Scena iz pobedničke predstave (foto: Dragana Nedeljković)
Scena iz pobedničke predstave (foto: Dragana Nedeljković)
11.11.2021, 19:11

"Antigona v New Yorku" pobednik 13. Repasaž festa

č: | fb:

Za najbolju predstavu u celini 13. Repassage festa, pozorišne smotre najuspešnijih amaterskih ansambala sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je večeras završena na Ubu, proglašena je "Antigona v New Yorku" u produkciji Kulturnog društva "Loški oder" iz Škofja Loke, čiji je reditelj Matjaz Šmalc dobio i nagradu za režiju ove drame Januša Glavackog.

Glumački ansambl pobedničke predstave

Glumački ansambl pobedničke predstave (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Pored dve plakete "Aleksandar Popović" (za predstavu i režiju), odlukom stručnog žirija predstavnici Slovenije dobili su i dve od četiri glumačke nagrade "Raša Plaović". Osvojili su ih Bojan Trampuš za najbolju glavnu mušku ulogu u roli Saše, dok je Jan Bertoncelj, koji tumači Policajca u predstavi "Antigona v New Yorku", poneo nagradu za najbolju sporednu ulogu.

 

Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Jelica Čučević kao Senka u predstavi "Karaoke show" Kazališne družine "Kolarin" iz Dubrovnika, dok je za najbolju mladu glumicu proglašena Banislava Vekić u ulozi Lili, u predstavi "Zakon za Gulivera" banjalučkog DIS teatra.

Scena iz predstave Karaoke show

Scena iz predstave Karaoke show (Foto: Vesna Zečić Marković)

 

Ansamblu predstave "Karaoke show" pripala je i plaketa "Aleksandar Popović" za  muzički nastup, dok je predstava "Šta je sobar video" Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke nagrađena za vizuelni identitet.

Scena iz predstave Šta je sobar video

Scena iz predstave Šta je sobar video (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Pored četiri nagrađene predstave iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, Ubljani su u minulih 11 dana imali priliku da vide i komad "Vlast i njena opozicija" bjelopoljskog pozorišta "Vojislav Bulatović Strunjo". Od država nastalih na prostoru bivše SFRJ, svog predstavnika jedino nije imala Makedonija, koja je otkazala učešće zbog epidemiološke situacije.

 

Stručni žiri ovogodišnjeg Repasaža činili su Milan Caci Mihailović, glumac Ateljea 212, Vladan Gajović, prvak Drame beogradskog Narodnog pozorišta i pozorišni reditelj Marko Misirača. Sastavni deo festivala bio je i Okrugli sto kritike posle svake odigrane predstave, gde je razgovore vodio pozorišni reditelj MiroslavTrifunović. Takođe, nakon svakog izvođenja, žiri publike u sastavu: Sanja Lalić, Rade Živanović, Zoran Avramović, Vladislav Krsmanović, Milan Marković i Voja Raonić,  dodeljivao je nagradu "Glumac večeri".

Stručni žiri

Stručni žiri (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Ovogodišnji Repasaž obeležio je bogat i raznovrstan prateći program. Pored večeri dobitnika nagrade "Raša Plaović", kada je plaketa sa likom ovog velikana uručena Nenadu Jezdiću, publika je gledala i "Bajku o pozorištu" u interpretaciji ubskih amatera. Održana je i promocija knjige dramskog umetnika i hroničara Milana Cacija Mihailovića "Čarobnjak Radmilović", potom Okrugli sto o životu i stvaralaštvu Aleksandra Popovića, kao i izložbe ubskih slikara Ratibora Vukojičića i Dušana Radišića.

Nenad Jezdić

Nenad Jezdić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Trinaesto izdanje međunarodne kulturne manifestacije, posvećene velikanima srpske pozorišne umetnosti i rođenim Ubljanima Aleksandru Popoviću i Radomiru Plaoviću, održano je pod pokroviteljstvom opštine Ub i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a u organizaciji Ustanove kulture i Amaterskog pozorišta "Raša Plaović".

 

Večeras, u sali Doma kulture, na svečanom zatvaranju Repasaža, proglašeni su pobednici ovogodišnje takmičarske smotre pozorišnih amatera iz regiona i najboljima uručene nagrade. Pored festivalskih, dodeljena je i godišnja nagrada ovdašnjeg amaterskog pozorišta. Za doprinos razvoju amaterizma na Ubu, dobitnik plakete "Raša Plaović" je dugogodišnja glumica Slavica Maletić.

Zatvaranje

Zatvaranje (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Na ceremoniji zatvaranja 13. Repassage festa, prisutne je pozdravila Ivana Nikolić, predsednica Skupštine opštine Ub i narodna poslanica. Ona je čestitala nagrađenima i pobedniku uručila priznaje.

 

Teatarsku smotru amatera zvanično je zatvorio Vladimir Tadić, direktor ubskog pozorišta "Raša Plaović", a u nastavku večeri glumci Zvezdare teatra su u čast pobednika izveli predstavu Nebojše Romčevića "Pasivno pušenje" u režiji Egona Savina.

 

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara