Svečanost u Brankovini (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Svečanost u Brankovini (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
16.05.2020, 10:12

Odlažu se "Desankini majski razgovori" i izbor za pesničku nagradu

č: | fb:

Tradicionalni izbor za pesničku nagradu "Desanka Maksimović", koju od 1994. godine dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović", odložen je zbog pandemije koronavirusa. Takođe, odlaže se i tradicionalna manifestacija "Desankini majski razgovori" koja se u Brankovini održava svakog 16. maja, na dan rođenja naše čuvene poetese.

 

Upravni odbor Zadužbine "Desanka Maksimović" saopštio je da je zbog epidemioloških razloga doneta odluka da se odloži rad žirija i donošenje odluke o dobitniku nagrade "Desanka Maksimović".

 

Kako se navodi u saopštenju datum donošenja odluke žirija pomera se do trenutka kada će biti ispunjeni svi epidemiološki uslovi za zasedanje žirija i validnost odluke o 26. lauretu nagrade.

 

Prvi dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" 1994. godine bio je akademik Ljubomir Simović, dok je prošlogodišnji laureat pesnik Vojislav Karanović.

 

"Zbog uvođenja vanrednog stanja i celokupne situacije vezane za epidemiju COVID-19 ni Mninistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nije raspisalo konkurse za finansiranje nagrada, pa se time dodatno otežava rad zadužbine vezan za dodelu nagrade.

 

Upravni odbor Zadužbine "Desanka Maksimović" se zahvaljuje Narodnoj biblioteci Srbije na finansijskim i ostalim podrškama koje su trenutno jedini oslonac za rad ove institucije”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala dr Svetlana Šeatović, upravnica ove Zadužbine.

 

Aktuelno