Konferencija za novinare Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
12.12.2019, 11:09

"Van okvira" preko 30 filmova za četiri dana

č: | fb:

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević, otvoriće šeste "Valjevske filmske susrete" koji počinju večeras i trajaće do 15. decembra.

 

Za četiri dana ovog jedinstvenog filmskog festivala koji se ove godine održava pod sloganom "Van okvira", a ovakav slogan nije bez razloga, biće prikazano preko 30 filmova na više lokalcija.

 

"Tim festivala nastavio je sa svojom misijom negovanja filmske publike i edukacije mladih", rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program Valjevskih filmskih susreta.

Dragana Jakovljević

Dragana Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izvršni direktor festivala Dragana Jakovljević kaže da je novi kocept festivala prerastao u regionalni festival upravo ovogodišnjim izdanjem. Prema njenim rečima ono što je značajno i na šta su ponosni jeste to da su ovim festivalom uspeli da podstaknu klimu i da Valjevo dobije jednu modernu bioskopsku salu. 

 

- Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti je izašao iz tog svog lokalnog okvira i prerastao u jedan svež, regionalni festival filma. Donosimo ne samo kratkometražne, već i dugometražne dokumentarne i igrane naslove iz regiona: iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije.  Prvi put ove godine imamo saradnju sa EU Info centrom, čiji naslovi će biti predstavljeni u okviru Programa evropskog filma, na kojem ćemo prikazati filmove: Ćutanje drugih, Stranac u raju i Belgijski kralj. Svi ovi filmovi, a u skladu sa sloganom festivala koji ove godine glasi „Van okvira“ pozivaju gledaoce da izađu iz svojih okvira i stavova, van konteksta na koji su navikli, da preispitaju svoja uverenja i budu otvoreni za pitanja i prihvatanje novih ideja i perspektiva u intimnoj atmosferi i razgovoru sa autorima nakon projekcija – rekla je Jakovljević.

 

Osnivač i koselektor festivala Bojana Andrić kaže da se ove godine festival ozbiljno profesionalizovao i da je značajno "unapređen" zahvaljujući profesionalnom producentu Dragani Jakovljević. Smatra da ekipa koja je pre pet godina napravila ovaj festival, i to na entuzijazmu, treba polako da se povlače i da ga prepusti mladim profesionalcima.

 

- To što je grad Valjevo ove godine festival podržao sa više sredstava nego lane, kao i to što nas Ministarstvo kulture i informisanja podržava, govori da ovaj festival ne da stagnira nego raste i prerasta u ozbiljan festival koji je uspeo da izađe ne samo van Valjeva nego i iz okvira Srbije - rekla je Andrić.

Bojana Andrić

Bojana Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Bojana Andrić je predstavila ovogodišnji program. Film Dnevnik Diane Budisavljević, otvara koji će biti prikazan u Centru za kulturu 12. decembra u 20 časova, Valjevske filmske susrete će svečano otvoriti apsolutni pobednik Pulskog festivala Dnevnik Diane Budisavljević u Centru za kulturu 12. decembra u 20 časova.

 

U petak 13. decembra biće prikazani filmovi: Belgijski kralj, reditelja Petera Bronsensa, dokumentarni film Električni orgazam za ljude budućnosti, rediteljke Marije Vukić (koja će biti i gost festivala),  i Koja je ovo država, reditelja Vinka Brešana (uz podršku Zillion filma).

 

Subota 14. decembar rezervisan je za srpsku premijeru filma Grudi, rediteljke Marije Perović, koja će biti gost festivala, film Stranac u raju, reditelja Gvido Hendriksa, Godina majmuna, Vladimira Blaževskog (koji je ove godine jedan od članova žirija i takođe gost festivala), Moj jutarnji smeh, reditelja Marka Đorđevića, koji će biti gost festivala i premijerno 10. epizoda serije Grupa, čiji će se glumci takođe pokloniti publici nekon premijere.

 

Poslednjeg dana festivala, nakon španskog filma Ćutanje drugih, biće prikazan film Pijavice, uz reditelja Dragana Marinkovića kao gosta festivala, Zemlja meda, reditelja Tamare Kotevske i Ljubimira Stefanova, kao i slovenački film Izbrisana.

 

I u okviru takmičarskog programa kratkog igranog filma biće prikazano 18 filmove, od skoro 50 prijavljenih, koji će se boriti za dve nagrade: najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu Slobodan Golubović Leman. Tročlani žiri ove godine čine reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

 

U okviru selekcije kratkih igranih filmova dodeliće se i Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 dinara. Ove godine Mladi autor se dodeljuje najboljem direktoru fotografije, a o dobitniku će odlučivati žiri u sastavu: Zoran Djordjević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj.

 

Ove godine mladi iz Kolubarskog okruga i Crne Gore, učestvovali su u omladinskom projektu SEAVA Youth, koji se sastoji od dve radionice kratkog igranog filma. Prva radionica održana je u okviru Seanema film festivala u Ulcinju u septebru, a druga će se održati u okviru Valjevskih filmskih susreta. Uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana i Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa istraživačkom stanicom Petnica.

Ivana Antonijević

Ivana Antonijević (Foto: Đorđe Đoković)

Predstavnik Regionalne kancelarije za mlade, kancelarije iz Beograda (RYCO) Ivana Antonijević je rekla da je zadovoljstvo to što su imali priliku da podrže Valjevsku kulturnu mrežu, kao i to što su mladi iz regiona imali priliku da se upoznaju, ostvare kontakte i uče o filmu. "Na taj način kroz radionice filma, razvijaće svoje interkulturalne veštine u duhu pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", kazala je Antonijević.

 

"Valjevski filmski susreti"

 

Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

 

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO - Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

 

Karte za film "Dnevnik Diane Budisavljević", po ceni od 250 dinara, su u prodaji, dok je ulaz za sve ostale projekcije besplatan.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 48 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 58 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara