BitlVAnija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
BitlVAnija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2019, 13:43

Šesta "BitlVAnija" od večeras u Valjevu

č: | fb:

Šesta "BitlVAnija”, manifestacija posvećena izmišljenom boravku Bitlsa u Valjevu i okolini, počinje večeras i trajaće do11. decembra. Ova originalna zabavno-muzička manifestacija posvećena je čuvenim liverpulkskim "bubama" i njihovom pohodu Valjevu i okolini šezdesetih godina prošlog veka.

 

Pored dobre muzike i ova šesta po redu "BitlVAnija" obojena je zanimljivom pričom o tome šta su "Bitlsi" radili u Valjevu pre više od pola veka. Njihov boravak je stvoren u mašti valjevskih barona Minhauzena, preduzetnika Slavoljuba Batoćanina i slikara Zorana Mujbegovića.


Mujbegović nas uvodi u još jednu zanimljivu priču ovaj put o poslastičarnici "Palma" i njenim čuvenim šampitama koje je pravio gazda, majstor Durmiš, kojiima nisu mogli da odole ni Bitlsi.

 

- Baš u to vreme, 1967, kad je i Tito posetio Valjevo, a Bitlsi se odmarali u susednom selu Sandalj, očajni gazda Durmiš pitao se kako to da Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i Ringo Star posećuju sve druge ugostiteljske objekte, a zaobilaze njegovu poslastičarnicu i neponovljive šampite. Spasonosnu ideju dao mu je prijatelj predlogom da napravi kolače koji imaju izgled tradicionalnih slanih srpskih jela, ali da budu slatki. I tako nastade "Slatko za slano", što je i moto ovogodišnje šeste "BitlVAnije". Sve sa namerom da priredi svojevrsnu valjevsku podvalu, napravi gazda Durmiš čokoladnu pljeskavicu sa šlagom koja je neodoljivo podsećala na pljeskavicu na kajmaku, zatim čokoladno ćufte sa prelivom od maline kao zamenu za ćufte u paradajz sosu, pa kadaif koji je ličio na duvan čvarke... Kad se sve to našlo u izlogu poslastičarnice prerušene u kafanu, upecaše se i liverpulske "bube". Dođoše i navališe - priča Zoran Mujbegović, jedan od idejnih tvoraca "BitlVAnije".

Slavan Batoćanin i Zoran Mujbegović

Slavan Batoćanin i Zoran Mujbegović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dalje nastavlja da je gazda Durmiš očekivao urnebesnu reakciju "Bitlsa", ali oni su sve to mirno pojeli, pohvalili, platili i otišli, tako da valjevska podvala nije prošla baš kao što se očekivalo, jer su se Bitlsi pojavili i naredni dan i naručili isto i tako nekoliko puta.

 

- A šampite ni da okuse! - kaže Zoran Mujbegović i dodaje da je gazda Durmiš ipak bio zadovoljan, jer su "bube" u njegovoj poslastičarnici popile mnogo boze iz velikih krigli, stalno pitajući kako se pravi to pivo...

 

Mjubegovićev partner na ovom "projektu "ilididejni tvorac Slavan Batoćanin najavio je da će u sali Valjevske gimnazije večeras od 19 časova nastupiti Miona Deler Babić, džez pevačica, kantautorka, pijanistkinja i glumica, dok će u sredu, koncert u holu Centra za kulturu prirediti grupa "Plavi ptičić". Sve uz besplatan ulaz za posetioce.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 32 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...