Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
20.07.2021, 12:09

Krivična prijava zbog trovanja ribe u Kolubari

č: | fb:

Policija u Mionici podnela je krivičnu prijavu za krivično delo zagađenje životne sredine iz člana 260 Krivičnog zakonika Srbije protiv farme koja je direktno u Kolubaru u selu Radobić, opština Mionica, ispustila veliku količinu fekalnih voda zbog čega je došlo do pomora ribe, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo Mionica.

 

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, na čijoj teritoriji je došlo do incidenta-trovanja velike količine ribe u Kolubari, "odmah su preduzete radnje koje ne trpe odlaganje".

 

"Osnovno javno tužilaštvo će se truditi da u kratkom roku preduzme sve dokazne radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i krivične odgovornosti prijavljenog ili nekog drugog lica", saopšteno je.

 

Do ovog ekološkog incidenta došlo je u subotu uveče nizvodno od mosta u Divcima prema Slovcu, kada je zbog ispuštanja štetnih materija u reku Kolubara došlo do pomora nekoliko tona ribe.

 

Policija u Mionici je odmah po ovlašćenju Osnovnog javnog tužilaštva izvršila uviđaj, a na mesto ispuštanja otpadnih voda izašao je i javni tužilac. Zatim su na licu mesta bili nadležni inspektori Agencije za zaštitu životne sredine, vodoprivredna inspekcija, kao i korisnici ribarskog područja.

 

"Utvrđeno je da je osoka iz sabirnog bazena farme ispuštana u kanal, koji u dužini od oko 1,4 kilometara vodi do reke Kolubare. U momentu pregleda, obustavljeno je dalje ispuštanje. Voda reke Kolubare nizvodno od uliva kanala je tamne boje, sa prisutnim mirisom stočne osoke, koja potiče iz kanala", navodi se u izveštaju vodoprivredne inspekcije nakon uviđaja na licu mesta.

 

Aktuelno

Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
U nedelju Pre 12 sati 11 minuta

U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Ovo je trenutak da...

Kuća u Ulici kneza Miloša (foto: Kolubarske.rs)
Prvi i poslednji susret sa Miloradom Miškovićem Pre 17 sati 29 minuta

Čežnja za rodnom kućom

Prvi i poslednji susret u Valjevu sa Miloradom Miškovićem opisala je novinarka Ljiljana Kecojević u tekstu "Čežnja za rodnom kućom", koji je objavljen u avgustu 2013. godine u mesečniku "Revija...  · 1 komentar