Momčilo Aleksandrić  (foto: www.muzika.edu.rs)
Momčilo Aleksandrić (foto: www.muzika.edu.rs)
25.06.2019, 11:19

Koncert gitariste Momčila Aleksandrića

č: | fb:

Valjevska muzička škola u saradnji sa Valjevskom gimnazijom u 20 časova organizuje koncert Momčila Aleksandrića, jednog od trenutno najuspešnijih srpskih gitarista u svetu, koji je svoje osnovno muzičko obrazovanje stekao upravo u valjevskoj muzičkoj školi.

 

Na večerašnjem koncertu izvešće dela koja potpisuju kompozitori: Leo Brauer, Frančesko Kanova da Milano, Fernando Sor, H. V. Lobos, Rolan Diens i Alberto Hinastera.

 

Momčilo Aleksandrić (1991) osnovno muzičko obrazovanje stekao je u školi "Živorad Grbić" - IO Lajkovac u klasi profesora Dragana Nikolića. Srednju muzičku školu pohađao je u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića u Beogradu, gde završava osnovne i master studije za gitaru u klasi profesora Srđana Tošića. Od 2016. godine pohađa doktorske studije za gitaru na Univerzitetu u Minesoti u klasi profesorke Maje Radovanlije.

 

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima među kojima se izdvaja prva nagrada na Internacionalnom Hong Kong Altamira takmičenju gitare u 2018. godini. Od osvajanja ove nagrade, Momčilo je svirao koncerte u Sjedinjenim Američkim državama, Aziji, i Južnoj Americi.

 

U julu i avgustu 2019. godine održaće koncerte i master-klasove na pet festivala u Kini, kao i u dva grada u Australiji – Sidneju i Melburnu.

 

Momčilo Aleksandrić aktivan je i na polju muzikologije i teorije muzike nastojeći da ih poveže sa izvođaštvom. Održao je mnogobrojna predavanja među kojima se izdvajaju prezentacije u Sinsinatiju, Majamiju, Indianapolisu, Hong Kongu, Bankoku, Herediji (Kostarika), itd. Njegov rad o Ljobetovim Varijacijama na Sorovu temu objavljen je u martu 2019. godine u Soundboard časopisu Gitarske fondacije Amerike.

 

Pored solo gitare, Momčilo je nastupao u najrazličitijim kamernim sastavima među kojima se izdvaja duo sa Filipom Živanovićem, sa kojim od 2015. godine pohađa doktorske studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Tee Dimitrijević. Nastupajući kao Beogradski gitarski duo, Momčilo i Filip su osvajali nagrade na beogradskom Gitar art festivalu, Sadern festivalu gitare u Južnoj Karolini (SAD), kao i na takmičenju kamernih sastava u okviru prestižne Konvencije Gitarske fondacije amerike održane u Kentakiju 2018 godine.

 

Od 2015. godine učestvuje u organizovanju pet koncertnih sezona Beogradskog gitarskog društva čiji je osnivač, kao i snimanju video materijala za njihov Belgrade Guitar District YouTube kanal.


Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 22 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...