Nagrađeni Svetosavskog konkursa  (foto: www.mionica.rs)
Nagrađeni Svetosavskog konkursa (foto: www.mionica.rs)
28.01.2021, 07:48

Nagrađeni pobednici Svetosavskog konkursa

č: | fb:

Povodom praznika posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi, opština Mionica je u Kulturnom centru organizovala svečanu akademiju.

 

Umetnički program je obeležilo izvođenje dramske igre "Simeon Nemanja i Sveti Sava", po motivima iz dela Igora Bojovića u kojoj su učestvovali glumci Gradskog pozorišta iz Valjeva Branko Antonić i Petar Ninić, solista Marko Tomić, instrumentalista Luka Jezdić i etno grupa "Mione" pod vođstvom umetničkog rukovodioca Milene Urošević. Emitovan je i video performans mioničkih osnovaca, koji je osmislila  multimedijalna umetnica iz Beograda Zagorka Stojanović.

Branko Antonić i Petar Ninić

Branko Antonić i Petar Ninić (Foto: www.mionica.rs)

 

Marko Tomić i Luka Jezdić

Marko Tomić i Luka Jezdić (Foto: www.mionica.rs)

Na kraju svečanosti je predsednik opštine Mionica Boban Janković uručio nagrade pobednicima Svetosavskog nagradnog konkursa za najbolju pesmu ili prozni rad posvećenu Svetom Savi, koji je organizovala Srednja škola "Mionica" uz podršku Opštine i lokalnih preduzeća.

 

U konkurenciji učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola prvo mesto za poetski rad osvojila je Jelisaveta Kovačević iz OŠ "Milan Rakić" Mionica, a za prozni rad Nađa Mijailović iz OŠ "Desanka Maksimović" Valjevo. Kod srednjoškolaca nagrade za najbolji poetski i prozni rad uručene su Aleksandri Ćirović i Đurđi Rakić iz Srednje škole "Mionica".

 

- Sveti Sava je ostavio ogroman i neizbrisiv trag u obrazovanju, veri, duhovnosti i istoriji srpskog naroda. Zajedno sa svojom lozom Nemanjića je postavio temelje srpske države. Širom naše zemlje sutra će odjeknuti Himna Svetom Savi, koja će nas podsetiti na jedinstvo našeg naroda, ma gde on bio. Porodica kao stub države jeste njegova životna filozofija koju je propovedao i kojoj nas kroz svoja dela i danas uči. Sa zadovoljstvom ga sledimo i nastavljamo njegov put, put zajedništva. Moramo nastaviti da gradimo i obnavljamo naše škole, da učimo našu decu pravim vrednostima, kako je to činio i Sveti Sava - istakao je predsednik Opštine Mionica Boban Janković u svom obraćanju na Svetosavskoj akademiji.

 

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 9 sati 6 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 6 sati 55 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...