Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine  (foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine )
Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine (foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine )
30.08.2021, 09:30

Mionica uklanja divlje deponije, gradi reciklažno dvorište, kanalizaciju, prečistače...

č: | fb:

Mionica će ukloniti sve divlje deponije. Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je Mionici 1,9 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanje divljih deponija i prevenciju stvaranja novih nelegalnih smetlišta, a opština će iz svog budžeta uložiti još pola miliona dinara. Ugovor su potpisali ministarka za životnu sredinu Irena Vujović i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

- Zahvaljujući podršci Ministarstva i ministarke Vujović, izvršićemo sanaciju divljih deponija koje su veliki izvor zagađenja i pretnja za život i zdravlje ljudi na području naše opštine. Nakon saniranja postojećih deponija preduzećemo preventivne aktivnosti kako ne bi došlo do stvaranja novih – rekao je Janković.

Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine

Potpisinici ugovora u Ministarstvu za zaštitu životne sredine (Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine )

 

Mionica je ove godine od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila blizu 15 miliona dinara. Uz podršku Ministarstva od 10,5 miliona dinara u septembru počinje gradnja linijskog parka kod reke Ribnice, koji će biti nova turistička atrakcija. A ministarstvo će finansirati i gradnju reciklažnog dvorišta koje će opštini omogućiti da kompletno smeće sa svoje teritorije pretvori u finansijski potencijal i zaradu. Sav otpad će biti recikliran i pretvaran u sirovinu za reciklažnu industriju, koja će je od reciklažnog centra u Mionici otkupljivati po tržišnim cenama. Otpad iz reciklažnog dvorišta u Mionici završavaće i u Regionalnom reciklažnom centru "Kalenić", čiju gradnju je najavila ministarka Irena Vujović, koja je rekla da je centar "Kalenić" prvi od osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom u čiju gradnju će država u narednom periodu uložiti 100 miliona evra.

 

- Reciklažno dvorište i regionalna deponija omogućiće dvostruku korist za Mionicu i Mioničane. Najvažnije je što ćemo se na kvalitetan, i ekološki prihvatljiv način rešiti kompletnog otpada, a sa druge strane, umesto da nam predstavlja problem, i izaziva zagađenje životne sredine, otpad će se pretvoriti u zaradu, koja će nam omogućiti da obezbedimo dodatni novac za finansiranje ključnih projekata za našu opštinu, i za naše Mioničane. Izuzetno je važno što se Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo da ovaj projekat realizuje baš u Mionici. To je potvrda dobre saradnje koju ostvarujemo s Vladom Srbije - rekao je Boban Janković predsednik opštine Mionica.

 

On ističe da će Mionica zahvaljujući podršci Vlade Srbije ove godine investirati 1,2 milijarde dinara u zaštitu životne sredine i razvoj komunalne infrastrukture.

 

- Gradiće se dva prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci i 10,5 kilometara kanalizacije. Mionica je deo velike zelene agende Srbije, i to je izuzetno važno za naš dalji razvoj. Vlada Srbije je podržala veliki broj projekata i možemo bez ustezanja reći da je ovo godina investicija za Mionicu – rekao je predsednik Mionice Boban Janković.

 

Aktuelno

Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Svečana sednica SO Pre 18 sati 57 minuta

Obeležen Dan opštine Ljig

Na svečanosti povodom Dana opštine Ljig dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama. Najviše priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću  · 3 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 23 sati 9 minuta

Vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci

Valjevska policija je isključili iz saobraćaja vozača koji je vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Zaustavljen u Ulici Milovana Glišića, potom i u Karađorđevoj.  · 3 komentara

Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.12.2022

Gde zna dete, šta je službeno lice…

Bez obzira na starost kuknjave zbog "propasti morala" (još od Katonovog "O vremena, o običaji!"), svaka generacija starijih traži pravo, da i ona kuka! Tako je i sada, uz jedinu novost što je...  · 7 komentara