Registracija Prijava preko FB
Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
25.06.2019, 07:22

Tamara Jokić delila scenu sa Marizom

č: | fb:

Valjevka Tamara Jokić, koja je ove godine završila studije na Berklee College of Music, jednom od najprestižnijih muzičkih fakulteta na svetu, svoj raskošni glas i talenat nedavno je podelila sa publikom u Madridu.

 

Produkcijska kuća Casa Limon je u okviru proslave dvadeset godina postojanja napravila dva koncerta u teatru Sarsuela u Madridu, predstavljajući umetnike mediteranske muzike uz čuvenu prvu damu fada Marizu. Među njima bila je i naša Tamara Jokić, vokalna umetnica i kantautorka. Pevala je "Volaron Hoy", pesmu koja govori o notama, rečima, neispričanim snovima i gorkom ponosu.

 

Poziv da bude deo proslave dvadesetogodišnjice Produkcijske kuće Casa Limon, uputio joj je Havijer Limon, producent, gitarista, i osnivač te muzičke kuće, koji je i profesor na Berklee College of Music u Bostonu, gde je Tamara Jokić, kako je prenela televizija N1, "uspela svojim glasom da ureže svoje ime u njegove notne sveske i projektne planove".

 

Za Tamaru Jokić, koja je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu španski i portugalski jezik, do pre tri godine muzika je bila hobi.

 

"Kao diplomirana kantautorka, ali i master filolog, Tamara se može pohvaliti i nagradom Instituta za Mediteransku muziku bostonskog koledža, koji je prepoznao njena dostignuća i napore da svojom muzikom sačuva nasleđe kultura koje se protežu duž obale Mediterana. Na bini Madridskog teatra Sarsuela Tamara je svojim glasom ujedinila balkanski i mediteranski sentiment kroz španski tekst i zvuke Limonove gitare. Uz očiglednu čast, Tamaru Jokić je ispunjavao svojevrsni osećaj neverice kako je na početku školovanja maštala o prilici da se susretne sa pevačima koji su utkali u nju ljubav prema fado i flamenko muzici", piše N1.

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (Foto: Fanny Bergé)

Kada se 2016. godine u ovo vreme Tamara Jokić pripremala za odlazak u Ameriku na Berklee College of Music ni sanjala nije da će nakon samo tri godine pevati na istoj sceni sa Marizom. "Kada sam dobila poziv da nastupam na koncertu u teatru Sarsuela u Madridu, sve je zvučalo kao san. Velika je čast i radost bila biti na sceni ne samo sa Marizom, već i sa celom bivšom i sadašnjom postavom produkcijske kuće Casa Limon: Havijer Limon, Mariza, Diego Del Morao, Kiki Morente, Arkanhel, Mala Rodriges…", kaže za Kolubarske.rs Tamara Jokić.

 

Kolubarske.rs: Izgleda kao da se sve brzo odigralo. Znam da si u studiranje i muziku utkala veliki deo sebe, znanja, posvećenosti, volje..., ali ipak čini mi se da su uspeh i ukazana čast stigli za kratko vreme. Da li je to potvrda tvoje vrednosti, ali i da je tvoja odluka bila prava - da se baviš muzikom i otputuješ u Ameriku?

Tamara Jokić: Pa, meni je nekako uvek teško da govorim o uspehu kao o nekoj finitnoj stvari, ne znam kako da objasnim. Ja mislim da Berkli ili koncerti u velelepnim dvoranama nisu potrebni da bi neko bio uspešan, niti je uspeh merljiv u vidu pojedinačnih događaja. E sad, tu moju filozofiju na stranu, verujem da se dosta toga brzo odigralo i neizmerno sam zahvalna zbog toga, ali isto tako, dosta je i truda uloženo i sa moje strane i od strane divnih ljudi s kojima sarađujem. Takođe, moja porodica je dosta rada i žrtve uložila u sve to, tako da, kada shvatite da je u pitanju kolektivni napor sa svih strana, to "kratko vreme" postaje rastegljiv pojam. Svakako, o nekim stvarima pre tri godine nisam ni sanjala i osećam se zaista neizmerno počastvovano i srećno zbog mnogih stvari.

 

Kolubarske.rs: Da li ćeš se više posvetiti koncertima – izvođenju, ili komponovanju? Gde je veće zadovoljstvo i ispunjenost, ukoliko uopšte može da se poredi?

Tamara Jokić: Teško je porediti ove dve stvari, obe su kreativne i usko povezane, a opet obe bude različite emocije. Rekla bih da je kompozicija introspekcija i neka vrsta intime, a izvođenje je nešto što šaljemo ka spoljašnjem svetu na licu mesta, vrlo aktivno: ljubav, tugu, radost… Volim i jedno i drugo.

 

Sarađuje i piše autorsku muziku sa basistom Petrom Krstajićem sa kojim je ovog proleća nastupala u Njujorku u okviru koncerta sevdaha pevačice Amire Medunjanin.

 

 

Kolubarske.rs: Kada si na sceni deluje kao da ne postoje granice. Da li se tako osećaš dok pevaš?

Tamara Jokić: Ponekad, u nekim momentima osećam kao da smo publika i ja jedan organizam koji prolazi kroz kojekakvu katarzu zajedno. Mislim da je zato izvođenje muzike kolektivno iskustvo, bilo da je u publici 10 ili 1000 ljudi.

 

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (Foto: Fanny Bergé)

Kolubarske.rs: Da li i planiraš da tvoja muzika bude na španskom i portugalskom, da i dalje "muzikom spajaš mnoge kulture" ili će zvuk Balkana postati dominantan?

Tamara Jokić: Planiram da koristim sve jezike, uticaje i iskustva koja imam u svom izrazu u narednom periodu. U poslednje vreme preovladava španski, sledeći put će možda biti dominantniji srpski ili portugalski, ali svakako se radujem da koristim sva sredstva komunikacije, jer je pravo čudo kako jezikom otkrivamo svet i nove ljude i priče.

 

Kolubarske.rs: Nisi od onih koji "jure" uspeh, ali cilj sigurno imaš. Koji je tvoj cilj i šta je uspeh?

Tamara Jokić: Uspeh je biti u miru sa sobom i drugima, održavati odnose, poštovati ljude i negovati ljubav. Kako na karijernom, tako i na privatnom planu. Bar ja tako mislim.

 

Kolubarske.rs: Kada te danas pogledam, naročito nakon ovog koncerta u Madridu, sve mi izgleda tako lako i jednostavno. Zasluženo jeste, a da li je bilo lako?

Tamara Jokić: Uh, nije bilo lako. Dosta unutrašnje i spoljašnje borbe, dosta promišljanja, planiranja, moje žrtve i žrtve moje porodice, neviđanja dragih ljudi, sati i sati provedeni u vežbaonicama.  Ali se takođe i mnogo lepih stvari desilo usput: nova poznanstva, saradnje, ljubavi, mnogo predivne muzike, otkrivanja sebe u novom svetlu, putovanja. I naravno, ne smemo zaboraviti, da je sve proces, da smo maltene uvek na početku i da ne postoji jedan trenutak kada čovek dostigne uspeh, ili jedan događaj koji naš cilj jasno definiše. Ovo govorim u najlepšem smislu, nikako sa nekim nihilističkim ili pesimističnim stavom, već sa radošću.

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (Foto: Fanny Bergé)

 

Kolubarske.rs: Klasično pitanje bez koga ne može, koji su tvoji planovi, da li je Berkli ispunio tvoja očekivanja, da li si naučila i ovladala veštinama zbog kojih si i otišla u Ameriku?

Tamara Jokić: Naučila sam dosta veština, dosta novih pojmova, spoznala određene aspekte vokalne tehnike koje ranije nisam znala. Okvirni planovi su: Srbija u avgustu, jedva čekam, selidba u Njujork na jesen, priprema albuma. 

Nova pesma Tamare Jokić

 

Aktuelno

Industrijski sneg (foto: Kolubarske.rs)
Noćas padao Pre 23 sati 28 minuta

"Industrijski" sneg i u Valjevu

Noćas je i u Valjevu padao takozvani "industrijski" sneg. Predstavlja specifičnu meteorološku pojavu koju možemo primetiti kada je vazduh veoma zagađen i nastaje na poseban način. Da je reeč o...  · 9 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 19 sati 31 minuta

Uhapšen sa 52 grama marihuane

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je M. B. (23) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 4 komentara

Iverak (foto: Đorđe Đoković)
U ovoj godini Pre 20 sati 49 minuta

Iz republičkog budžeta za Valjevo 411 miliona dinara

Iz budžeta Republike Srbije za 2020. godinu za Valjevo će biti izdvojeno oko 411 miliona dinara. Za izgradnju deonice Iverak-Lajkovac opredeljeno je dva miliona dinara. Pretpostavljamo da će...