Sa otvaranja obdaništa (foto: Dragana Nedeljković)
Sa otvaranja obdaništa (foto: Dragana Nedeljković)
03.09.2014, 14:40

Završena obnova ubskog vrtića

č: | fb:

U prisustvu najviših državnih i opštinskih zvaničnika, gostiju, vaspitača i dece, danas je svečano otvorena rekonstruisana i renovirana Predškolska ustanova na Ubu, uništena u majskim poplavama. Jedini vrtić na području Tamnave obnovljen je zahvaljujući Eurobanci i Fondaciji „Ana i Vlade Divac”, koji su u okviru projekta „Veliko srce” investirali skoro 70.000 evra u potrebne građevinske radove, kupovinu nameštaja, opreme, kao i mobilijara za igralište.

Na početku svečanosti, mališani su priredbom poželeli dobrodošlicu gostima i iskazali zahvalnost donatorima što su za samo dva meseca završili sve neophodne radove, tako da je obdanište zablistalo u novom sjaju i 1. septembra spremno dočekalo više od 500 dece.

Mališani priredili program za goste

Mališani priredili program za goste (Foto: Dragana Nedeljković)

Pohvalivši ih za „predivan program”, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja omladine dr Srđan Verbić, upitao je mališane kako su uspeli da ga tako brzo pripreme, nakon čega je dodao:

- Ono što oni mogu da urade za nekoliko dana, to mi, odrasli, ne možemo i da se mesecima pripremamo i trudimo. Zbog toga je izuzetno važno da imamo obdaništa koja rade širom naše zemlje. Ako igde možemo da unapredimo obrazovanje uz relativno mala ulaganja, onda je to ulaganjem u predškolsko obrazovanje. Mi danas imamo obuhvat predškolskim obrazovanjem skoro 60 posto, ali želimo da što pre bude sto posto, rekao je ministar Verbić.

Srbija ima dugu tradiciju ktitorstva i zadužbinarstva, ali poslednjih decenija to se ne pokazuje na pravi način, istakao je Verbić. 

- Eurobanka i Fondacija Divac svima pružaju dobar primer kako treba da se radi, zbog čega sam im veoma zahvalan. Mi samo treba da kopiramo taj primer na što više obdaništa, škola i svega onoga što je našim građanima potrebno. Izuzetno je važno da ovo ne prestane kada prestane kiša. Nama su nova obdaništa potrebna tokom cele godine -  poručio je ministar Verbić.

Karamanolis, Divac i Verbić sa mališanima u Vrtiću

Karamanolis, Divac i Verbić sa mališanima u Vrtiću (Foto: Dragana Nedeljković)

Saradnja svih činilaca društva u naporima da pomognu najugroženijima je neophodna za bolje sutra, rekao je Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke, izrazivši nadu da su kroz ovaj projekat poslali poruku da su humanost i pomoć lokalnoj zajednici i dalje na ceni.

- Mnogo smo srećni što smo završili ovaj veliki posao u predviđenom roku i što možete da nastavite normalan život, rekao je košarkaški as Vlade Divac, uz napomenu da je Veliko srce” dodatno finansiralo postavku novog dečijeg igrališta u dvorištu vrtića, koje inicijalno nije planirano.

Zahvalnost donatorima uputili su predsednik opštine Ub Darko Glišić i direktorka Predškolske ustanove Gordana Milosavljević Marković.

- I da vam se zahvaljujem čitav dan i čitav svoj život, ne bih vam rekao dovoljno hvala za ono što ste učinili za nas. Pre dva meseca činilo se da nema nade, da u septembru nećemo uspetu da deci obezbedimo povratak u Vrtić. Zahvaljujući vama, oni su ponovo ovde, razdragani, raspevani i veseli, a čini mi se da Vrtić lepše izgleda nego ranije – rekao je Darko Glišić.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 4 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 59 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...