Pas u azilu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pas u azilu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2021, 10:05

Vlasnička kuja i pet štenaca uginuli od gladi i hladnoće

č: | fb:

Proteklih dana društvenim mrežama kruže uznemirujuće fotografije iz sela Tulari pored Uba gde je otkriveno teško zanemarivanje i zlostavljanje životinja, koje je dovelo do uginuća vlasničke kuje i pet štenaca. Slike koščatog tela keruše na kratkom lancu i njenih mladunaca u blatu, kršu i sopstvenim fekalijama izazvale su tugu, bes, nevericu i osudu javnosti, a biće i dokaz na sudu protiv vlasnika psa, M. A. iz Tulara, protiv koga je podneta krivična prijava.

 

"Na mestu uviđaja zatečena je mrtva kuja i tri šteneta, dva preživela doneta su u Prihvtilište za pse na Ubu, ali zbog neuhranjenosti su i ona ubrzo umrla. Kuja je, vidno mršava, pothranjena, dehidrirana, izmučena i umrla od zanemarivanja i od gladi", stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi protiv počionioca, koju je ovdašnje Udruženje za zaštitu životinja "Prijatelj" podnelo Osnovnom javnom tužilaštvu na Ubu.

 

U prilogu je dostavljen obdukcioni nalaz leša, urađen na zahtev zoohigijenske službe ubskog Komunalnog preduzeća "Đunis", gde piše da je kuja bila mrtva dva do tri dana pre nego što je ovaj zastrašujući slučaj otkriven.

Mesto uviđaja - uginula kuja i štenci

Mesto uviđaja - uginula kuja i štenci (Foto: Ivan Pejić)

"Leš je u stanju teške kaheksije, bez vidljivih povreda. Creva prazna, u želucu manja količina sekreta i sasušene trave. Muskulatura izrazito atrofirana, masno tkivo totalno redukovano. Najverovatnije je do smrti došlo usled teške pothranjenosti i niskih temperatura. Životinja se nedavno oštenila, tako da je to dodatno iscrpelo organizam", napisao je u nalazu veterinar Raja Živanović. U izveštaju takođe jasno stoji da unutrašnji organi psa (mešanac šarplaninca) nisu oštećeni.

 

Prema rečima Marine Đurđević, aktiviste ubskog Udruženja "Prijatelj", obdukcioni nalaz svedoči o tome da je ovo zločin nad nemoćnim životinjama i da je zapostavljanje i zlostavljanje trajalo veoma dugo.

 

- Ovako nešto kod nas do sada nismo videli. Imali smo ružne slučajeve i na Ubu, ali u selima to je zaista velika katastrofa i slobodno mogu da kažem sramota za naš rod da se čovekov prijatelj drži kao rob, na kratkom lancu, da mu se baci suv hleb i koščuraga da ogloda. Mnoga udruženja, organizacije i pojedinci iz naše zemlje, ali i inostranstva su nas podržali, zgroženi da u 21. veku neko može da drži životinje da umru od gladi, pogotovo što se krši ne samo član 269. Krivičnog zakonika Srbije koji kaže da će lice biti kažnjeno novčano ili zatvorom ukoliko se utvrdi zlostavljanje životinja koje kao ishod ima smrt, odnosno ubistvo. Pore toga, višestruko je prekršen Zakon o dobrobiti životinja o načinu držanja, a da ne pričam o tome da je bio dužan da se, kako kaže zakon, ponaša prema životinji sa pažnjom dobrog domaćina. Nadamo se da će biti kažnjen, jer bez kazni i sprovođenja zakona ovakvo ponašanje nikada neće biti iskorenjeno", navodi Marina Đurđević.

Marina Đurđević

Marina Đurđević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Pored ubskog, i mnoga druga udruženja za zaštitu životinja su podnela krivične prijave. Podržane su sa 4.990 potpisa na peticiji kojom se traži da se zakon poštuje. Krivični zakon Srbije za ubistvo više od jedne životinje propisuje kaznu zatvora do tri godine.

 

Inače, ovo krivično delo je otkriveno kada su, po pozivu meštana Tulara, radnici zoohigijenske službe KJP "Đunis" došli da uklone leševe, u pratnji opštinske komunalne inspektorke Snežane Ignjatović i pripadnika ubske Stanice policije.

 

U kontekstu ovog neshvatljivog slučaja nemara i zlostavljanja, važno je reći da u ubskoj opštini već deset godina traje akcija besplatnih sterilizacija vlasničkih kuja. Pored toga, Ub ima jedno od najuređenijih Prihvatilišta za napuštene pse u Srbiji, zahvaljujući čemu, pored ne malih sredstava iz opštinskog bužeta, dobija i redovnu pomoć od donatora iz inostranstva, koji su prepoznali njegov potencijal da još više napreduje. Vlasnik uginule ženke imao je mogućnost da je besplatno steriliše, dovede u azil ili makar odveže sa lanca da se sama snađe za hranu, ali nije učinio ništa od toga.

Ubsko Prihvatilište za pse

Ubsko Prihvatilište za pse (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Upravo zbog neodgovornosti vlasnika, broj napuštenih pasa i dalje je veliki u ubskoj opštini, kao uostalom i čitavoj Srbiji, a ovaj problem prati i porast zlostavljanja životinja, naročito beskućnih, ukazuje Marina Đurđević, koja svakodnevno volontira u ubskom Prihvatilištu za pse. Ističe da ovi problemi ne mogu da se reše bez podrške lokalne samouprave, a prvi korak  je donošenje opštinske odluke o obaveznom čipovanju pasa.

 

"Time bi se uveliko samanjili troškovi opštine za ujede i napade, samim tim svaki bi vlasnik odgovarao za svog psa, što je po zakonu i dužan - da čipuje, vakciniše i ukoliko ne želi potomstvo spreči razmnožavanje. Ako se to ispoštuje, više nećemo imati toliki priliv napuštenih pasa. Takođe, tražićemo izmenu i dopunu opštinske odluke o načinu držanja životinja u delu koji se tiče njihove dobrobiti. S obzirom na to da smo do sada imali dobru saradnju sa rukovodstvom opštine, koje nas je podržavalo, uvek saslušalo i izlazilo u susret, nadam se da ćemo uz njihovu potporu i pomoć zajednički konačno uspeti da rešimo problem neodgovornog vlasništa i napuštenih pasa u ubskoj opštini", kaže Marina Đurđević, dodajući da je prezadovoljna i saradnjom sa nadležnim opštinskim inspekcijama, policijom i "Đunisom".  

 

Kad god se priča ili piše o ovakvim temama, uvek se nađe i veliki broj onih koji prigovaraju da ima mnogo prečih stvari od "džukela", kao što je pomoć bolesnoj i siromašnoj deci i odraslima, starima, nemoćnima... Međutim, briga o životinjama ne isključuje dobrotu prema ljudima. I teško je razumeti ljude koji lako osuđuju druge koji nikome ne škode, naprotiv, a ne osuđuju one koji škode svima nama.

 

"Ja ne napadam nikoga zašto nije pomogao životinjama. Zašto se onda napadamo mi koji pomažemo? Da li treba da čekamo još tri veka da sredimo ljudski život, pa tek onda da se bavimo psima? Nikada nećemo biti bez problema. Uvek će, nažalost, biti gladnih i bolesnih i smrznutih i zapostavljenih i dvonožnih i četvoronožnih. Jedino rešenje je borba svih nas za humaniji svet. Svako neka se posveti onome što ga boli, kao što sam se ja posvetila, i neka pomaže kako ume i koliko može. Svima će nam biti mnogo bolje", zaključuje Marina Đurđević iz Udruženja "Prijatelj".

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara