Slike sedamdesetih Miloša Šobajića (foto: Đorđe Đoković)
Slike sedamdesetih Miloša Šobajića (foto: Đorđe Đoković)
10.11.2019, 09:40

"Slike sedamdesetih" Miloša Šobajića prvi put izložene u Srbiji

č: | fb:

U Modernoj galeriji Ljube Popovića u Valjevu otvorena je izložba "Slike sedamdesetih" Miloša Šobajića. Predstavljeno je njegovih 20 ranih radova, velikog formata, nastalih pre pola veka.

Otvaranje izložbe Miloša Šobajića

Otvaranje izložbe Miloša Šobajića (Foto: Đorđe Đoković)

"Značaj ove izložbe je u tome što su sva izložena dela, osim jedne slike, koja su doneta iz Pariza prvi put predstavljena u Srbiji", rekao je na otvaranju izložbe direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

 

- Danas imamo čast, zadovoljstvo i radost da Valjevo bude domaćin jedne zanimljive, ali pre svega jedinstvene izložbe, jednog od najvećih srpskih umetnika, koja je posle 50 godina doživela svetlost i to u našem gradu. Miloš Šobajić je deo porodice Moderne galerije, čovek koji je stvarao na više kontinenata i ostavljao tragove, a sinoć je gledajući svoja dela u Modernj galeriji rekao da je zbunjen kao kada bi video svoju decu posle 50 godina jer upravo toliko Šobajić nije video svoje slike - rekao je Jovanović.

 

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

On je otkrio da je bilo planirano da na otvaranju izložbe bude dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke koji je autor jedne od monografija Miloša Šobajića. Jovanović je rekao da je Handke bio sprečen da dođe u Valjevo, otuda su se Miloš i on dogovorili da na otvaranju izložbe govore samo njih dvojica smatrajući da je "u ovom danu Peter nezamenljiv".

 

Umetnk svetskog glasa Miloš Šobajić, uz zahvalnost brojnoj publici koja je došla na otvaranje izložbe, naglasio je da mu je time ukazana čast i predstavlja veliko zadovoljstvo. Šobajić je rekao da je slike, koje su izložene u Modernoj galeriji u Valjevu, svojevremneo predstavio u Njujorku i Los Anđelesu i da ih nakon toga više nije video.

 

- Ja sam posle 30 godina opet u ovoj divnoj galeriji zahvaljujući Voji Jovanoviću i Banetu Dobriću, koji su uspeli da sakupe slike koje sam radio pre pola veka i zaista ih prvi put vidim nakon toliko godina. Prosto sam iznenađen njihovom pojavom, neke ne prepoznajem, dok neke dobro znam i sećam se koliko sam se trudio da te gomile koje sada vidite ispunim do poslednjeg santimetra slike. Imao sam strašne živce, radio sam noću bez prestanka, bio sam zdravo ambiciozan da pokažem u Parizu sve ono što sam iz Beograda doneo u sebi – rekao je Šobajić.

Miloš Šobajić

Miloš Šobajić (Foto: Đorđe Đoković)

Šobajić je najavio da će na proleće napraviti veliku retrospektivu svojih slika, od ovih izloženih u Modernoj galeriji do slika koje radi danas, a dosta su, kako je rekao, različite po načinu, stilu, sistemu rada. 

 

- Ta izložba u Muzeju grada Beograda biće otvorena najverovatnije u maju sledeće godine, a obuhvatiće ceo moj rad i biće prikazano oko stotinu slika, skulptura i instalacija - rekao je Miloš Šobajić i pozvao ljubitelje slikarstva da je posete.  

Slike sedamdesetih Mloša Šobajića

Slike sedamdesetih Mloša Šobajića (Foto: Đorđe Đoković)

Slike sedamdeseth Miloša Šobajića

Slike sedamdeseth Miloša Šobajića (Foto: Đorđe Đoković)

"Svaka slika, svaka skulptura su oslobađajuće. Zbog njegovog pretka? Zbog istorije? Zahvaljujući njoj? Protiv nje? Sudite vi sami. Ne, ne sudite – pustite da vas prožmu te monumentalne slike u dnu  jedne aleje, duboke i ambisno crne…", napisao je u katalogu za izložbu Peter Handke.

Slike sedamdesetih Miloša Šobajića

Slike sedamdesetih Miloša Šobajića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izložba "Slike sedamdesetih" Miloša Šobajića biće otvorena do 15. decembra u Modernoj galeriji u Valjevu. 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara