Momčilo Aleksandrić  (foto: www.muzika.edu.rs)
Momčilo Aleksandrić (foto: www.muzika.edu.rs)
25.06.2019, 11:19

Koncert gitariste Momčila Aleksandrića

č: | fb:

Valjevska muzička škola u saradnji sa Valjevskom gimnazijom u 20 časova organizuje koncert Momčila Aleksandrića, jednog od trenutno najuspešnijih srpskih gitarista u svetu, koji je svoje osnovno muzičko obrazovanje stekao upravo u valjevskoj muzičkoj školi.

 

Na večerašnjem koncertu izvešće dela koja potpisuju kompozitori: Leo Brauer, Frančesko Kanova da Milano, Fernando Sor, H. V. Lobos, Rolan Diens i Alberto Hinastera.

 

Momčilo Aleksandrić (1991) osnovno muzičko obrazovanje stekao je u školi "Živorad Grbić" - IO Lajkovac u klasi profesora Dragana Nikolića. Srednju muzičku školu pohađao je u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića u Beogradu, gde završava osnovne i master studije za gitaru u klasi profesora Srđana Tošića. Od 2016. godine pohađa doktorske studije za gitaru na Univerzitetu u Minesoti u klasi profesorke Maje Radovanlije.

 

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima među kojima se izdvaja prva nagrada na Internacionalnom Hong Kong Altamira takmičenju gitare u 2018. godini. Od osvajanja ove nagrade, Momčilo je svirao koncerte u Sjedinjenim Američkim državama, Aziji, i Južnoj Americi.

 

U julu i avgustu 2019. godine održaće koncerte i master-klasove na pet festivala u Kini, kao i u dva grada u Australiji – Sidneju i Melburnu.

 

Momčilo Aleksandrić aktivan je i na polju muzikologije i teorije muzike nastojeći da ih poveže sa izvođaštvom. Održao je mnogobrojna predavanja među kojima se izdvajaju prezentacije u Sinsinatiju, Majamiju, Indianapolisu, Hong Kongu, Bankoku, Herediji (Kostarika), itd. Njegov rad o Ljobetovim Varijacijama na Sorovu temu objavljen je u martu 2019. godine u Soundboard časopisu Gitarske fondacije Amerike.

 

Pored solo gitare, Momčilo je nastupao u najrazličitijim kamernim sastavima među kojima se izdvaja duo sa Filipom Živanovićem, sa kojim od 2015. godine pohađa doktorske studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Tee Dimitrijević. Nastupajući kao Beogradski gitarski duo, Momčilo i Filip su osvajali nagrade na beogradskom Gitar art festivalu, Sadern festivalu gitare u Južnoj Karolini (SAD), kao i na takmičenju kamernih sastava u okviru prestižne Konvencije Gitarske fondacije amerike održane u Kentakiju 2018 godine.

 

Od 2015. godine učestvuje u organizovanju pet koncertnih sezona Beogradskog gitarskog društva čiji je osnivač, kao i snimanju video materijala za njihov Belgrade Guitar District YouTube kanal.


Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 35 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara