Snimanje u ubskom Prihvatilištu (foto: Milutin Rafailović)
Snimanje u ubskom Prihvatilištu (foto: Milutin Rafailović)
24.06.2021, 09:36

Ubski azil u engleskom dokumentarcu

č: | fb:

Engleski fotograf  i borac za zaštitu životinja Tom S-N posetio je Prihvatilište za napuštene pse na Ubu, gde je snimio deo materijala za svoj međunarodni dokumentarni serijal "Pokidajmo lance" (Breaking the chains).

 

Namera autora je da kroz video zapis i izjave relevantnih sagovornika pruži dubinski uvid u skloništa širom sveta i svakodnevne borbe pojedinaca, pre svega volontera, da spasu što više života, u cilju podizanja nivoa društvene solidarnosti i svesti o neprihvatljivom stradanju odbačenih pasa. Sa svojom ekipom, Tom je u ovoj plemenitoj misiji obišao prihvatilišta u više država (Iran, Avganistan, Sirija, Portugalija, Španija, Turska, Rumunija, Bugarska...), a Srbiji će biti posvećena prva epizoda njegovog serijala "Pokidajmo lance".

 

- Ideja je da bez cenzure prikažemo život u skloništima da bi stvorili mrežu podrške mnogim psima u potrebi. Da građani jedne zemlje vide sta se dešava u drugim državama kako bi vlade, nakon pritiska javnosti, počele da rade svoj posao u oblasti zaštite životinja. Moj dokumentarni serijal se fokusira na širenje dobrote i suočavanje sa zlim, jer je to ključ za promenu. Da bismo uništili zlo, moramo mu se suprotstaviti i reći dosta je bilo, nećemo više da dozvoljavamo maltretiranje životinja i onih koji pokušavaju da im pomognu. Zbog toga je najvažnije da donesemo što više priča o napuštenim psima, kao i o skloništima, kojima je očajnički potrebna pomoć. Nadamo se da će naš dokumentarac, nakon emitovanja, mnogim životinjama doneti promene u pozitivnom smislu - ističe Tom.

Tom S-N

Tom S-N (Foto: Milutin Rafailović)

 

Dodaje da je najveći problem kada korumpirane vlade i organizacije dozvole zlu ne samo da postoji, već žmure i svojim nečinjenjem podržavaju okrutnost prema životinjama.

 

- Ne želimo samo da utičemo na podizanje svesti na nivou zajednice, već i da doprinesemo da se lanci koruptivnog sistema pokidaju. Širom sveta postoje  milioni zlostavljenih i zapostavljenih pasa, koji nikada neće imati svoj dom i život kakav zaslužuju. Neke zemlje su gore od drugih, međutim svaka ima neverovatne ljude koji ih vole i bore se za njih. Potrebno je da se svi ljubitelji životinja ujedine i borimo se kao jedan. Samo zajedno možemo pokidati te lance i dovesti do promena - smatra ovaj aktivista za zaštitu životinja.

Markus, Jelena, Tom, Stiv i Filip

Markus, Jelena, Tom, Stiv i Filip (Foto: Milutin Rafailović)

 

U našu zemlju, Tom je sa snimateljima Stivom i Markusom stigao sredinom juna i odmah po ulasku "naišao na pakao" – štence u nedođiji koje su žive jeli crvi. Na svom fejsbuk profilu je objavio da je doživeo šok zbog tretmana napuštenih životinja u Srbiji. Pse je odveo veterinaru i našao im smeštaj, da bi trećeg dana boravka doživeo još veći šok, kada je posetio firmu "Avenija MB" u Novom Selu, koja godinama naplaćuje milionske iznose poreskih obveznika za usluge skupljanja pasa. Brojna udruženja za zaštitu životinja tvrde da se, navodno, od novca građana finansira ubijanje i zlostavljanje životinja u svim opštinama i gradovima u kojima Avenija sklapa ugovore sa lokalnim vlastima. Želeo je da čuje i njihovu stranu priče, ali su ga iz ovog azila prijavili da im preti, nakon čega je priveden. Oslobođen je tek posle provedenih osam sati u policijskoj stanici i sudu.

 

- Pridružio sam se mirnom skupu srpskih aktivista za zaštitu životinja ispred Avenije i ljubazno pitao da li možemo da uđemo i uradimo intervju. Oni nisu želeli da pristanu na snimanje, a onda su me prijavili za zlostavljanje i uznemiravanje, pa me je policija privela. Zbog ovog događaja ne mislim da su Srbi zli, svuda postoje dobri i loši pojedinci. Svako koga sam upoznao u vašoj zemlji bio je divan prema nama, veoma ste radoznali i gostoprimljivi. Mom timu ovde su se pridružili Jelena i Filip, koji nam pomažu u snimanju dokumentarca - kaže naš sagovornik, koji fotografiše i portrete pasa u skloništima, kako bi im pomogao da nađu svoje domove.

 

Prema njegovim rečima, većina onoga što je video u Srbije je srceparajuća. Na svakom koraku odbačena legla štenaca, napušteni, maltretirani i povređeni psi. Što se tiče Prihvatilišta koja je obišao, situacija je gotovo svuda ista.

 

- Neka prihvatilišta su infrastrukturno jako dobro obezbeđena, ali su im radnici loši u smislu odnosa prema psima, a negde je obrnuto. Zaključio sam da su najbitniji ljudi koji u njima rade ili volontiraju. Najviše me frustrira to što se ne primenjuje zakon o dobrobiti životinja, zbog čega ima toliko zlostavljanih i odbačenih pasa. Srbiji treba malo da bi se probudila, samo treba da pokrene proces implementiranja ovog zakona, kao i da uvede obavezne dozvole za odgajivačnice - kazao je Tom.

Marina Đurđević i Tom

Marina Đurđević i Tom (Foto: Milutin Rafailović)

 

U ubskom Prihvatilištu za pse razgovarao je sa volonterkom i aktivistkinjom za prava životinja Marinom Đurđević i uglavnom poneo pozitivne utiske. Jedino je zamerio to što su krovovi na boksovima od lima, zato što privlače sunčevo zračenje i toplotu i što nema više prostora za trening i dresuru pasa. Sve ostalo je prema njegovoj oceni "fantastično".

 

Dokumentarac "Pokidajmo lance" pred publikom bi trebalo da se nađe početkom naredne godine i prvo će biti prikazan na svetskim festivalima, a potom i u zemljama gde je materijal sniman.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 9 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 5 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...