Preuređeno krilo Doma zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
Preuređeno krilo Doma zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
11.12.2020, 07:53

Preuređeno krilo Doma zdravlja u Ubu

č: | fb:

Obimni radovi na rekonstrukciji i dogradnji Doma zdravlja, koji su započeti krajem jula prošle godine, značajno kasne, delom zbog situacije koju je nametnula epidemija virusa korona, ali i zbog toga što ova zdravstvena ustanova sve vreme normalno funkcioniše, uz stalno preseljenje službi, osoblja i opreme. Rok za izvođenje bio je devet meseci i u odnosu na planirano, do sada je završeno dve trećine posla.

 

Godinu dana od otvaranja gradilišta, kompletno je adaptiran deo postojećeg prizemlja i nadograđen sprat, i to preueđeno krilo zgrade u julu je predato na korišćenje.  U njemu su smešteni Dečje odeljenje, laboratorija, fizikalna medicina i rehabilitacija, oftalmologija, psihijatrija, ORL i pulmologija. Sve te službe opremljene su novim nameštajem i medicinskim aparatima. Posebna pažnja posvećena je Dečjem odeljenju, gde su zidovi čekaonice oslikani motivima iz prirode i vedrim bojama, a prostor dodatno oplemenjen dopadljivim komadima nameštaja i dekorativnim detaljima. Roditelji su posvedočili da je ambijent lepo osmišljen i interesantan, te da se mnogo bolje i prijatnije osećaju dok sa decom čekaju pregled.

 

"Nakon preuređenja Dečjeg odeljenja, prvi put sam dovela ćerku Jelenu kod doktora i moram da kažem da je sve prelepo, čisto i uredno. Veoma sam se obradovala kad sam to videla", rekla je Marija Branković iz Brezovice. Prema njenim rečima, ćerki je zanimljivo, jer vreme dok čekaju da ih prozovu provodi u igri i gledanju crtanih filmova.

Dečje odeljenje

Dečje odeljenje (Foto: Dragana Ndeljković)

 

Na Dečjem smo zatekli i Biljanu Marković sa ćerkom Vanjom, i obe su  potvrdile da im je sada mnogo lakše kada dolaze kod lekara.

 

"Više nije monotno niti dosadno, kao ranije, kada je sve bilo u jednoj boji i bez ikakvih sadržaja. Deci je bilo naporno i teško, a sada su mirniji, opušteniji i vedriji. Ne plaše se više ni doktora, što je najbitnije. Zbog toga, ni kod roditelja nema napetosti i nervoze kao pre. Mislim da je Dečje odeljenje odavno trebalo ovako urediti", kaže Biljana, dok Vanja dodaje da joj se sve "veoma sviđa". I ona vreme do ulaska u ordinaciju prekraćuje gledanjem televizije, igranjem sa drugom decom, ali i bojenjem slikovnica.

 

Između dva jula, izgrađena je i delimično opemljena i zgrada za hemodijalizu na mestu nekadašnje garaže, kao i nova kotlarnica na pelet sa spremištem za ogrev. Trenutno se izvode radovi na proširenju Hitne pomoći i doziđivanju prostorija za mamografiju i ultra zvuk pored zgrade rendgen službe.

 

U nastavku realizacije projekta, koji finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, predviđeno je još renoviranje opšte prakse, stomatologije i ginekologije, ugradnja lifta, opremanje novih objekata i sređivanje fasade.

Čekaonica Doma zdravlja

Čekaonica Doma zdravlja (Foto: Dragana Ndeljković)

 

Okončanjem svih radova, Dom zdravalja će na raspolaganju imati 2.000 kvadratnih metara novoizgrađenog prostora i oko 2.500 kvadrata potpuno adaptiranog.

 

"Obnovom će se značajno unaprediti efikasnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, stvoriti savremeni uslovi za rad medicinskog osoblja i proširiti delatnost, formiranjem službe za hemodijalizu, ali i drugih specijalističkih, koje nedostaju Domu zdravlja. To će predstavljati početak jedne nove etape u radu ove ustanove", ukazuje dr Biljana Nikolić, direktorka ubskog Doma zdravlja.

 

Projekat rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja je najveća investicija u tu ustanovu u poslednjih nekoliko decenija, vredna 180 miliona dinara.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta "Obnova javne infrastrukture", koji je realizovao BIRN. U tekstu je navedeno šta je sve urađeno za godinu dana, tačnije do jula 2020. godine.

 

https://birn.rs/projekat/kako-se-planiraju-i-izvode-javna-ulaganja/

https://birn.rs/lokacija/preuredeno-krilo-doma-zdravlja/

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 13 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 8 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...