Registracija Prijava preko FB
Zlatna plaketa za Mirjanu Milenković (foto: www.mionica.rs)
Zlatna plaketa za Mirjanu Milenković (foto: www.mionica.rs)
21.07.2021, 09:10

Zlatne plakete za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine

č: | fb:

Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka za državnu upravu u lokalnu samoupravu Marija Obradović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić dobitnici su plakete opštine Mionica, koje su im uručene na zatvaranju 25. jubilarnih Mišićevih dana.

 

Plakete je uručio predsednik opštine Boban Janković. Gašić i Obradović prisustvovali su svečanosti, dok je u ime Maje Gojković, plaketu primio šef kabineta Branislav Maričić.

(Foto: www.mionica.rs)

Janković je uručio i Zlatne plakete s likom Živojina Mišića pripadnicima Vojske Srbije pukovniku dr Mirjani Milenković, načelniku Centra za mirovne operacije operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije i pukovniku Vladanu Parezanoviću prvom u rangu 64. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Univeziteta odbrane.

 

Plakete se pripadnicima Vojske Srbije dodeljuju za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine, stvaralaštva, komandovanja i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i davanja ličnog primera u izvršavanju zadataka, kao i drugim zaslužnim građanima.

Zlatna plaketa za Vladana Parezanovića

Zlatna plaketa za Vladana Parezanovića (Foto: www.mionica.rs)

- Svake godine na ovom mestu, nedaleko od Mišićeve rodne kuće sastajemo se da bismo podsetili na veličanstvenu pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Okupljamo se da čovečanstvo podsetimo na hrabrost i odlučnost naših predaka. Na nepokolebljivo rodoljublje srpskog seljaka. Ove godine obeležavamo još jedan značajan datum - 100 godina od smrti vojvode Živojina Mišića, koji je zauvek zadužio Mionicu. Zadužio Srbiju. Zadužio slobodoljubivu Evropu - rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

On je istakao da su mala Mionica, Srbija i njeni seljaci junaci uticali na tokove svetske istorije i razvoj civilizacije.

 

- Novi svet i ideja o Društvu naroda, koju je Vudro Vilson, prijatelj Srbije promovisao u Versaju, imaju svoje korene ovde u Mionici, na reci Ribnici gde je Mišić preuzeo komandu nad Prvom armijom. U Divcima, kuda je išao glavni napad Mišićeve veličanstvene pobede. Bez Kolubarske bitke, u čiju čast ćemo sagraditi spomen kuću, u kojoj će đaci iz Srbije i regiona, i turisti iz celog sveta učiti o čojstvu i junaštvu, ne bi bilo Solunskog fronta. Ne bi bilo Kajmakčalana. Ne bi bilo Amijena, Soasona. Niti Versaja. Veličanstveno junaštvo Mišića i srpskih vojnika nas obavezuju da se poklonimo njihovim senima! - rekao je Janković.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

Predsednik opštine Mionica takođe je istakao da Srbija i Mionica danas imaju druge perspektive.

 

- Danas su druga vremena, u odnosu na 1914. godinu. Politika našeg predsednika Aleksandra Vučića nije da vodimo ratove, nego da živimo u miru. Da gradimo bolju budućnost za našu decu. Zbog njih moramo biti svesni da je najveća vrednost biti čovek. I da je obaveza svih nas da se borimo za prosperitet zajednice. Zato je ova godina posebna za nas. Opština Mionica će ove godine imati rekordne investicije u projekte koji će omogućiti da nam svima bude bolje - kazao je Boban Janković.

 

Aktuelno

Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić) (foto: )
Od 24-30. septembra Pre 1 dan 4 sati

"Mrešćenje šarana" otvara 16. Abro fest

Šesnaesti po redu Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta, "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića. Publika će do 30. septembra imati priliku da pogleda četiri...