Kuća vojvode MIšića u Struganiku (foto: Đorđe Đoković)
Kuća vojvode MIšića u Struganiku (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2021, 10:53

Vlada Srbije izdvojila 4,1 milon dinara za Mišićeve dane

č: | fb:

Jubilarni, 25-ti po redu Mišićevi dani, najznačajnija kulturna manifestacija u Mionici, dobili su podršku od 4,1 miliona dinara od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 

- Ove godine je 100 godina od smrti našeg vojvode Mišića, slavne i neosporne ličnosti. On je u svetskoj istoriji upisan i upamćen kao komandant srpske vojske s kojom je u Prvom svetskom ratu izvojevao pobedu u Kolubarskoj bici i malu srpsku vojsku proslavio i učinio poznatom u svetu. Naš Mioničanin postao je sinonim za reč vojvoda, svojim delima zaslužuje da ga Mionica i Srbija slave i čuvaju uspomenu na njega - rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

 

Vojvoda Mišić je veliko ime srpskog naroda kao takav predstavlja brend Mionice u svakom pogledu. Koliko je važna manifestacija Mišićevi dani govori i to da je to jedna od najposećenijih manifestacija u Kolubarskom okrugu. A na stogodišnjicu Mišićeve smrti, opština Mionica će u okviru Kulturnog centra, početi gradnju "Kuće Kolubarske bitke", jednog od najznačajnijih projekata iz oblasti kulture u Mionici. Ove godine počeće prva faza radova, za koju je Ministarstvo kulture odobrilo 13 miliona dinara. Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

 

- Kolubarska bitka širom planete simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva. Izgradnjom Kuće Kolubarske bitke Mionica će dobiti autentičan prostor koji će zasigurno biti prepoznatljiv kako na kulturnoj, tako i na turističkoj mapi ne samo Srbije, već i Evrope - rekao je Boban Janković predsednik opštine Mionica.

 

Sa izgradnjom Kuće Kolubarske bitke, kultnom manifestacijom Mišićevi dani i rodnom kućom Živojina Mišića u Struganiku, opština Mionica će se sa ponosom sećati svog velikana.

 

"Mišićevi dani" će se ove godine održati u skladu sa merama i preporukama Vlade Republike Srbije.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 33 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 30 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara