Tijana Radovanović (foto: Đorđe Đoković)
Tijana Radovanović (foto: Đorđe Đoković)
12.08.2014, 20:23

"Timočka lira" Tijani Radovanović

č: | fb:

Dobitnica jubilarne 20. "Timočke lire” je Tijana Radovanović osamnaestogodišnja učenica  Valjevske gimnazije. Drugi programa Radio Beograda nagradu "Timočka lira" već dve decenije dodeljuje za najbolje pesničko ostvarenje na knjaževačkom Festivalu kulture mladih Srbije. Drugu i treću nagradu osvojili su mladi pesnici iz Beograda Luka Kurjački i Marija Čalić.

Predsednik žirija Radoman Kanjevac zadovoljan je kvalitetom poezije na knjaževačkom festivalu i ističe da većina ovogodišnjih učesnika ima manje od dvadeset godina, odnosno da su mlađi od nagrade koja se dodeljuje najboljem od njih.

Tijana Radovanović poeziju je počela da piše u osnovnoj školi i za svoje stvaralaštvo do sada je osvojila više nagrada na književnim konkursima. Tijana kaže da svako ko se bavi pisanjem postavlja neka pitanja i traži odgovore na njih.

"Mislim da naše traganje za odgovorima koje očekujemo da nađemo ili za odgovorima koje možda ne želimo da pronađemo čini suštinu poezije", kaže Tijana.

Tijana Radovanović, je učenica specijalizovanog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije. Iako je matematika njen  izbor u školovanju, pisanje pesama je nešto čime ispunjava svoje slobodno vreme. Tijana Radovanović poeziju je počela da piše u osnovnoj školi i za svoje stvaralaštvo do sada je osvojila više nagrada na književnim konkursima.

U intervjuu za Kolubarske.rs početkom juna Tijana nam je rekla da ne može izbrojati koliko pesama je napisala, ali da želi da ih objavi. Već je pripremala koncept svoje zbirke, koji se zbog novih pesama stalno menja, tako da neće žuriti.

„Mislim da sve treba nekako da sazri, kada dođe vreme doći će valjda i zbirka. Ja smatram da svako ko piše traži određene odgovore ili postavlja pitanja na koja odgovori mogu i ne moraju da dođu. Poezija je traganje. Možda je to moje traganje najbolje opisala moja drugarica da je to kao kada te žulja kamenčić u cipeli. Kada pretočiš u reči onda samom sebi definišeš i sam sebi budeš jasniji šta je to što te je nateralo da pišeš- rekla je za Kolubarske.rs 

Aktuelno