Matija Bećković u Valjevskoj gimnaziji (foto: Đorđe Đoković)
Matija Bećković u Valjevskoj gimnaziji (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2019, 12:15

Osamdeseti rođendan u društvu "mladih školskih drugova"

č: | fb:

Slavni pesnik i akademik Matija Bećković tradicionalno 29. novembr svoj rođendan slavi u Valjevskoj gimnaziji u kojoj je maturirao pre više od šest decenija. Tako je bilo i ove godine, svoj osamdeseti proslavio je u društvu prijatelja, poštovalaca i "mladih školskih drugova".

 

"Postoji toliko gimnazija, toliko đaka i toliko pesnika, ali ja ne verujem da igde ima ovakva svečanost, na celom svetu”, rekao je Bećković na svečanosti u svečanoj sali Valjevske gimnaziji.

Matija Bećković

Matija Bećković (Foto: Đorđe Đoković)

 

U Valjevo je došao iz mesta Velje Duboko da uči školu, ali kako uvek govori, i ako nije rođen u gradu na Kolubari to je njegov grad u kome je upoznao život, u kome se zaljubio i u kome je "rođen kao pesnik".  

 

U danu svog rođendana akademik je razgovarao sa svojim, kako reče, "mladim školskim drugovima", sadašnjim đacima škole. Bila je to prilika da bar deo "svojih 80" podeli sa sadašnjim đacima škole.

 

"Ako imaš neki nerv i nagon da se nečim baviš, ako je nešto što više voliš nego bilo šta drugo, onda se nećeš nikada umoriti baveći se tim, a onda ćeš radeći i uspinjuće se uz te lestvice uraditi nešto što ti se u početku činilo da za to nisi sposoban", poručio je sadašnjim đacima Gimnazije Matija Bećković.   

Matija Bećković sa gimnazijalcima

Matija Bećković sa gimnazijalcima (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Važno je da čovek bude neka materija koja napreduje. Ima neko ko karijeru završi na maturi, na kojoj je bio briljantan, a ima onih koji se probude kasnije, tako da ne znamo šta sve spava u onima koji su na trenutak lošiji od drugih. Bilo je, razume se i odličnih đaka koji su napravili velike podvige, ali su uočljivi bili oni najgori. Recimo, kada sam pisao tekst "Trijumf najgorih đaka", jedan od najgorih je bio Mića Orlović, ali je bio leo kao bog, igrao je košarku, a kasnije je bio najbolji spiker i voditelj – pričao je Bećković.

 

Govoreći o Valjevu, kaže da je bilo posebno, nekako svoje, drugačije od svih ostalih gradova. Otuda ne čude i ljudi, koji su tu rođeni ili su u njemu stasali, drugačiji od drugih.

 

- Uvek govore o putevima koji će proći blizu Valjeva pa ćemo se mi priključiti, ali nikako da neki put ide kroz Valjevo, a nekada je voz išao baš do Valjeva i tu mu je bila poslednja stanica. Tako da su mnogi živopisni likovi vozom došli do Valjeva, pa je Valjevo bilo puno tih intresantnih likova i svi su oni u ovom gradu našli svoju poslednju stanicu. Bilo je ucrtano kao bogato mesto i ravnodušno prema svetu. Imao sam utisak da kada bi neko rekao da je na železničku stanici stigao Marlon Brando da se niko ne bi pomerio jer smo mi u Valjevu imali jendog koji je ličio na Marlon Branda. Ne znam da li to ima danas, ali mi smo imali Džems Dina, Kim Novak, Avu Gardner, Sofiju Loren, a te naše su bile još i lepše... Glavna institucija je bio korzo, od Centrala do biblioteke, a ko produži dalje i krene ka Pećini, to je već bilo sumnjivo – prisećao se Bećković.

 

Govorio je i o tome da je zgrada Valjevske gimnazije bila, a i danas je, najlepša zgrada u Valjevu. On nije učio u tom lepom zdanju, jer su u vreme njegovim gimnazijskih dana tu bile osnovne škole.

 

- Mi smo bili u školi sa druge strane Kolubare, u zgradi koja je srušena na Kosančićevom vencu, a ovde je bila osnovna škola. Ova zgrada, sa velikim i teškim vratima i sa karijatidama, mi je delovala impresivno kao Akropolj – ispričao je gimnazijalcima Bećković.

Rođendanski oklon slika Gimnazije

Rođendanski oklon slika Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

 

Slavni pesnik je za jubilarni 80-ti riđendan dobio brojne poklone, među njima i sliku Valjevske gimnazije, rad Milana Hrnjazovića. Hor Valjevske gimnazije je otpevao himnu škole za koju je Bećković napisao tekst, a muziku komponovala njegova ćerka Ljudmila.

 

"Kada bih ja umeo da vam se zahvalim za ovo veliko uzbuđenje za mojih prvih osamdeset godina onda ovoj svečanosti ništa ne bi nedostajalo sem moje reči. Poklonili ste mi sliku moje Gimnazije, najlepše što ste mogli smisliti, vladika Milutin mi je poklonio bogomoljku, a Glas crkve sveto pismo, i sve to sam dobio u ovoj najvažnojoj školi moga života", rekao je Matija Bećković.

 

Priređeno je i poetsko veče "Mojih 80". Pesnik je publici u sali Valjevske gimnazije čitao delove iz zbirke pesama "Mojih 80" u kojoj je ovekovečio prijatelje i kolege, sve one koji su ostavili trag u njegovom životu.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 59 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara