Ručna pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Ručna pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
15.08.2021, 06:30

Proglašena vanredna situacija u šest sela na teritoriji Mionice

č: | fb:

Radi obezbeđivanja redovnog vodosnabdevanja u Mionici u delu opštine proglašena je vanredna situacija. Po nalogu predsednika opštine i predsednika opštinskog štaba za vanredne situacije Bobana Jankovića biće nabavljeno 20 cisterni od 1000 litara kako bi se obezbedilo da pijaća voda bude dostupna svim građanima. Vanredna situacija je proglašena u šest gornjih sela, Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac, Rajković i Robaje.

 

Izvod za punjenje cisterni će biti postavljen u Vrujcima i tako će se rasteretiti rezervoar „Razbojište“. Time ćemo dobiti dodatne količine vode u vodovodu što će pokriti korisnike koji se nalaze na višim kotažama. Takođe će biti upućen apel Vojsci Srbije da u Mionicu pošalje jedan broj mobilnih cisterni kapaciteta 8000 litara koje bi bile upotrebljene za vodosnabdevanje domaćinstva u selima.

 

Na sednici je doneta odluka o strogoj zabrani upotrebe pijaće vode za zalivanje i druge namene, za vreme trajanja vanredne situacije, a inspekcija je dobila nalog da vrši pojačan nadzor na terenu.

 

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

- Usled dugotrajnih suša i drastično povećane potrošnje vode opao je pritisak u gradskom vodovodu i on više nije u mogućnosti da isporuči vodu do svih korisnika. Vanredna situacija je privremeno rešenje koje nam omogućava da obezbedimo dovoljne količine vode stanovnicima Mionice koji žive u udaljenim selima. Paralelno s tim radimo na pojačavanju kapaciteta opštinskog vodovoda. Već smo priključili dodatni bunar u Vrujcima, a ispituje se kvalitet nove bušotina u Golupcu. A nastavljamo sa bušenjem i ispitivanjem novih bunara. Vanredna situacija će trajati sve dok ne omogućimo dovoljne količine vode za redovno vodosnabdevanje - rekao je Boban Janković nakon sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.

 

Na sednici Štaba konstatovano je da izvorišta vode imaju smanjenu snagu usled snažnih i dugotrajnih vrućina bez ozbiljnih padavina. Konstatovano je čak i to da je reka Ribnica gotovo presušila, što je pokazatelj, zaključeno je na sednici štaba, o snazi sušnog perioda koji je doveo do prekomerne potrošnje vode koja je u odnosu na 2018. godinu veća čak 2 puta.

 

U opštini Mionica očekuju da će do kraja godine biti završene sve neophodne pripremne radnje za uključivanje dodatnih izvorišta, čime će u potpunosti biti stabilizovano i dugoročno rešeno vodosnabdevanje svih korisnika.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 16 sati 16 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 53 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara