Registracija Prijava preko FB
Inventar Marine Nakićenović (foto: Đorđe Đoković)
Inventar Marine Nakićenović (foto: Đorđe Đoković)
30.09.2019, 12:08

Otvorena jedna od najneobičnijih postavki u Modernoj galeriji

č: | fb:

U Modernoj galeriji u Valjevu otvorena je zanimljiva i neobična izložba "Inventar" Marine Nakićenović. Umetnica je doputovala u Valjevo, ali iz emotivnih razloga nije prisustvovala orvaranju izložbe koju je posvetila svom suprugu takođe slikaru Jovanu Sivačkom, koji je nedavno preminuo.

 

Izložbu su otvorili istoričarka umetnosti  i likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Nataša Kristić

Nataša Kristić (Foto: Kolubarske.rs)

Istoričarka umetnosti Nataša Kristić, jedna od troje autora tekstova za katalog izložbe "Inventar", rekla je da je čast i zadovoljstrvo po treći put u Modernoj galeriji gledati Marinine radove.

 

Prema njenim rečima ova izložba je pokušaj da se istorija ispiše na način koji je važan za nacionalni identitet, odnosno samu kulturnu scenu Srbije, i na jako lep način zatvara priču o dosadašnjem radu Marine Nakićenović.

 

Nataša Kristić je izdvojila monumentalno, poslednje završeno, platno "Ona zna koliko je sati", koje evocira sećanje na Velaskezovu sliku "Dvorske gospođice" i koje na najlepši mogući način prikazuje tendenciju koje se u Marininom slikarstvu determinišu posledjih 15 godina.

 

- Marina je stvaralac koja već 45 godina postoji i radi na našoj sceni, i logično je da je u svojim slikama imala ambiciju da metamorfira određene oblike i ideje, ali je interesantno da su određene sklonosti prema senzibilitetu estetskog ostale identične. Tako da u njenom slikrstvu još od ranih dana možemo pratiti uticaj italijanske renesanse, kroz slikarstvo koje se oslanja na Simona Martinija, Da Vinčija, ali i kasnije barokne intervencije sa Karavađom, Velaskezom, Holbajnom i brojnim drugim majstorima koji predstavljaju ključna imena istorije umetnosti...  Za Marinu je karakteristično to što ona pokušava da oživi slikarstvo tako što uvodi objekte, koji gube svoju namenu, svoju funkciju, pa i svoju estetiku onakvu kakvu su imali dok su bili u upotrebi i postaju jedna potpuno nova dinamika i na svetlostdana donose jednu novu priču - rekla je na otvaranju izložbe istoričarka umetnosti Nataša Kristić.

 

Dragan Jovanović Danilov

Dragan Jovanović Danilov (Foto: Kolubarske.rs)

Likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov, koji je takođe napisao predgovor za ovu izložbu, rekao je da je reč o vrlo neobičnoj postavci, možda jednoj od najneobičnijih u Modernoj galeriji.

 

On je Marinu Nakićenović opisao kao "slikara kulturološke imaginacije, slikara jedne figurativne veroispovesti, koja je ostala verna figuraciji i danas, umetnica čije delo prati izvesne entitete i nečeg metafizičnog, a sada i nečeg fantastičnog, ezoteričnog, skrivenog".

 

- U njenom radu nema nekih velikih prevrata i preloma, čak, što bi rekao Ljuba Popović, ovo nije "revolucija preko noći", nema oštrih rezova, već samo ima malih promena i tihog pomeranja evolutivnog kretanja. Tako da kada iz ove perspektive sagledamo njeno celokupno delo možemo da vidimo da to delo ima jednu opsesivnu metafiziku koja je stalna i da imamo neke sitne promene koje dolaze, što bi rekla Olja Ivanjicki, "kao na nožicama golubice". Njoj očigledno nije bliska radikalna avangarda, jer avangarda brzo dosadi, to je nešto što samo sebe dokida. A to kako avangarda može brzo da dosadi i da sebe dokida imamo slučaj da vidimo na jednoj drugoj izložbi jedne druge Marine (Abramović, prim.aut.) u Beogradu. Marina Nakićenović je naprotiv opsednuta nekim večnim stvarima i večnim temama, i njeni radovi referiraju na renesansu, barok i simbolizam -  rekao je Danilov.

 

Likovni kritičar smatra da je život prestao da bude spor, i da nema više tog pravolinijskog razvoja događaja. Dodao je da svet danas nije čvrst i stabilan, da živimo u vremenu digitalne apokalipse koja je potpuno poremetila naša čula i da se to, naravno, mora odraziti i na likovni domen, ali se ne odražava i na Marinino shvatanje slikarstva.

 

- Njoj je stalo do likovnosti, do tog likovnog otelovljenja, jer ako nema toga onda ne može biti ni slike. Tako da kod nje pronalazimo jedan vitalistički, emancipatorski konzervativizam. Ona se vraća tim velikim, harizmatičkim uzorima u slikarstvu, ali kroz njih propoveda i vlastito ime, i nastoji da u njihove hijerarhizovane strukture unese ono što bismo mogli nazvati eros prekoračenja, neki svoj lični dah - kazao je Danilov.

 

Likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov je na otvaranju izložbe zaključio da se Marina Nakićenović ovom izložbom u Modernoj galeriji, kao i ostali umetnici koji izlažu u Ljubonoj galeriji, ponovo vraća likovnom otelotvorenju i zanatu.

Izložba Inventar

Izložba Inventar (Foto: Kolubarske.rs)

Izložba "Inventar" Marine Nakićenović u Modernoj galriji u Valjevu biće otvorena do 10. novembra.

Aktuelno

OK Železničar osvojile Super kup Srbije (foto: S.Bilić)
Pobedile Crvenu zvezdu rezultatom 3:0 Pre 13 sati 17 minuta

Odbojkašice Železničara osvojile Superkup

Odbojkaški klub Železničar iz Lajkovca večeras je osvojio Superkup Srbije, jedini domaći trofej koji im je nedostajao! U hali na Banjici Želja je sigurnom igrom pobedio Crvenu zvezdu rezultatom...  · 1 komentar

Požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Nakon četiri časa intervencije vatrogasaca Pre 13 sati 45 minuta

Lokalizovan požar u "Novoj Srbijanki"

Požar koji je izbio u popodnevnim satima u fabrici "Nova Srbijanka" lokalizovan je oko 20 časova. Opasnosti od curenja amonijaka nema jer je još pre sedam godina istočen. U požaru, na sreću, niko...

Parking u centru grada (foto: kolubarske.rs)
Za devet meseci 18 izmena Pre 1 dan 3 sati

Plan javnih nabavki sve veći, a sve manje urađeno

Plan javnih nabavki je od početka godine pretrpeo 18 izmena. Najviše su "porsali" radovi sa prvobitno planiranih 290 miliona na preko 551 milion dinara. U planu je izgradnja javnog toaleta u parku...  · 1 komentar