Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
05.12.2021, 10:05

Dan opštine Ljig obeležen u školi u Belanovici

č: | fb:

Prvi put, svečanost povodom praznika, održana je van sedišta opštine Ljig. Belanovica je ove godine dobila novu školu, nastalu rekonstrukcijom stare, uz izgrađenu fiskulturnu salu, i to je bio razlog da se opštinari i gosti upute u dvadesetak kilometara udaljenu Belanovicu.

Svečanost u školskoj  sali

Svečanost u školskoj sali (Foto: Vlada Ivanović)

 

Predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević, obraćajući se prisutnima, govorio je o značaju Kolubarske bitke, čija ofanzivna faza je započela 3. decembra 1914, istakavši posebno ulogu slavnog vojvode Živojina Mišića, pomenuvši i đake kaplare koji su na Suvobor i Kolubaru stigli u trećoj sedmici novembra, u veoma teško vreme po srpsku vojsku.

 

Na svečanosti su uručena najviša opštinska priznanja - Plakete "Đak kaplar" i Diplome "Đak kaplar", ustanovljene 1993, kada je na Skupštini opštine Ljig odlučeno da 3. decembar bude Dan opštine. Tada je čelni čovek Ljiga bio dr Miroslav Kuburović.

Miena Vasiljević

Miena Vasiljević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Ovoga puta, najviša priznanja dobile su dve medicinarke. Doktor medicinskih nauka, Milena Vasijević, zaposlena na Institutu za majku i dete u Beogradu, odrasla u ljiškom selu Jajčić, zaslužila je najviše opštinsko priznanje Plaketu "Đak kaplar".

 

Slavica Đorđević i Dragan Lazarević

Slavica Đorđević i Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

Dr Slavica  Đorđević, specijalista radiologije, zaposlena u Valjevskoj bolnici, koja živi u Ljigu, i na razne načine pomaže stanovnicima ove opštine, takođe je dobitnica Plakete "Đak kaplar".

 

Diplome "Đak kaplar" dobili su Momčilo Pantić, poljoprivrednik iz Šutaca, Davor Ćajić, sportista iz  Slavkovice, Milorad Jovanović, sportski sudija iz Poljanica i dve gimnazijalke, vukovci i đaci generacije, Andrijana Marković i Milica Matić, sada studenkinje. Uz Diplome, učenicama idu novčane nagrade i knjige, koje su dobili i vukovci iz osnovnih škola Jasmina Đuknić (i đak generacije) i Maja Maksimović (Ljig), i Petar Maksimović (Belanovica, takođe i đak generacije). 

 

U ime nagrađenih, zahvalila je dr Milena Vasiljević.

Nagrađeni

Nagrađeni (Foto: Vlada Ivanović)

 

Predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević je rekao da su objekti Osnovne škole "Sestre Pavlović" u Belanovici koštali 350 miliona dinara, ne propustivši da pomene predsednika Aleksandra Vučića, Vladu Republike Srbije i Kancelariju za javna ulaganja, preko koje su finansirane rekonstrukcija i dogradnja škole. 

Program

Program (Foto: Vlada Ivanović)

 

Deo svečanosti bili su folkloraši  KUD "Ljig" i učenici Muzičke škole "Marko Tajčević" iz Lazarevca, koja ima odeljenje i u Ljigu, u prostoru OŠ "Sava Kerković".

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 47 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 44 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara