Knez Miloševa (foto: Đorđe Đoković)
Knez Miloševa (foto: Đorđe Đoković)
18.08.2014, 07:04

Poruke kroz fotografiju, predstavu, film

č: | fb:

Uz uobičajene sadržaje „Tešnjarskih večeri“, trećeg dana ove manifestacije se izdvojila jedna tema koja opominje čitavo društvo. To je materinstvo žena sa invaliditetom i problemi sa kojima se suočavaju.

O tome govori film „Trenutak radosti“, koji je prikazan na platou ispred Narodnog muzeja u okviru Filmskog karavana „Uhvati film-Filmovi koji menjaju perspektivu“, podržanog od strane „Ekumenske inicijative žena“ iz Hrvatske. Projekciju su organizovali Kreativno afirmativna organizacija Parnas i Društvo za cerebralnu paralizu Valjevo.

 

Projekcija filma Trenutak radosti

Projekcija filma Trenutak radosti (Foto: Đorđe Đoković)

- Film govori o materinstvu žena sa invaliditetom, kroz iskustva četiri žene iz različitih gradova, među kojima je i Valjevka Svetlana Janković Beljanski. Ovim filmom sam želela da ukažem na potencijale žena sa invaliditetom, koje se suočavaju sa predrasudama vezano za partnerske odnose, seksualnost, a samim tim i za materinstvo. S jedne strane sam želela da srušim te predrasude, a sa druge da ukažem na to da je ženama sa invaliditetom u ulozi majke potrebna podrška društva, zato što se suočavaju sa različitim problemima, neadekvatnom bebi opremom, arhitektonskim barijerama, velikom stopom nezaposlenosti, zbog kojih je njihovo obavljanje uloge majke dosta otežano – kaže rediteljka filma Milesa Milinković, Užičanka koja živi i radi u Novom Sadu i godinama se bori za poboljšanje položaja žena sa invaliditetom, kako u okviru Udruženja distrofičara južnobačkog okruga, tako i kroz njenu organizaciju „Parnas“ i naučni rad, jer su žene sa invaliditetom i tema njenih doktorskih studija. 

Izložba fotografija Bojane Obradović

Izložba fotografija Bojane Obradović "Indiferent" (Foto: Đorđe Đoković)

„Indiferent“

Izložbom fotografija „Indiferent“ na pešačkoj stazi između Muselimovog konaka i Hotela Grand svojim sugrađanima se predstavila mlada Valjevka Bojana Obradović. Nakon Valjevske gimnazije Bojana je diplomirala na katedri kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, bavi se filmom i fotografijom, a trenutno živi u Torontu. Kaže da su joj portreti najveći fotografski izazov, što je osnovna tema i ove izložbe.

- Kada se u masi pojavi fotoaparat svi se promene, nameštaju se i fokusiraju na njega, pa je meni bilo interesantno da nađem ljude koji će biti potpuno nezainteresovani za aparat i za mene i da me zavedu kao fotografa. Bavila sam se i poplavama, ali ne direktno, već nekim prirodnim pojavama koje su, za razliku od čoveka koji se stalno menja, potpuno nepromenjive, ali i time kakva je interakcija čoveka sa njima, kao i sa fotografom. U filmskom jeziku postoji „subjektivni plan“, gde prvo snimite lik, a onda ono u šta gleda. To je meni i ovde bio postupak, svako ima nešto u šta gleda i sa čim komunicira, nešto što je iza fotografa koga potpuno ignoriše, i to je još jedan element na ovoj izložbi – objašnjava Bojana Obradović.

Etno kutak, frizure od pletenica

Etno kutak, frizure od pletenica (Foto: Đorđe Đoković)

Etno kutak

Pored toga što izlažu različite rukotvorine, u Etno kutku Udruženja domaćina za svako veče su najavljeni interesantni sadržaji. Tako je frizure od pletenica pravila Ukrajinka Valentina Šišova, a večeras će biti održano tradicionalno prelo.

- Imaćemo niz sadržaja, kao što su prelo, predavanje profesora Dragana Nedeljkovića o biljkama, veče tradicionalne hrane, jer je to nešto što ipak treba da se sačuva od zaborava. Uključili smo i strankinje koje žive u našem gradu. Saradnja je počela tako što je kod nas došla jedna Ukrajinka koja ima zlatne ruke u vezu i drugim kreacijama, pomagala je i u izradi narodnih nošnji, a onda sve proširila i na štrikane i heklane odevne i ukrasne predmete. Uz nju su počele da dolaze i druge Ukrajinke koje žive u Valjevu, imaju dosta lepih ideja i slične su nama, tako da se sve lepo spojilo – kaže Snežana Ilić, koordinator Etno kutka.

Koncert grupe Vrelo

Koncert grupe Vrelo (Foto: Đorđe Đoković)

Koncert i predstave

Na platou Centra za kulturu nastupila je Etno grupa „Vrelo“, a publika ove večeri nije morala da širi kišobrane.

Treće Tešnjarsko veče prošlo je bez padavina, ali je „za svaki slučaj“ premijera predstave Omladinske pozorišne scene – OPS „Menjam pubertet za bilo šta povoljno“, koju je po tekstu Roberta Takriča adaptirala i režirala Angelina Lukić, najpre izvedena na sceni Centra za kulturu, a potom i u bašti Doma vojske.

Predstava Menjam pubertet za bilo šta povoljno

Predstava Menjam pubertet za bilo šta povoljno (Foto: Đorđe Đoković)

- Već nekoliko godina radim sa tom decom, mnogi su odrasli uz mene, tada su bili mali i išli su u radionicu „Pozorišna bajka“, a sada pripadaju Omladinskoj pozorišnoj sceni. Trudim se da radim edukativne predstave i da svaka pošalje neku poruku, tako je i sada, a kao temu smo izabrali pubertet. Pronašli smo sjajan tekst i adaptirali ga, dodali uloge, pošto ih po originalnom tekstu nije bilo toliko, tako da nijedno dete nije vraćeno. Učestvuje njih devetnaestoro, a interesantno je da nam se priključila Galina, ćerka našeg kolege i profesora glume iz Banjaluke Željka Mitrovića, a imamo i dete iz Lazarevca, koje uprkos daljini redovno dolazi. Ovo je prva predstava koju smo sa velikom lakoćom i sa puno radosti radili, činjenica da su dolazili svakog dana na duple probe govori puno o tome i jako sam srećna i ponosna što imam takvu generaciju dece – rekla je Angelina Lukić.

Bez duodrame zbog galame

I dok su omladinci u strahu od kiše nastupili dva puta, predstava „Smrt u sigurnim rukama“ koja je trebalo da se održi u bašti Doma vojske je odložena, ali ne zbog kiše već velike buke iz okolnih objekata zbog koje se glumci nisu mogli čuti. Zato će Maja Lukić i Mihailo Laptošević nastupiti večeras (ponedeljak) u 23 sata, ali na sceni Centra za kulturu. Duodramu „Smrt u sigurnim rukama“ je po tekstu Milice Piletić režirala Dragana Joksimović.

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 9 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 45 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara