Ručna pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Ručna pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
15.08.2021, 06:30

Proglašena vanredna situacija u šest sela na teritoriji Mionice

č: | fb:

Radi obezbeđivanja redovnog vodosnabdevanja u Mionici u delu opštine proglašena je vanredna situacija. Po nalogu predsednika opštine i predsednika opštinskog štaba za vanredne situacije Bobana Jankovića biće nabavljeno 20 cisterni od 1000 litara kako bi se obezbedilo da pijaća voda bude dostupna svim građanima. Vanredna situacija je proglašena u šest gornjih sela, Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac, Rajković i Robaje.

 

Izvod za punjenje cisterni će biti postavljen u Vrujcima i tako će se rasteretiti rezervoar „Razbojište“. Time ćemo dobiti dodatne količine vode u vodovodu što će pokriti korisnike koji se nalaze na višim kotažama. Takođe će biti upućen apel Vojsci Srbije da u Mionicu pošalje jedan broj mobilnih cisterni kapaciteta 8000 litara koje bi bile upotrebljene za vodosnabdevanje domaćinstva u selima.

 

Na sednici je doneta odluka o strogoj zabrani upotrebe pijaće vode za zalivanje i druge namene, za vreme trajanja vanredne situacije, a inspekcija je dobila nalog da vrši pojačan nadzor na terenu.

 

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

- Usled dugotrajnih suša i drastično povećane potrošnje vode opao je pritisak u gradskom vodovodu i on više nije u mogućnosti da isporuči vodu do svih korisnika. Vanredna situacija je privremeno rešenje koje nam omogućava da obezbedimo dovoljne količine vode stanovnicima Mionice koji žive u udaljenim selima. Paralelno s tim radimo na pojačavanju kapaciteta opštinskog vodovoda. Već smo priključili dodatni bunar u Vrujcima, a ispituje se kvalitet nove bušotina u Golupcu. A nastavljamo sa bušenjem i ispitivanjem novih bunara. Vanredna situacija će trajati sve dok ne omogućimo dovoljne količine vode za redovno vodosnabdevanje - rekao je Boban Janković nakon sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.

 

Na sednici Štaba konstatovano je da izvorišta vode imaju smanjenu snagu usled snažnih i dugotrajnih vrućina bez ozbiljnih padavina. Konstatovano je čak i to da je reka Ribnica gotovo presušila, što je pokazatelj, zaključeno je na sednici štaba, o snazi sušnog perioda koji je doveo do prekomerne potrošnje vode koja je u odnosu na 2018. godinu veća čak 2 puta.

 

U opštini Mionica očekuju da će do kraja godine biti završene sve neophodne pripremne radnje za uključivanje dodatnih izvorišta, čime će u potpunosti biti stabilizovano i dugoročno rešeno vodosnabdevanje svih korisnika.

Aktuelno

Valjevo (gradska kuća) (foto: Đorđe Đoković)
Izostao novac Ministarstva i stranaca za vrtiće Pre 1 dan 11 sati

Ništa bez gradske kase

O pretvaranju stare "Šeste škole" u vrtiće, kao najznačajnijem projektu, gradonačelnik Gojković govorio na sednci Skupštine grada 20. maja, a pre toga i 11. marta. Razlika je u tome što se pre dva...  · 6 komentara