Izložba Spektri (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Spektri (foto: Đorđe Đoković)
05.10.2015, 16:25

“Spektri” približili nauku

č: | fb:

Izložba “Spektri” posvećena svetlosti otvorena je  u istraživačkoj kući Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, da bi sledećeg meseca svoj put nastavila u drugim gradovima Srbij sa završnicom u Beogradu. Izložba je osnovana u organizaciji Centra za promociju nauke, a u okviru obeležavanja svetske godine svetlosti.

Bogdan Radić i Nemanja Đorđević

Bogdan Radić i Nemanja Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Istraživača Bogdan Radić i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević otvorili su izložbu CPN „Spektri“ , čija će postavka,kako rekoše, biti prikazana kroz dva dela. Tematika se odnosi na elektromagnetno zračenje i talase, pa tako posetioci mogu videti svoj prikaz infra-crvenom kamerom, videti koliko njihv mobilni telefon  zrači, ali i uživo pratiti sve letove koji se trenutno odvojaju u svetu. Prvog dana, na otvaranju izložbe posetioci su mogli da vide i kako se proverava autentičnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio antene i šta bismo mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju.

Izložba Spektri

Izložba Spektri (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba Spektri

Izložba Spektri (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba Spektri

Izložba Spektri (Foto: Đorđe Đoković)

Svaka od oblasti je izložba za sebe, a predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami mogu da isprobaju i testiraju osobine elektromagnetnih talasa.

Po rečima domaćina i orgnizatora izložbe, ona je izvanredna prilika da se mladima, ali i starijima približi nauka i baveljnje njom. Složili su se oko važnosti popularizacije nauke i aktivizma mladih na tim poljima i uz priustvo posetilaca, ali i velikog broja medija, izložba je otvorena, nauci na korist, a dvema organizacijama na zadovoljstvo.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 2 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara