Janković, Momirović i Džang Sjaojueno (foto: www.mionica.rs)
Janković, Momirović i Džang Sjaojueno (foto: www.mionica.rs)
14.10.2021, 09:06

Najveća investicija u istoriji Mionice

č: | fb:

U izgradnju kanalizacione mreže u 22 naselja u Mionici i prečistača otpadnih voda u Banji Vrujci biće uloženo 1,2 milijarde dinara. Ministar infrastukture Tomislav Momirović i predsednik Mionice Boban Janković prisustvovali su početku realizaije najveće investicije u istoriji Mionice čija vrednost premašuje tri godišnja budžeta Opštine, a finansira Ministarstvo infrastrukture Republike Srbije.


- Krećemo sa projektom "Čista Srbija" i u narednih pet godina uložićemo četiri milijarde evra u izgradnju kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za mene lično ovakvi projekti su apsolutni prioritet. Mi već godinu dana vredno radimo kako bi sve bilo isprojektovano, a u narednih mesec dana krećemo sa radovima u još šesnaest lokalnih samouprava. Samo u Mionici ćemo izgraditi 10,5 kilometara kanalizacione mreže i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U Banji Vrujci izgradićemo 8,5 kilometara kanalizacione infrastrukture i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što će doprineti novim investicijama i širenju turizma u banji- rekao je ministar Momirović.

 

Ministar Momirović se zahvalio predsedniku opštine Mionica, gospodinu Jankoviću, jer je opština na čijem je čelu bila najžurnija i najbrže je uradila svu projektnu dokumentaciju, pa zato najveći projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture "Čista Srbija" kreće upravo u ovoj opštini. Dodao je da ovaj projekat mora biti sproveden do kraja i da će Srbija biti u velikom problemu ako se u narednih pet godina ne završi izgradnja nove kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda.

Izjava za medije

Izjava za medije (Foto: www.mionica.rs)

 

Predsednik opštine Mionica Boban Janković rekao je da Mionica uz podršku Vlade Srbije postaje razvijena lokalna samouprava.

 

- U Mionici se ove godine radi više nego što je urađeno u prethodnih 100 godina. Više od 19 kilometara kanalizacije čiju gradnju počinjemo danas, gradnja dva prečistača otpadnih voda, koja počinje uskoro, predstavljaju krunski dokaz da će Mionica biti uspešna lokalna samouprava u uspešnoj i razvjenoj Srbiji, koju grade predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije. Zahvaljujući podršci predsednika i Vlade u Mionici se ove godine realizuje više od 25 projekata vrednih preko 1,5 milijardi dinara. Asfaltiramo puteve u više od 30 sela. Rekonustruišemo škole, trotoare. Gradimo parkove. Mi nastavljamo s politikom razvoja, tokom koje smo izgradili 10 i rekonustrisali dva mosta, izgradili puteve u mnogim selima. Potpuno rekonstruisali i modernizovali škole, Kulturni centar, izradili Sportsku dvoranu, otvorili 300 radnih mesta. Značajna sredstva ulažemo u razvoj kulture, turizma i zaštitu životne sredine. A razvoj infrastrukture predstavlja ključnu tačku našeg budućeg razvoja - rekao je Janković.

 

Mreža fekalne kanalizacije u dužini od 19 kilometara, obuhvatiće sva naselja u opštini Mionica koja do sada nisu imala kanalizaciju: Jasenje, Divčibarski put, Brežđanska, Kovačevića put, Tešanovića put, Kneza Grbovića krak, Kevića sokače, deo Aleksandra Obrenovića, Dragojevića strana, Milana Stanišića, Obilaznica, Đurđevića sokak, Novakovići sokak, Pajići sokak, Rankovići sokak, Jevtovića sokak, Antonijevići sokak, Valjevski put.

 

A do kraja godine će početi gradnja kanalizacije i kolektora u četiri naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i Ljiški put.

 

- Osim što ćemo zaštititi prirodu naše prelepe Mionice od zagađenja, unapredićemo život naših stanovnika, jer nijedna kuća u varoši i Banji Vrujci više neće imati septičke jame, niti će imati trošak njihovog pražnjenja i dezinfekcije. Sve to nam omogućuje da unapređujemo razvoj Mionice kao ekološke turističke destinacije - rekao je predsednik Mionice Boban Janković.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 25 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 35 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara