Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
20.07.2021, 12:09

Krivična prijava zbog trovanja ribe u Kolubari

č: | fb:

Policija u Mionici podnela je krivičnu prijavu za krivično delo zagađenje životne sredine iz člana 260 Krivičnog zakonika Srbije protiv farme koja je direktno u Kolubaru u selu Radobić, opština Mionica, ispustila veliku količinu fekalnih voda zbog čega je došlo do pomora ribe, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo Mionica.

 

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, na čijoj teritoriji je došlo do incidenta-trovanja velike količine ribe u Kolubari, "odmah su preduzete radnje koje ne trpe odlaganje".

 

"Osnovno javno tužilaštvo će se truditi da u kratkom roku preduzme sve dokazne radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i krivične odgovornosti prijavljenog ili nekog drugog lica", saopšteno je.

 

Do ovog ekološkog incidenta došlo je u subotu uveče nizvodno od mosta u Divcima prema Slovcu, kada je zbog ispuštanja štetnih materija u reku Kolubara došlo do pomora nekoliko tona ribe.

 

Policija u Mionici je odmah po ovlašćenju Osnovnog javnog tužilaštva izvršila uviđaj, a na mesto ispuštanja otpadnih voda izašao je i javni tužilac. Zatim su na licu mesta bili nadležni inspektori Agencije za zaštitu životne sredine, vodoprivredna inspekcija, kao i korisnici ribarskog područja.

 

"Utvrđeno je da je osoka iz sabirnog bazena farme ispuštana u kanal, koji u dužini od oko 1,4 kilometara vodi do reke Kolubare. U momentu pregleda, obustavljeno je dalje ispuštanje. Voda reke Kolubare nizvodno od uliva kanala je tamne boje, sa prisutnim mirisom stočne osoke, koja potiče iz kanala", navodi se u izveštaju vodoprivredne inspekcije nakon uviđaja na licu mesta.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 57 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 57 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara