Darko Glišić se zahvalio na donaciji (foto: Dragana Nedeljković)
Darko Glišić se zahvalio na donaciji (foto: Dragana Nedeljković)
11.09.2014, 01:13

Vlada Japana donirala pomoć ubskom vrtiću

č: | fb:

Za otklanjanje štete prouzrokovane majskim poplavama, Vlada Japana donirala je 53.870 evra Predškolskoj ustanovi „Ub kroz projekat za osnovne potrebe stanovništva (POPOS). Sredstva su namenjena za rekonstrukciju sistema grejanja i obnovu fasade, a ugovor o donaciji danas su u Vladi Srbije potpisali japanski ambasador u Beogradu Masafumi Kuroki i direktorka ubskog Vrtića Gordana Milosavljević Marković.

Zahvalnost Vladi Japana i japanskom narodu izrazio je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

- Sa ovom izuzetnom donacijom, deca u Vrtiću sa mnogo manje neizvesnosti dočekuju zimu. Ima jedan vrlo zanimljiv podatak, koji daje na težini ovoj donaciji, a to je da se već drugu godinu u ubski vrtić upisuje više dece nego prethodne godine, što nije česta pojava u Srbiji. Zbog toga nam je drago što smo našli mnogo ljudi koji su prethodnih meseci pomagali, a šlag na tortu je donacija Vlade Japana, jer sa njom ćemo potpuno zaokružiti obnovu ubskog Vrtića – izjavio je Glišić, koji je uputio poziv ambasaroru Japana da po okončanju radova svečano otvori Predškolsku ustanovu na Ubu, koja će, kako je istakao, biti na ponos svima. 

Ambasador i direktorka vrtića potpisuju ugovor

Ambasador i direktorka vrtića potpisuju ugovor (Foto: Dragana Nedeljković)

Jedina Predškolska ustanova na području ubske opštine pretrpela je velika oštećenja u poplavama, podsetila je direktorka Gordana Milosavljević Marković.

„Prizemlja obe zgrade Vrtića bila su pod vodom - devet soba za boravak dece, kompletan nameštaj, trijaža i kotlarnica. Najveća oštećenja  su na fasadi zgrade i u kotlarnici, gde je nivo vode bio i najviši. Zahvaljujem se što je naš vrtić bio vaš izbor za pomoć.

Japanski ambasador danas je potpisao tri ugovora o donacijama, ukupnog iznosa 166.418 evra. Pored ubske, pomoć je dobila i obrenovačka Predškolska ustanova „Perka Vićentijević, kao i Dom zdravlja u ovom gradu. Kuroki je tom prilikom istakao da je na donatorskoj konferenciji u Briselu Vlada Japana obećala pomoć od pet miliona evra za otklanjanje posledica poplava u našoj zemlji, a ova donacija je prvi deo finansijskih sredstava koji su namenjeni za realizaciju konkretnih projekata. Od 1999. godine, ukupan iznos japanske pomoći kroz POPOS projekte u Srbiji je preko 10 miliona evra, dok ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda iznosi više od 460 miliona evra.

Lončar, Verbić, Mali, Glišić i Čučković

Lončar, Verbić, Mali, Glišić i Čučković (Foto: Sava Radovanović)

Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u Vladi Srbije prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar,  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik obrenovačke opštine Miroslav Čučković.

 

 

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara