Irena Vujović
Irena Vujović
13.07.2021, 12:57

Ministarka najavila: sledeće godine početak izgradnje deponije "Kalenić"

č: | fb:

Očekuje se da izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Kalenić" krene početkom naredne godine, a sredstva za radove, u iznosu od 26 miliona evra, obezbeđena su iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavila je ministarka zaštitne životne sredine Irena Vujović tokom jučerašnje posete Ubu, gde je razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kao i grada Beograda, koji su uključeni u ovaj projekat.

 

- To je projekat koji će najduže trajati i obuhvataće 500.000 stanovnika, a samim tim nam je potrebno vreme da spremimo nedostajuću dokumentaciju. Postoji tačna analiza šta gradovima i opštinama nedostaje od planske i tehničke dokumentacije i oni na njenom prikupljanju već uveliko rade i još će pojačati svoje napore, kako bismo za ovaj projekat mogli da potpišemo ugovor do kraja godine, raspišemo tender najkasnije u prvom kvartalu 2022. i nakon sprovedene procedure  i zakonskih rokova počnemo sa izgradnjom. Za taj dan ćemo biti spremni i zato nas čeka nekoliko meseci intenzivnog i timskog rada, zbog čega je bilo neophodno da se svi okupimo i vidimo dokle smo stigli. Neophodno je da budemo jedinstveni i da sve probleme zajednički otklanjamo, pošto je došao trenutak da projekat o kome se dugo govorilo možemo i da realizujemo. Sredstva su obezbeđena, a uslov da ih povučemo je da mi budemo spremni - rekla je ministarka Vujović.

 

Lokalne samouprave su u obavezi da do 31. decembra reše imovinsko pravne-odnose, izrade i usvoje lokalne planove upravljanja otpadom i završe plansku i tehničku dokumentaciju.

 

Dragana Nedeljković i Irena Vujović

Dragana Nedeljković i Irena Vujović (Foto: FOTO PANI)

Kako je ministarka navela, radovi su planirani u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom na lokaciji Kalenić, odnosno izgradnju regionalne sanitarne deponije sa potrebnom infrastrukturom, linije za separaciju otpada, pristupne saobraćajnice i dalekovoda. U toj fazi biće obuhvaćeno 11 gradova i opština prvobitno uključenih u projekat: Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Ub, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

 

Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru "Kalenić" u toku je dopuna i izrada neophodne planske i tehničke dokumentacije. Druga faza podrazumeva izgradnju potrebnih transfer stanica, linija za separaciju, kompostana, reciklažnih dvorišta i nabavku opreme za separaciju, sakupljanje i transport otpada. U ovoj fazi regionu "Kalenić" bi trebalo da se pridruže još četiri lokalne samouprave – grad Loznica i opštine Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj. Proces pridruživanja je u toku.

Učesnici skupa

Učesnici skupa (Foto: FOTO PANI)

 

Region za upravljanje otpadom "Kalenić" je prema rečima ministarke Irene Vujović kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana. Po završetku radova, otpad će se na toj deponiji tretirati po najsavremenijim standardima. Time se sistemski rešava problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaraju uslovi za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija u gradovima i opštinama koji su obuhvaćeni projektom.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 22 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 32 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara