Tešnjar- stolovi čekaju goste (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar- stolovi čekaju goste (foto: Đorđe Đoković)
20.08.2014, 08:06

Tešnjar prazan, pozornice pune

č: | fb:

„Tešnjarske večeri“ nastavljene su sličnim sadržajima kao i prethodnih dana, od izložbi do koncerata, a publici su se predstavili i mladi polaznici radionica glume i stripa. 

U Tešnjaru je otvorena izložba „Nekad i sad“, na kojoj su kroz fotografije umetničkog fotografa Milana Markovića predstavljeni konzervatorski radovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture na očuvanju kulturnog nasleđa u 2013. godini.

- Na ovoj izložbi sa svojim projektima učestvuju naše kolege arhitekte Milka Krstivojević, Vesna Aleksić i Tihomir Dražić. Sadržaj izložbe čini dvadesetak panoa sa preko 40 fotografija na kojima su predstavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi na nepokretnom kulturnom nasleđu u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu. U ova dva okruga postoji 169 nepokretnih kulturnih dobara različitih kategorizacija, od arheoloških nalazišta, spomenika kulture, pa do prostorno kulturno-istorijskih celina kakav je i Tešnjar. Nadam se da ćemo imati više prilike da nastavimo radove u okviru Tešnjara i da mu vratimo onaj autentični izgled – rekao je otvarajući izložbu Nemanja Radojičić, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Otvaranje izložbe fotografija Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Otvaranje izložbe fotografija Zavoda za zaštitu spomenika kulture (Foto: Đorđe Đoković)

Programi za najmlađe

Program najstarijih polaznika Škole glume i kulture govora Katarine Vićentijević održan je u dvorištu Gradske biblioteke. Polaznici su govorili kratke priče, poeme, ali i delove iz knjige Bogdana Diklića „O glumi bez glume“ po kojoj je i nazvan njihov program.

- Imamo četiri grupe polaznika u Školici glume. Velika je zainteresovanost dece različitih uzrasta, od predškolaca do srednjoškolaca, tako da ja uživam, a nadam se da i njima prija. Deca su jako talentovana, a ovaj kraj je inače po talentima poznat. Pošto ja ne pravim audicije i nemam ni neko oglašavanje, a ovo godinama radim, izgleda da deca školicu preporučuju jedni drugima i onda nam dolaze oni koji su zaista zainteresovani i koje to iskreno zanima. Dešava se da nemamo dovoljno mesta za svu decu, jer smatram da treba da postoji određeni broj po grupi da bi to bilo kvalitetno, tako da svaku čini oko petnaestoro dece – kaže Katarina Vićentijević.

"O glumi bez glume" (Foto: Đorđe Đoković)

  

Učesnici radionice stripa održane u okviru „Valjevskog kulturnog leta“ su u Tešnjaru izložili svoje radove. Radionice, na kojima je učestvovalo petnaestoro dece, vodili su mladi Valjevci Jovan Marković i Filip Stanković. Njihov cilj je da strip i crtanje ponovo zažive, posebno kod najmlađih, a pored stripa bavili su se i animacijom.

- Prikazujemo ono što su deca od početka želela da crtaju i što ih je interesovalo, to su njihovi prvi koraci u svet stripa. Neki od njih nisu bili toliko upoznati sa stripom, ali su na radionice došli jer vole da crtaju, pa su tako i strip zavoleli. Pojedini su sa nama svega par nedelja, ali su stigli da nešto urade za izložbu i to na vrlo solidnom nivou. Ja sam prezadovoljan, ali i oni, što nam je i bio cilj – kaže Filip Stanković i dodaje da postoji ideja da se radionice nastave, a od januara bi trebalo da bude pokrenut i sajt na kome bi članovi i svi ljubitelji stripa mogli da objavljuju svoje radove.

Izložba radova Filipa Stankovića, Jovana Markovića i Valjevske radionice stripa i animacije

Izložba radova Filipa Stankovića, Jovana Markovića i Valjevske radionice stripa i animacije (Foto: Đorđe Đoković)

I večeras je „krcato“ bilo na dečijoj predstavi u bašti Doma vojske, gde su mališani koji su uspeli da pronađu mesto gledali „Kraljevo novo odelo“.

Dečja predstava Kraljevo novo odelo

Dečja predstava Kraljevo novo odelo (Foto: Đorđe Đoković)

Koncerti

Program pete Tešnjarske večeri sigurno je zadovoljio i različite muzičke ukuse. Živo je bilo na platou Centra za kulturu gde je nastupio „OK bend“.

Koncert OK benda

Koncert OK benda (Foto: Đorđe Đoković)

A u letnjoj bašti Doma vojske održan je koncert „Bojan Marjanović džez trio“.

Bojan Marjanović džez trio

Bojan Marjanović džez trio (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 7 sati 24 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 48 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...