Deo jalovišta (foto: Dragana Nedeljković)
Deo jalovišta (foto: Dragana Nedeljković)
14.12.2021, 07:48

Klizište na prostoru kamenoloma zatrpalo deo puta

č: | fb:

Ni nakon više od pet nedelja od pokretanja klizišta, koje je zemljom zatrpalo 300 metara makadamskog puta kroz zaseok Jelenka u ubskom selu Vrhovine, ova deonica još uvek nije sanirana i predstavlja opasnost za vozače.

 

Problem je alarmantan, ali se ne rešava, jer nadležni ostaju gluvi na apele zabrinutih meštana, koji podsećaju da je odron nastao početkom novembra, kada su obilne kiše izazvale klizište na prostoru kamenoloma firme "Auto-kop", usled čega se velika količina jalovine obrušila na desnu stranu puta.

Zatrpana deonica, foto Milutin Rafailovic 1

Zatrpana deonica, foto Milutin Rafailovic 1 (Foto: Milutin Rafailović)

Od tada, zemljana masa se i dalje "sliva" sa jalovišta i stvara nove poteškoće. Zasuta deonica je sve uža, a i levom stranom se pomerila ka obali njive. Saobraćaj se odvija veoma otežano, prolazak je nesiguran, nebezbedan i rizičan. Meštani brinu što ni ambulantno vozilo ne može do njih ako zatreba.

 

Celu situaciju dodatno otežava to što je klizište pokidalo i podzemni elektroenergetski vod, koji je privremeno osposobljen. Više od dvadeset žitetlja zaseoka Jelenka strahuje da će, ukoliko jalovište iznad puta nastavi i dalje da klizi, uskoro ostati odsečeni od sveta i ponovo u mraku.

Pokidan podzemni vod

Pokidan podzemni vod (Foto: Milutin Rafailović)

 

Odmah po pokretanju klizišta Mesna zajednica Vrhovine je obavestila odgovorene i nadležne - vlasnika kamenoloma i republičkog inspektora rudarstva, ali do sada ništa nije preduzeto, rezignirano kaže član Saveta MZ Radivoje Vasović.  

 

- Od 6. novembra, kada je aktivirano klizište, krenuli smo u borbu za struju i put. Niko iz kamenoloma "Auto kop" nije došao niti nas pozvao da se se dogovorimo kako ćemo i šta ćemo. Doterali su njihov bager i samo malo razgrnuli zemlju, međutim ona i dalje klizi. Put je širok dva metra, a mi sada imamo pola jedne trake za vozila. Zatrpana deonica se i pomerila, pa vozimo obalom. Propast je ići ovuda i u po bela dana, a kamoli noću. Ovo je glavni put Kladnica-Klanica, koji vodi za Karaulu, Babinu Luku, Gvozdenović, Dupljaj, može i za Valjevo i ukupno je dugačak 11 kilometara. Sad mora kroz Gvozdenović da bi se došlo do Uba, - ukazuje Vasović, uz napomenu da put koriste svi meštani Vrhovina, ali i drugih sela kako bi stigli do svojih oranica.

 

Dodaje da je klizište napravilo i dodatnu štetu, jer je pokidalo i dalekovod.

 

- Četiri dana i noći bili smo bez struje. Dalekovod je pukao na sto mesta u dužini od 50 metara. Četiri, pet dana je 15 električara radilo u blatu i po kiši, i taman dođe struja brdo jalovine se pokrene i opet ga pokida. Oni su to privremeno premostili, bagerom sve povadili i stavili novi kabl sa rezervom zbog klizišta, ali to će opet da pukne. Podzemni deo voda sada ide preko obrušene zemlje pored puta, što je veoma opasno. Kakva je to struja kad se dalekovodni kablovi vide i neko, ne daj Bože, može ovde da nastrada? Međutim, drugog rešenja nema dok se klizište ne smiri i ne sanira - navodi Vasović hvaleći požrtvovanost radnika ubske Elektrodistribucije i njihovog direktora, koji su im, napominje, jedini izlazili u susret.

Radivoje Vasović

Radivoje Vasović (Foto: Milutin Rafailović)

Prema njegovim rečima, za popravku dalekovoda, potrošeno je preko hiljadu metara kabla.

 

- A to je sve novo. Pre godinu i po dana izgrađena je nova trafo stanica za napajanje naših domaćinstava, koji smo bili ugroženi 30 godina. Zbog bezbednosti, miniranja na majdanu i pucanja kamena urađen je podzemni dalekovod u dužini od 5,5 kilometara. Time je ubska opština i kamenolomu dovela struju - priča Vasović.

 

Meštani Vrhovina

Meštani Vrhovina (Foto: Dragana Nedeljković)

Uznemireni i očajni meštani ovog kraja sve nade polagali su u nadležne državne organe. Republička inspektorka rudarstva odmah po pokretanju klizišta je izašla na lice mesta i ustanovila trenutno oštećenje. Od tada, a bio je 7. novembar, niko ne reaguje, tvrdi naš sagovornik.

 

- Inspektorka Zorica došla je kad je klizište tek proradilo. Tada se oko 20 centimetara podigao put, a bili su nam već pokidani kablovi. A vidite sad šta je? Zvao sam je kasnije telefonom i ona je rekla da je vlasnik kamenoloma obećao da će do decembra sve sanirati. Ništa nije preduzeo, kao da ovde nema živih ljudi. Sva jalovina treba da se ukloni sa jalovišta. Oni godinama guraju zemlju iznad puta, buše, miniraju, dolaze do kamena na brz način, a nema nikakve barijere, obale, ničega. Busica jedna jalovine nije oterana na deponiju što su kupili. Ovakvu situaciju je uslovio ljudski faktor, a mi već mesec i po dana trpimo. Ionako se mučimo, udaljeni smo, borimo se za dinar, naporno radimo. I kad dođeš kući uništenim putem, nemaš struje. Ja zapalim dve sveće u štali, jednu na jedan, drugu na drugi kraj, kako bih namirio stočicu. I ne samo ja, nego smo svi mi prinuđeni da tako radimo - kaže Radivoje Vasović.

 

Dodaje da ne zna zašto se vlasniku toleriše nemar, neodgovornost i ugrožavanje života. Pita može li to tako po pravu i pravdi. Ističe i da nema više kome da se žali, da ni od koga ne traže  nikakvu milostinju, već samo da onaj ko je odgovoran za ovakvu situaciju sanira posledice klizišta.

Aleksandar Kojić

Aleksandar Kojić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Meštanin Vrhovina Aleksandar Kojić ne živi u Jelenki, ali kako kaže, u tom kraju ima šumu, ali i svojtu koju je redovno obilazio. Zbog zatrpanog puta, rodbinu nije posetio od novembra.

 

- Ovim putem je moj otac prolazio pre više od sedam decenija, a meni je sad 74 godine, pa vidite koliko se dugo koristi. Uz celo naše selo, koriste ga i žitelji Stepanja i Bajevca, kako bi stigli do svojih njiva. Za dva, tri dana ovde nema prolaska, jer je vreme sve lošije i zemlja će se brže osipati. Gazda kamenoloma je pre više od 20 dana obećao da će početi da uklanja jalovinu, a još nije počeo. Letos je napravio jedan put od centra sela do kamenoloma, a sad je drugi uništio - konstatuje Aleksandar Kojić.

 

S obzirom na to da klizište ne miruje, meštani Jelenke svaki novi dan čekaju sa zebnjom, strahujući da će i onu polovinu jedne trake zateći zatrpanu. Čekaju i da nadležni korektno i prema zakonu reaguju.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 21 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 31 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara