Registracija Prijava preko FB
Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine  (foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine )
Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine (foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine )
30.08.2021, 09:30

Mionica uklanja divlje deponije, gradi reciklažno dvorište, kanalizaciju, prečistače...

č: | fb:

Mionica će ukloniti sve divlje deponije. Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je Mionici 1,9 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanje divljih deponija i prevenciju stvaranja novih nelegalnih smetlišta, a opština će iz svog budžeta uložiti još pola miliona dinara. Ugovor su potpisali ministarka za životnu sredinu Irena Vujović i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

- Zahvaljujući podršci Ministarstva i ministarke Vujović, izvršićemo sanaciju divljih deponija koje su veliki izvor zagađenja i pretnja za život i zdravlje ljudi na području naše opštine. Nakon saniranja postojećih deponija preduzećemo preventivne aktivnosti kako ne bi došlo do stvaranja novih – rekao je Janković.

Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine

Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine (Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine )

 

Mionica je ove godine od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila blizu 15 miliona dinara. Uz podršku Ministarstva od 10,5 miliona dinara u septembru počinje gradnja linijskog parka kod reke Ribnice, koji će biti nova turistička atrakcija. A ministarstvo će finansirati i gradnju reciklažnog dvorišta koje će opštini omogućiti da kompletno smeće sa svoje teritorije pretvori u finansijski potencijal i zaradu. Sav otpad će biti recikliran i pretvaran u sirovinu za reciklažnu industriju, koja će je od reciklažnog centra u Mionici otkupljivati po tržišnim cenama. Otpad iz reciklažnog dvorišta u Mionici završavaće i u Regionalnom reciklažnom centru "Kalenić", čiju gradnju je najavila ministarka Irena Vujović, koja je rekla da je centar "Kalenić" prvi od osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom u čiju gradnju će država u narednom periodu uložiti 100 miliona evra.

 

- Reciklažno dvorište i regionalna deponija omogućiće dvostruku korist za Mionicu i Mioničane. Najvažnije je što ćemo se na kvalitetan, i ekološki prihvatljiv način rešiti kompletnog otpada, a sa druge strane, umesto da nam predstavlja problem, i izaziva zagađenje životne sredine, otpad će se pretvoriti u zaradu, koja će nam omogućiti da obezbedimo dodatni novac za finansiranje ključnih projekata za našu opštinu, i za naše Mioničane. Izuzetno je važno što se Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo da ovaj projekat realizuje baš u Mionici. To je potvrda dobre saradnje koju ostvarujemo s Vladom Srbije - rekao je Boban Janković predsednik opštine Mionica.

 

On ističe da će Mionica zahvaljujući podršci Vlade Srbije ove godine investirati 1,2 milijarde dinara u zaštitu životne sredine i razvoj komunalne infrastrukture.

 

- Gradiće se dva prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci i 10,5 kilometara kanalizacije. Mionica je deo velike zelene agende Srbije, i to je izuzetno važno za naš dalji razvoj. Vlada Srbije je podržala veliki broj projekata i možemo bez ustezanja reći da je ovo godina investicija za Mionicu – rekao je predsednik Mionice Boban Janković.

 

Aktuelno

Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić) (foto: )
Od 24-30. septembra Pre 1 sati 14 minuta

"Mrešćenje šarana" otvara 16. Abro fest

Šesnaesti po redu Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta, "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića. Publika će do 30. septembra imati priliku da pogleda četiri...

Likovna kolonija Ribnica 2021. (foto: www.mionica.rs)
Po treći put Pre 4 sati 45 minuta

Mionica domaćin likovne kolonije "Ribnica3 2021"

U Mionici je po treći put organizovana likovna kolonija "Ribnica3 2021", koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izložba radova biće...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 23 sati 46 minuta

U Valjevu preminule još tri osobe, 157 novozaraženih

Od posledica koronavirusa u Valjevu su preminule još tri osoba. U Opštoj bolnici trenutno je na lečenju 166 kovid pacijenata. Testirano je 367 na teritoriji Kolubarskog okruga, u Kovid ambulanti...  · 1 komentar