Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
16.08.2014, 07:12

Od izložbi do koncerata

č: | fb:

Zvanično otvaranje „Tešnjarskih večeri“ najavljeno je za večeras, ali su prvi programi održani sinoć. Otvoreno je nekoliko izložbi fotografija i razglednica, izložba slika, programi za najmlađe, koncerti... Valjevci su verni ovoj manifestaciji, pa su i prve večeri pratili programe, razgledali štandove, dok su mališanima najveću pažnju privlačili šareni baloni...

Trg vojvode Mišića

Trg vojvode Mišića (Foto: Đorđe Đoković)

Prve večeri posebno interesovanje bilo je za izložbu „Zaboravljeno Valjevo“ u Narodnom muzeju, gde su prikazani katastarski planovi Valjeva između dva rata. Izložbu je otvorio prof. dr Dušan Joksić, dugogodišnji šef katedre Odseka za geodeziju na Građevinskom fakultetu u Beogradu i dugogodišnji direktor Republičkog geodetskog zavoda. Direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev kaže da je postavka spremana nekoliko meseci, ali da je do ideje došlo slučajno, kada je prilikom posete Katastru saznao da su sačuvani planovi Valjeva iz 1926. godine.

Izložba iz fonda Katastra Valjevo

Izložba iz fonda Katastra Valjevo "Zaboravljeno Valjevo" (Foto: Đorđe Đoković)

- Odmah sam sa direktorom Katastra Miroslavom Mijanovićem dogovorio pripremu izložbe. Pozvali smo i našeg Valjevca, koji živi i radi u Beogradu, inženjera geodezije Gorana Čulića, koji je pasionirani kolekcionar geodetskih sprava i uređaja, tako da smo veliki broj preneli za izložbu, od kojih je najstariji uređaj iz osamdesetih godina 19. veka. Potrudili smo se da publici  planove sklopimo u jednu celinu, a istovremeno prikažemo i orto-foto snimak današnjeg Valjeva, kako bi mogla da ih uporedi. Sa izložbe održane pre dve godine smo ponovili i rekonstrukciju mogućeg izgleda Valjeva 1850. godine, tako da imamo presek iz 1850, 1926. i Valjevo danas. Zanimljivo je da ih objedinjuju tok reke Kolubare, Tešnjar, po jedan deo ulica Kneza Miloša i Vojvode Mišića, to su elementi koji su zajednički svim planovima – kaže Vladimir Krivošejev i dodaje da se na planovima iz 1926. nalaze stare gradske kuće koje još uvek postoje, ali su tada imale velika i prostrana dvorišta u kojima su danas novi objekti.

Izložba: Valjano Valjevo

Izložba: Valjano Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Još nekoliko izložbi je otvoreno prve večeri manifestacije. U organizaciji Istorijskog arhiva u restoranu „Central“ je otvorena izložba „Valjano Valjevo“ na kojoj su izložene slike Janka Mihajlovića Prikelmajera, razglednice starog Valjeva i istorijske fotografije Valjevske bolnice. Autor je arhivista Zorica Jeremić Šević.

U Tešnjaru su Turistička organizacija i Istorijski arhiv kroz razglednice prikazali Valjevo nekad i sad, a Zavod za zaštitu spomenika kulture je izložio retko viđene crkvene riznice i fotografije ikonostasa pre i posle restauracije.

Izložba Kluba OSI

I članovi Kluba osoba sa invaliditetom su pripremili nekoliko programa u okviru „Tešnjarskih večeri“. Prva je izložba fotografija Kolubare pre i posle poplava, koju su priredili učesnici foto-radionice koja se već tri godine održava pod mentorstvom Dušana Jovanovića.

- Iako zbog fizičkih razloga sa članovima Kluba osoba sa invaliditetom ovo nije lako izvesti, potrudili smo se da kroz fotografiju kao najsigurniji dokument pokažemo šta se kod nas desilo i možda damo neki doprinos da se nešto ispravi i dovede u bolje stanje, što sigurno neće biti lako. Ovo što vidite su jako ozbiljne fotografije, tako da ćemo sigurno nastaviti ove radionice – rekao je Dušan Jovanović, uz koga radionice vode i Đorđe Đoković i Vladimir Pecikoza.

Izložba Kluba OSI

Izložba Kluba OSI "Kolubara za vreme i posle poplava" (Foto: Đorđe Đoković)

Mladi umetnici

Kao što su organizatori najavili na „Tešnjarskim večerima“ će se predstaviti i mladi valjevski umetnici. Jedna od njih je Jelena Lazarević, koja se u holu Centra za kulturu svojim sugrađanima prvi put predstavila izložbom slika „Nestajanje u nastajanju“.

Izložba slika Jelene Lazarević

Izložba slika Jelene Lazarević "Nestajanje u nastajanju" (Foto: Đorđe Đoković)

- Završila sam Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek konzervacija i restauracija slika, a slikarstvom sam se uvek bavila i odlučila sam da se potpuno oprobam u tome. Tema mojih slika je žena, kao motiv zato što je meni najbliža. Slikam ekspresivno, ono što je unutra, potpuno iskreno i to se vidi, ne mogu preterano da verbalizujem svoju sliku, jer to onda ne bi bilo slikarstvo već neka druga umetnost – kazala je Jelena Lazarević, ne krijući uzbuđenje zbog svoje prve izložbe koju su otvorili slikarka mr Katarina Marinković i vajar Milomir Mile Jevtić.

Izložba neformalne umetničke grupe Kombinart, Šabac

Izložba neformalne umetničke grupe Kombinart, Šabac "Kombinacija" (Foto: Đorđe Đoković)

I tokom ove manifestacije nastavljene su aktivnosti Valjevske kulturne mreže – VAKUM, pa je na „Ogradnoj galeriji“ Doma vojske otvorena izložba neformalne umetničke grupe „Kombinart“ iz Šapca, pod nazivom „Kombinacija“.

Drugo internacionalno trijenale virtuelne i eksperimentalne poezije održano je u maloj galeriji Centra za kulturu, gde je nastupila Art grupa AKT, a autor prorgrama je umetnik Dejan Bogojević. Tokom „Tešnjarskih večeri“ najavljeno je i više sadržaja za najmlađe, koji su započeti popodnevom animiranog filma u holu Centra za kulturu, koje je priredila Kreativna radionica „Sunce“, a u letnjoj bašti Doma vojske Angelina Lukić i Katarina Vićentijević su odigrale dečiju predstavu „A koji je dan meni rođendan“.

Pozorišna predstava

Pozorišna predstava "A koji je dan meni rođendan" (Foto: Đorđe Đoković)

Koncerti

Ljubitelji sevdalinki imali su priliku da uživaju u koncertu poznatog benda iz Mostara „Mostar Sevdah Reunion“, koji ih izvode na svoj način i u različitim muzičkim aranžmanima. Koncert je održan na platou Centra za kulturu, jer letnja pozornica na Kolubari nije dočekala obnovu do početka ove letnje manifestacije.

Prvo veče završeno je koncertom „Nije ljubav trag na hartiji“ Etno udruženja „Sveti Georgije“ u bašti Doma vojske.

Koncert Mostar sevdah reunion

Koncert Mostar sevdah reunion (Foto: Đorđe Đoković)

Najveselije je u Tešnjaru

Najviše posetilaca bilo je u Tešnjaru, gde je otvoren i Etno kutak Udruženja domaćina, koji su priredili veče narodnog veza, a slične sadržaje najavljuju i za naredne dane, poput prela i izložbe ručno rađenih odevnih predmeta. Brojni izlagači su se okupili u staroj čaršiji, pa posetioci mogu pronaći interesantne rukotvorine, od štrikanih komada, preko frula i pletenih korpi, do nakita, a nezaobilazne su tezge sa domaćom rakijom, medom i drugim poslasticama. Ali gužve su kao i svake godine najveće oko roštilja koji se puše sa više strana i više lokacija u gradu nego ranije. Interesantno je da je Valjevcima ovaj „tešnjarski“ roštilj nekako najslađi. 

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 44 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 53 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara