Registracija Prijava preko FB
Irena Vujović
Irena Vujović
13.07.2021, 12:57

Ministarka najavila: sledeće godine početak izgradnje deponije "Kalenić"

č: | fb:

Očekuje se da izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Kalenić" krene početkom naredne godine, a sredstva za radove, u iznosu od 26 miliona evra, obezbeđena su iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavila je ministarka zaštitne životne sredine Irena Vujović tokom jučerašnje posete Ubu, gde je razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kao i grada Beograda, koji su uključeni u ovaj projekat.

 

- To je projekat koji će najduže trajati i obuhvataće 500.000 stanovnika, a samim tim nam je potrebno vreme da spremimo nedostajuću dokumentaciju. Postoji tačna analiza šta gradovima i opštinama nedostaje od planske i tehničke dokumentacije i oni na njenom prikupljanju već uveliko rade i još će pojačati svoje napore, kako bismo za ovaj projekat mogli da potpišemo ugovor do kraja godine, raspišemo tender najkasnije u prvom kvartalu 2022. i nakon sprovedene procedure  i zakonskih rokova počnemo sa izgradnjom. Za taj dan ćemo biti spremni i zato nas čeka nekoliko meseci intenzivnog i timskog rada, zbog čega je bilo neophodno da se svi okupimo i vidimo dokle smo stigli. Neophodno je da budemo jedinstveni i da sve probleme zajednički otklanjamo, pošto je došao trenutak da projekat o kome se dugo govorilo možemo i da realizujemo. Sredstva su obezbeđena, a uslov da ih povučemo je da mi budemo spremni - rekla je ministarka Vujović.

 

Lokalne samouprave su u obavezi da do 31. decembra reše imovinsko pravne-odnose, izrade i usvoje lokalne planove upravljanja otpadom i završe plansku i tehničku dokumentaciju.

 

Dragana Nedeljković i Irena Vujović

Dragana Nedeljković i Irena Vujović (Foto: FOTO PANI)

Kako je ministarka navela, radovi su planirani u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom na lokaciji Kalenić, odnosno izgradnju regionalne sanitarne deponije sa potrebnom infrastrukturom, linije za separaciju otpada, pristupne saobraćajnice i dalekovoda. U toj fazi biće obuhvaćeno 11 gradova i opština prvobitno uključenih u projekat: Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Ub, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

 

Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru "Kalenić" u toku je dopuna i izrada neophodne planske i tehničke dokumentacije. Druga faza podrazumeva izgradnju potrebnih transfer stanica, linija za separaciju, kompostana, reciklažnih dvorišta i nabavku opreme za separaciju, sakupljanje i transport otpada. U ovoj fazi regionu "Kalenić" bi trebalo da se pridruže još četiri lokalne samouprave – grad Loznica i opštine Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj. Proces pridruživanja je u toku.

Učesnici skupa

Učesnici skupa (Foto: FOTO PANI)

 

Region za upravljanje otpadom "Kalenić" je prema rečima ministarke Irene Vujović kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana. Po završetku radova, otpad će se na toj deponiji tretirati po najsavremenijim standardima. Time se sistemski rešava problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaraju uslovi za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija u gradovima i opštinama koji su obuhvaćeni projektom.

 

Aktuelno

Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić) (foto: )
Od 24-30. septembra Pre 1 dan 3 sati

"Mrešćenje šarana" otvara 16. Abro fest

Šesnaesti po redu Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta, "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića. Publika će do 30. septembra imati priliku da pogleda četiri...