeni u vežbaonicama.  Ali se takođe i mnogo lepih stvari desilo usput: nova poznanstva, saradnje, ljubavi, mnogo predivne muzike, otkrivanja sebe u novom svetlu, putovanja. I naravno, ne smemo zaboraviti, da je sve proces, da smo maltene uvek na početku i da ne postoji jedan trenutak kada čovek dostigne uspeh, ili jedan događaj koji naš cilj jasno definiše. Ovo govorim u najlepšem smislu, nikako sa nekim nihilističkim ili pesimističnim stavom, već sa radošću.

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (Foto: Fanny Bergé)

 

Kolubarske.rs: Klasično pitanje bez koga ne može, koji su tvoji planovi, da li je Berkli ispunio tvoja očekivanja, da li si naučila i ovladala veštinama zbog kojih si i otišla u Ameriku?

Tamara Jokić: Naučila sam dosta veština, dosta novih pojmova, spoznala određene aspekte vokalne tehnike koje ranije nisam znala. Okvirni planovi su: Srbija u avgustu, jedva čekam, selidba u Njujork na jesen, priprema albuma. 

Nova pesma Tamare Jokić

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 5 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 6 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 15 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara