Registracija Prijava preko FB
Violeta Milošević i Aleksandar Laković (foto: DjordjeDjokovic)
Violeta Milošević i Aleksandar Laković (foto: DjordjeDjokovic)
14.09.2019, 06:51

Aleksandru B. Lakoviću uručena nagrada „Ljubomir P. Nenadović"

č: | fb:

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je juče u Brankovini ovogodišnjem dobitniku književniku Aleksandru B. Lakoviću za delo "Hilandar i sveta gora između mita i istorije".

 

Pesnik, prozaista, kritičar, esejista Aleksandar B. Laković je na uručenju nagrade u rodnom mestu slavnog srpskog književnika i putopisca rekao da je "putopis, kao redak ali izuzetno moćan književni obrazac u srpskoj književnosti, započeo sa Ljubomirom Nenadovićem i njegovim pismima iz Nemačke, Italije, sa Cetinja.

Aleksandar Laković

Aleksandar Laković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Laković je naglasio da je Hilandar "jedna od retkih reči u kojoj smo svi mi saglasni, što nam, inače, nije nacionalna odlika". U Hilandaru se, dodao je, i dan danas zdušno sabiramo kao retko gde, u njemu smo stekli državu, naciju, identitet, pismenost, umetnost, duhovnost, veru u sebe i Boga.

 

- Za razliku od velikog srpskog putopisca Ljubomira P. Nenadovića koji je uspevao da "svaki čitatelj njegovih pisama sa putovanja može držati da su upravo njemu pisana", ja sam se, nemoćan pred takvim izazovom i iskušenjem, odlučio da u hilandarski i svetogorski putopis unesem svu svoju ljubav koju sam tokom brojnih poseta Hilandaru, tada i tamo osećao. I to, prevashodno, ljubav prema monaškim podvizima, prema iskonskoj svetogorskoj prirodi, prema molitvenom tihovanju koje ne prestaje, prema sačuvanoj duhovnoj baštini, ali i prema sasvim drugačijem osamljeničkom, pa i pustinjačkom načinu promišljanja i življenja na putu do Gospoda - rekao je Aleksandar Laković. 

Svečanost u Brankovini

Svečanost u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odluku o ovogodišnjem laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: prof. dr Radivoje Mikić (predsednik), prof. dr Mihailo Pantić sa Filološkog fakulteta u Beogradu i Vladimir Šekularac, urednik časopisa "Putopis".  

 

Žiri smatra da je, ukrštajući istorijske slike iz najpovlašćenijeg i najznačajnijeg mesta srpske duhovne tradicije sa proživljenim, neposrednim, lirski osenčenim doživljajima i svedočenjima, Laković u ovoj knjizi sačinio naročit putopisno-istorijsko-poetski amalgam dostojan zahtevne teme,

 

- Taj amalgam, samo mu ime kaže, jezički stapa dva misaona sloja, odnosno dva značenjska plana; on je, s jedne strane, istorijski pa i slikovno dokumentovan, a s druge je duboko ličan...  Osim srećno i vešto ostvarenog spoja opšteg i ličnog, na kojem počiva, knjiga Aleksandra B. Lakovića "Hilandar i sveta gora između mita i istorije" zanimljiva je i po svojim sugestivno iznađenim i predočenim detaljima, pa, posebno, i po nadahnutim, emocionalno osenčenim uvidima, koji kao da teže času proviđenja, a svakako ga tražeći na mestu koje je pribralo providencijalnu energiju prethodnih vekova i utemeljilo nacionalnu književnost koju i danas, ovom skromnom a lepom dodelom, kako i priliči, afirmišemo i svedočimo - naveo je Mihailo Pantić.

Mihailo Pantić

Mihailo Pantić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nagradu "Ljubomir P. Nenadović", koja se ove godine dodeljuje po šesti put, Aleksandru B. Lakoviću uručila je Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke. Ovo priznanje do sada su dobili: Milisav Savić, Radmila Gikić Petrović, Ljubomir Simović, Laslo Blašković, Stevan Tontić.

Svečanost u Brankovini

Svečanost u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

Od 2016. godine nagrada za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku uručuje se u Brankovini.

 

Ljubomir P. Nenadović – Čika Ljuba (1826-1895), sin Prote Mateje i unuk kneza Alekse, najpoznatiji je srpski putopisac. Uz ostalo, čuvena su njegova "Pisma iz Italije". Školovao se na Hajdelbergu, Nemačkoj. Bio je među prvih 16 redovnih školovanih članova Srpske kraljevske akademije, koje je 1887. imenovao kralj Milan Obrenović. Kao penzioner živeo je u Valjevu.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 12 minuta

U Valjevu novozaraženih 22

U Valjevu je još 22, a u Kolubarskom okrugu još 30 pozitivnih na koronavirus. Preminule su još dve osobe u Mionici. Hospitalizovano je 99 pacijenata. prethodni dan u kolubarskom okrugu testirano je...  · 2 komentara

Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić (foto: )
Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica Pre 21 sati 35 minuta

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva. "Nije ideološka komisija, nije istražni organ,organ, a najmanje je sud", rekao je na...  · 11 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...