Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
26.11.2021, 10:14

Opština Ub raspisala konkurs za studentske stipendije

č: | fb:

U toku je konkurs za dodelu stipendija studentima sa teritorije opštine Ub, koji će biti otvoren do 4. decembra. Kao i prethodnih godina, pravo na ovu vrstu podrške i u studijskoj 2021/22. imaju studenti državnih i privatnih fakulteta koji se školuju u kontinuitetu.

 

Tako se na konkurs mogu prijaviti kandidati koji su odmah nakon završene srednje četvoogodišnje škole prvi put upisali osnovne akademske studije, kao i studenti koji su po završetku osnovnih studija odmah nastavili studije drugog stepena (master), odnosno trećeg stepena (doktorske ili specijalističke), bez produžene i obnovljene godine ili neopravdane pauze u studiranju.

 

Pred toga, uslov je i da studenti imaju najmanje 37 ESP bodova po svakoj godini, da nisu u radnom odnosu, a da pritom zajedno sa svojim roditeljima imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine najmanje godinu dana pre raspisivanja konkursa. Pravo na stipendiju ostvaruju i brucoši čija je prosečna ocena u srednjoj školi bila u rasponu od 4,5 do 5,00.

 

Prema rečima Slavice Glišić, zamenice predsednika Komisije za dodelu naknade studentima dela troškova studiranja, nije se menjao ni iznos stipendije.

 

"Studenti ponovo konkurišu za 60.000 dinara na godišnjem nivou i očekivano je da će im ovaj iznos biti isplaćen u deset jednakih mesečnih rata, a u skladu sa prilivom sredstava u budžet. Tekst konkursa i obrasci za prijavu mogu se preuzeti sa sajta www.opstinaub.org.rs i na portirnici Opštinske uprave i to je komplet dokumentacije koju treba priložiti, poput uverenja o upisanom zimskom semestru, ostvarenim ESP bodovima sa spiskom svih položenih ispita, potom kopije svih popunjenenih strana indeksa, očitanu ličnu kartu i lične karte oba roditelja, kao i kopiju kartice tekućeg računa", navodi Slavica Glišić.

Slavica Glišić

Slavica Glišić (Foto: Milutin Rafailović)

 

U skladu sa preporučenim epidemiološkim merama, prijem dokumentacije će se vršiti bez neposrednog kontakta stranke i članova komisije. Popunjenu prijavu sa neophodnim uverenjima i aktivnim brojem telefona studenti mogu dostaviti poštom na adresu Opštinska uprava Ub, ulica Vojvode Mišić 20 b, sa naznakom "Konkurs za dodelu novčane naknade studentima dela troškova studiranja" ili elektronski skeniranu dokumentaciju na mejl adresu: [email protected] ili doneti na portirnicu Opštinske uprave radnim danima od 8-15 časova. Za sve dodatne informacije studenti se mogu obratiti komisiji na telefon 411-622.

 

Poslednji rok za predaju dokumentacije je 3. decembar, a odluka o isplati studentskih stipendija biće objavljena 19. decembra. Studenti koji ne budu bili zadovoljni odlukom mogu podneti prigovor Opštinskom veću, kao drugostepenom organu, u roku od osam dana od dana objavljivanja odluke, odnosno do 27. decembra, nakon čega će početi isplata odobrenih stipendija.  

 

Komisija za dodelu naknade studentima dela troškova studiranja očekuje oko 200 prijava za stipendije, koliko ih je bilo i lani.

 

"Ranijih godina stizalo nam je i po 280 prijava i dodeljivano je 225 stipendija. U studijskoj 2020/21. pravo na stipendiju ostvarilo je 147 studenata. Mi tražimo minimalne uslove, samo da su studenti bez pauze upisali narednu godinu sa 37 bodova, što je donji prag. Međutim, neko ne može ni to da. Pravo na naknadu dela troškova studiranja ne ostvaruju ni kandidati koji su prelazili sa fakulteta na fakultet, a manje prijava imamo i zbog toga što ne odobravamo stipendije studentima visokih škola strukovnih studija. Kada bismo i njih  stipendirali, morali bismo da obezbedimo još 30 posto dodatnih sredstava za ove namene, što bi bilo veliko opterećenje za opštinski budžet", ističe Slavica Glišić.

 

Godinama unazad, među stipendistima ubske opštine najbrojniji su studenti Učiteljskog fakulteta, Rudarsko-geološkog, Matematičkog, Filološkog, FON-a i Elektrotehničkog fakulteta.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 51 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 1 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara