Vujović i Janković obilaze radove (foto: www.mionica.rs)
Vujović i Janković obilaze radove (foto: www.mionica.rs)
05.10.2021, 07:29

Park umesto smetlišta

č: | fb:

Na obali reke Ribnice biće izgrađen park sa dečjim igralištem površine od preko 370  kvadrata i moderno šetalište široko tri metra. Radove vredne 16,7 miliona dinara na izgradnji parka, koji će biti završeni do sredine novembra, obišli su ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

- Zadovoljstvo mi je što sam danas u opštini koja je dobila sredstva za zaštitu zemljišta zahvaljujući konkursu Ministarstva, kroz koji smo podržali više od 40 lokalnih samouprava širom Srbije. Ideja je bila da devastirano zemljište i klizišta uredimo tako da građani budu zadovoljniji i da istovremeno unapredimo standard života. I prostor u Mionici pored reke Ribnice je bio devastiran i pretvoren u smetlište. Sada je očišćen i tu se pravi zelena oaza sa kutkom za rekreaciju. Na priobalju Ribnice imaćemo pešačku i biciklističku stazu, kao i igralište za najmlađe. Mobilijar u parku će biti od ekološki prihvatljivih materijala, a biće posađena trava i nove sadnice. Želim da čestitam predsedniku opštine Bobanu Jankoviću i njegovom timu na agilnosti, što su pratili konkurse i spremali projekte. Trudićemo se da što više zelenih investicija dovedemo i u Mionicu. Ministarstvo koje vodim će i naredne godine raspisivati konkurse koji su dali dobre rezultate, i zato je važno da se lokalne samouprave organizuju i kandiduju dobre projekte – rekla je ministarka Vujović.

 

Projektom izgradnje linijskog parka predviđeno je da se ukloni površinski, zagađeni sloj zemljišta i postavi nova zemljana podloga, na kojoj će biti posađena trava i drveće, i izgrađen moderan park, a biće očišćeno i korito reke Ribnice.

Vujović i Janković obilaze radove

Vujović i Janković obilaze radove (Foto: www.mionica.rs)

 

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine našoj opštini je odobrilo 10,5 miliona dinara za izgradnju linijskog parka sa dečjim igralištem duž reke Ribnice, kao i rekultivisanje zemljišta koje će biti iskorišćeno u rekreativne svrhe. Opština će učestvovati sa 6,2 miliona dinara. Izgradnja ove oaze uz reku Ribnicu je značajna investicija za Mionicu, njene građane i turiste koji dolaze u naš grad - rekao je Janković.

 

Janković je istakao da će uskoro početi gradnja prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci, kao i gradnja 10,5 kilometara kanalizacije, i nastavak radova na asfaltiranju puteva u mioničkim selima.

 

- Ova godina je godina investicija za Mionicu. Uz podršku Vlade Republike Srbije u sva naselja na teritoriji opštine uložićemo više od 1,5 milijardi dinara. Ove godine asfalitiraćemo puteve i više od 30 sela. Mionica zahvaljujući podršci Vlade Srbije postaje moderan turistički centar i ekološka oaza. Zaštita prirode i životnog okruženja su, uz nove puteve i radna mesta, prioritet Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Mionica nastoji da ide u korak sa tim prioritetima. Zajedno sa kupalištem koje smo adaptirali prošle godine, linijski park i igralište će predstavljati jedan rekreativan kompleks za naše građane gde će moći kvalitetno da provode vreme sa svojim prijateljima i porodicom, a naša deca će dobiti novi kutak za boravak u prirodi. Uz podršku države gradimo bolju Mionicu za sve nas - rekao je Boban Janković.

Aktuelno

Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Svečana sednica SO Pre 18 sati 41 minuta

Obeležen Dan opštine Ljig

Na svečanosti povodom Dana opštine Ljig dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama. Najviše priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću  · 3 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 52 minuta

Vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci

Valjevska policija je isključili iz saobraćaja vozača koji je vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Zaustavljen u Ulici Milovana Glišića, potom i u Karađorđevoj.  · 3 komentara

Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.12.2022

Gde zna dete, šta je službeno lice…

Bez obzira na starost kuknjave zbog "propasti morala" (još od Katonovog "O vremena, o običaji!"), svaka generacija starijih traži pravo, da i ona kuka! Tako je i sada, uz jedinu novost što je...  · 7 komentara