Maša Cvetković  (foto: Kolubarske.rs)
Maša Cvetković (foto: Kolubarske.rs)
31.07.2019, 08:26

Podignuta zastava 33. Tešnjarskih večeri

č: | fb:

Najbolja sportistkinja i dobitnica nagrade Valjeva za prošlu godinu, plivačica Maša Cvetković sinoć je na Trgu vojvode Živojina Mišića podigla zastavu Tešnjarskih večeri, valjevskog letnjeg festivala.

 

Ovogodišnje 33. Tešnjarske večeri, koje počinju u petak 2. avgusta a trajaće do 10. avgusta, imaće preko 70 programa u okviru kojih je i šest koncerata, najavljeno je na konferenciji za novinare Saveta Tašnjarskih večeri.

 

Pored "centralnog događaja" koncerta pevačice Maje Berović, zatim koncerta grupe "Divlji kesten", "Pilota", Adila i Bilje Krstić i Bistrik orkestra, koji će biti finansirani iz budžeta Grada, biće održan i, kako su ga organizatori nazvali, "koncert iznenađenja".  

 

Koncert hrvatske hard rok grupe iz Pule "Atomsko sklonište" je "koncert iznenađenja", koji je, kako je rečeno na konferenciji za novinare, "poklon anonimnog donatora".

  

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu Nemanja Rasulić je rekao da je za ovogodišnji festival u budžetu Valjeva opredeljeno deset miliona dinara.  

 

- Najveći deo planiranih sredstava svakako će biti iskorišćen za finansiranje programskih aktivnosti, poput muzike, književnog i likovnog dela, scenskog i pozorišnog dela i ostalih aspekata iz oblasti programa. Dok će svakako preostali deo finansijskih sredstava biti adekvatno i racionalno iskorišćen za realizaciju pratećih troškova koji su neophodni za realizaciju same manifestacije – objasnio je Rasulić naglašavajući da Grad svake godine izdvaja sve više i više novca za Tešnjarske, tako da su "prošlogodišnje koštale nešto manje".

 

On je podsetio da su "Tešnjarske večeri međunarodna, kulturna i turističko-privredna manifestacija, umetničkog i zabavnog karaktera, koja kao takva predstavlja spoj pozorišta, filma, književnosti i drugih ostvarenja iz oblasti likovne umetnosti".

 

V. d.direktora Centra za kulturu je rekao da je ove godine "program kvalitetan, raznovrstan i dosledan svojoj tradiciji, tako da je rađen po koncepciji da će biti prilagođen svim različitim ukusima i kategorijama".

 

Prema rečima Nemanje Rasulića program će biti realizovan na četiri lokacije u gradu, to je plato Centra za kulturu, letnja bašta Doma vojske, letnja pozornica na keju Kolubare i Gradski trg.

Ana Marković, Jelena Nikolić Lekić, Nemanja Rasulić i Veseljko Belušević

Ana Marković, Jelena Nikolić Lekić, Nemanja Rasulić i Veseljko Belušević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Umetnički direktor Tešnjarskih večeri Jelena Nikolić Lekić je rekla da će oko 70 programa na više lokacija u gradu biti realizovano uz pomoć Saveta Tešnjarskih večeri, brojnih valjevskih udruženja, grupa građana, samostalnih likovnih i umetničkih stvaralaca "koji su učestvovali u kreiranju raznolikog programa".

 

- Posebno smo vodili računa da za naše najmlađe sugrađane organizujemo interesantne programe. Tradicionalno to je maskenbal, zatim pozorišne predstave koje su čak u dva termina, muzička i plesna takmičenja, ali i trka beba čak u tri kategorije. Ove godine imaćemo i regatu na Kolubari, kao i izložbu jedrilica. Biće održane i književne večeri, promocije, prezentacije, performansi – najavila je Jelena Nikolić Lekić.

 

Direktor Turističke organizacije Ana Marković je rekla da će "Turistička organizacija ove kao i prethodnih godina organizovati deo Tešnjarskih večeri koji se odnosi na prodajnu izložbu koja će se realizovati u samom Tešnjaru, kao i na trgovima Živojina Mišića i Desanke Maksimović, i ispred Centra za kulturu".

 

- Do sada imamo prijavljenih preko 80 prodajnih izložbenih mesta. Sam Tešnjar kao što je u 19. veku bio jedan od znamenitih delova gde se najviše radilo i gde je bilo najviše zanatskih radnji, tu imamo negde preko 50 izlagača starih zanata. Zatim nas očekuje izložba proizvoda od meda, izložba vina, tešnjarski sajam knjiga – najavila je Ana Marković.

 

Izvršni direktor Tešnjarskih večeri Veseljko Belušević je na konferenciji za novinare saopštio nekoliko tehničkih detalja.

 

- Prvih pet dana festivala, tokom velikih koncerata, saobraćaj će biti zatvoren od 21 do 23 časa, ili do kraja koncerta. To podrazumeva zatvaranje saobraćaja u ulici Vuka Karadžića od Pošte do poslastičarnice Rim. Ulica Kneza Jovice Grbovića biće zatvorena iz Birčaninove, a otvorena u jednom smeru iz Ulice Milovana Glišića. Birčaninova će biti zatvorena od "Sarača" u vreme trajanja programa i vreme trajanja čitavog događanja u Tešnjaru. Na preporuku Saveta, Gradsko veće je usvojilo odluku da će radno vreme u trajanju Tešnjarskih večeri biti produženo do 2 časa iza ponoći - saopštio je Veseljko Belušević.

 

On je najavio da će, uz dogovor sa JP Kolubara, koje gazduje akumulacijom Stubo-Rovni, "biti podignut nivo Kolubare i zbog regate, ali i zbog vizuelne slike", a prve večeri festivala biće organizovan i vatromet sa zgrade Centra za kulturu.

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 6 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara