Izložba ikona Nenada Hubera  (foto: www.mionica.rs)
Izložba ikona Nenada Hubera (foto: www.mionica.rs)
20.10.2020, 11:29

Otvorena izložba ikona Nenada Hubera

č: | fb:

Mionički Kulturni centar je u saradnji sa opštinom Mionica priredio izložbu ikona Nenada Hubera "Drvo nebesko". Izložba je otvorena krajem prošle nedelje, a pored Huberovih ikona predstavljene su i ručno rađene drvene kutije za vino Radoslava Hadžića.

Izložba ikona Nenada Hubera

Izložba ikona Nenada Hubera (Foto: www.mionica.ra)

U umetničkom delu programa nastupila je etno grupa "Mione" iz Mionice, dok je o ikonama Nenada Hubera govorila svestrana umetnica, modna kreatorka, kostimografkinja, tapiseristkinja i scenigrafkinja Zagorka Stojanović.

 

- U svakom pravoslavnom domu ikona je postavljena na najlepše mesto. Samo slikanje ikone je liturgijski čin. Huberove ikone su liturgija njegove duše. Ove ikone pred nama su autorovo bogosluženje, onostrani doživljaj kroz koji nam daje slike njegovih vizija. One izlivaju svetlost na nas, govore svojim linijama i bojama i živo svedoče o istinskoj realnosti drugog sveta, prenoseći na nas lepotu Huberove duše - rekla je Zagorka Stojanović.

Ikona Nenada Hubera

Ikona Nenada Hubera (Foto: www.mionica.rs)

Nenad Huber živi i radi u Belanovici. Slika od detinjstva, a ikonopisanjem se bavi već 25 godina. Do sada je izlagao na 60 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi. Radovi mu se nalaze u dva muzeja, 18 crkava i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Izložba ikona Nenada Hubera

Izložba ikona Nenada Hubera (Foto: www.mionica.ra)

- Velika mi je čast što večeras prisustvujem otvaranju izložbe ikona. Naši preci su oduvek povezivali kulturu i duhovnost, a nama je da to nastavimo. Čuvajući i negujući našu tradiciju hranimo sopstvenu dušu i jačamo zajednicu u kojoj živimo – poručio je na otvaranju izložbe predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 5 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 18 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 4 sati 38 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...